Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Sint Petruskerk Jouswier

Jouswier

De Hervormde kerk van Jouswier ligt op een terp in het prachtige uitgestrekte Noorden van Friesland. De kerk is gewijd aan Sint Petrus, de patroonheilige van de vissers, en dat past goed bij de vroegere ligging aan de Waddenzee.

De Hervormde kerk van Jouswier ligt op een grotendeels afgegraven terp in het prachtige uitgestrekte Noorden van Friesland.

Zoals de naam doet vermoeden is de kerk gewijd aan Sint Petrus, de patroonheilige van de vissers, en dat past goed bij de vroegere ligging aan de Waddenzee. 

Jouswier is een mini dorpje, waar vroeger ook een aantal belanrijke stinsen moeten hebben gestaan. De terp heeft overigens nooit meer bebouwing gekend dan de kerk en een paar omringende gebouwen.

In 1557 is de kerk nieuw gebouwd, hiermee werd de eerste dertiende eeuwse kerk vervangen maar wel met gebruikmaking van de oude kloostermoppen. 

De Petruskerk heeft een eenvoudig maar stijlvol interieur. Imposant zijn drie grote zwarte rouwborden van de familie Bergsma, zij bezaten de meeste boerderijen in het dorp. Ook de weg waaraan de kerk ligt, heet trouwens 'Bergsmawei'. Maar op het familiewapen van de Bergsma's zijn varkens afgebeeld en dat zorgde in de omgeving voor de bijnaam ‘bargetsjerke’ (varkenskerkje).  

De kerk is beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten en concerten. Alle activiteiten vinden bij kaarslicht plaats daar de kerk niet op het elektriciteitsnet is aangesloten en alleen in de zuidmuur drie spitsboogvensters zitten. Ook kun je de kerk bezoeken door de sleutel even af te halen bij de contactpersoon. Dit alles wordt geregeld door de Plaatselijke Commissie van Oostrum-Jouswier.

Het eigendom is in handen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Sint Petruskerk Jouswier

Bergsmawei 3
9124 ES Jouswier
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse