Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Variatie rond Sumar

(10.8 km)

Een wandeling door Sumar en door het nationale landschap De Noardlike Fryske Wâlden, bij houtwallen en doornen en bij het enige bewaard gebleven stukje heide in Tytsjerksteradiel.

De route 'Variatie rond Sumar'  - onderdeel van de Doarpskuierkes Tytsjerksteradiel - is in totaal 11 kilometer lang. 

Weetje: Er zijn een aantal parkeerplekjes bij de kerk, Knilles Wytzeswei 14, Sumar. De route start bij knooppunt 56. Vervolgens gaat de route naar het noorden tussen de woningen nr. 19 en 21 door (Greatte Buorren) naar knooppunt 11.

Das wirst du sehen

Startpunkt: Knilles Wytseswei 18
9262 NG Sumar
56
1

Dorpskerk Sumar

De kerk is een eenvoudig gebouw met ingebouwde westtoren en in 1769 gebouwd als vervanger van een oudere kerk. Het monument heeft zes mooie gebrandschilderde glazen van Ype Staak, de bekendste Friese...

Dorpskerk Sumar
2

Iestwei

Sumar ligt op een es, maar deze is minder herkenbaar dan de essen van Jistrum, Noordermeer, en ’t Heechsân. Met essen worden geen bomen bedoeld, maar gemeenschappelijk gebruikte bouwlanden uit de tijd...

Iestwei
3

Houwinksreed

Hier waren vroeger hooilanden, die vaak te nat waren om te beweiden en ’s winters onder water stonden.

Houwinksreed
11
20
32
4

Heidegebied Sumar

Ten zuiden van de voetbalvelden kun je aan de Joute van der Meerweg in augustus/september genieten van de bloei van het enige kleine bewaard gebleven stukje heide in Tytsjerksteradiel.

Heidegebied Sumar
64
5

Korenmolen de Hoop Sumar

De korenmolen is iedere zaterdag geopend en te bezichtigen o.l.v. een vrijwillige molenaar. Tevens worden er graanproducten verkocht op de maalzolder.

Korenmolen de Hoop Sumar
Endpunkt: Knilles Wytseswei 18
9262 NG Sumar
  • 56
  • 11
  • 20
  • 32
  • 64