Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland

(54.5 km)

Het land van de vroegere waddenkust bewonderen? In Noord-Friesland kun je zien hoe het oerlandschap er vroeger uitzag. In de regio ten westen van Dokkum, tussen Holwerd en Hallum, ligt achter de dijk Noard-Fryslân Bûtendyks of It Noarderleech. De grootste overgebleven kwelder van Europa. Voor de dijk kun je zien hoe mensen het oerlandschap hebben omgetoverd tot voedselrijk boerenland, met haar kenmerkende terpdorpen. Een prachtig gebied om kennis te maken met lokale producten van gezonde bodem en de lokale trekpleisters op gebied van natuur en cultuur.

Das wirst du sehen

Startpunkt: Markt 18
9101 LS Dokkum
30
1

Pluk en theetuin Vreedebest

​Lekker rond struinen tussen de bloemen, een veldboeket plukken en een bakje doen, even helemaal niks. Alleen maar genieten. Het kan allemaal.

Pluk en theetuin Vreedebest
78
26
19
2

Zee van Tijd

Hotel-restaurant Zee van Tijd is gelegen in het dorpje Holwerd, daar waar de veerboot naar Ameland vertrekt.

Zee van Tijd
3

Syds en Klaske Miedema

“Rechtsachter het betonpad!”, roept Syds Miedema. Hij wijst richting de zeedijk. “Daar!” Het waait zo hard dat zijn schoonvader en Klaske hem nauwelijks kunnen verstaan.

Syds en Klaske Miedema
18
4

Sense of Place: Warten auf Flut

"Warten auf Flut" ist eine Statue von Jan Ketelaar. Die Skulptur besteht aus zwei fünf Meter hohen Frauen, die aus Metall geschweißt sind. Eine volle Frau und eine dünne Frau. Sie blicken auf das Meer....

Sense of Place: Warten auf Flut
5

Holwerterpolder – Noard Fryslan Butendyks

Unterwegs am goldenen Rand des Wattenmeeres! Der Holwerterpolder ist Teil des größten noch erhaltenen Salzwiesengebietes. Die perfekte Umgebung für Wanderungen durch die derbe Landschaft oder bezaubernde Aussichten auf die weitläufige Natur.

Holwerterpolder – Noard Fryslan Butendyks
6

Holwerd - Kees Weverswadpost - vogelkijkhut

De zomerdijk is verlaagd zodat de kwelder weer kan overstromen bij hoogwater. Daarnaast is er een vogelplas met eiland voor wadvogels als scholekster en kluut gerealiseerd. Verder is er een kreekloop...

Holwerd - Kees Weverswadpost - vogelkijkhut
7

Monument Zeedijk

Op de dijk is een monument aangebracht ter nagedachtenis. Een opmerkelijke bijkomstigheid is dat het vliegtuig maar 27 uur gevlogen heeft. En dat op een paar kilometer afstand nog een vliegtuig van 166 squadron is neergekomen.

Monument Zeedijk
76
8

Kweldergebied

Vanaf de terpentijd veroverde de mens land op de zee, zoals hier in Noard Fryslân Bûtendyks. Vanaf deze plek zijn de zomerpol- ders te zien, omringd door een zomerdijk, met hekken, sloten, greppels, historische sluizen en ‘dobben’.

Kweldergebied
9

Terp fan de Takomst

In früheren Zeiten lebte das Dorf Blije mit dem Meer. Die Landwirte bewirtschafteten das Land vor dem Deich, im Watt wurden Fische gefangen, auf den Salzwiesen und dem Deich wurde Strandgut gesammelt, das Gebiet war ein Spielplatz für die Jugend.

Terp fan de Takomst
75
10

Theetuin Kleine-Lijn

De theetuin van Kleine-Lijn. Goede koffie of verse thee met een heerlijk stuk huisgemaakte taart. Aandacht voor het interieur en de tuin. Een prachtige winkel met producten uit eigen atelier. Handgemaakt en van natuurlijke materialen.

Theetuin Kleine-Lijn
13
11

Harsta Hoeve

Fraai gelegen op het landgoed 'Harsta State' in Hegebeintum, vind je in de Harsta Hoeve een gastvrij onderdak, waar je ongestoord kunt genieten van een goede nachtrust na bijvoorbeeld een stevige fietstocht.

Harsta Hoeve
12

Harsta State

Harsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.

Harsta State Harsta State
13

Besucherscentrum 'Terp Hegebeintum'

Hegebeintum, ein kleines Dorf in Nordostfriesland, bekannt für seinen hohen Hügel. Aktivitäten rund um und im Dorf werden hier angekündigt.

Besucherscentrum 'Terp Hegebeintum'
14

Hegebeintum

Het landschap langs de Friese kust heeft een bijzonder kenmerk: de terp. Terpen zijn opgeworpen woonheuvels, die bescherming moesten bieden tegen het opkomende zeewater.

Hegebeintum
34
02
01
15

Der Dijktempel

Dieses prächtige Kunstwerk von Ids Willemsma ist ein himmlischer Ort zum Verweilen. Aber passt der Name „Dijktempel“ eigentlich?

Der Dijktempel Dijktempel Marrum
16

DOBBEPAARDEN FOTOKUNSTWERK

Entdecken Sie das liegende Fotokunstwerk in der Mitte des Ozingadobbe, dem Ort, an dem die Pferde 2006 gefangen wurden.

DOBBEPAARDEN FOTOKUNSTWERK
17

Het Lage Noorden

Het Lage Noorden ist der Treffpunkt an der friesischen Wattenküste für Künstler, Anwohner, Rad- und Wanderer, Camper, Übernachtungsgäste, Genießer und Kunstliebhaber.

Het Lage Noorden
18

De Heining: klimaatverandering

O, zo vervelend als je net op de fiets zit: een stortbui. Een extreme plensbui van meer dan 60 mm per etmaal is bovendien best zorgelijk. De waterbeheerders liggen er wel eens wakker van.

De Heining: klimaatverandering
93
19

Kweldercentrum Noarderleech

Ein Ausflug in Noard-Fryslân Bûtendyks? Kweldercentrum Noarderleech ist ein guter Ausgangspunkt. Hier lernen Sie das Naturschutzgebiet besser kennen. Das Zentrum informiert Besucher über die Natur und Geschichte der nordfriesischen Küstenregion.

Kweldercentrum Noarderleech
68
20

Familie Jensma-De Vries

Half tien. Tineke de Vries klapt de laptop dicht. De administratie en het bestuurswerk voor de LTO zit er weer op. Ze moet opschieten, want de rest zal zo wel komen. Ze zet het koffieapparaat aan.

Familie Jensma-De Vries
53
04
05
16
11
21

Bartlehiem (Bartlehiem)

In de 20e eeuw werd Bartlehiem vooral bekend dankzij de Elfsteden schaatstocht.

Bartlehiem (Bartlehiem) Kano Bartlehiem
10
12
22

Museum Ruurd Wiersma Hûs

Een klein museum met naieve schilderkunst van wereldformaat.

Museum Ruurd Wiersma Hûs
23

Molen 'De Zwaluw'

Het rijksmonument is nog altijd actief en je haalt hier dan ook heerlijk meel. Bezoek en laat je rondleiding door de molen en houtzagerij!

Molen 'De Zwaluw'
23
80
24
24

Geitenboerderij De Vries

Geitenboerderij De Vries aan de Dokkumer Ee.

Geitenboerderij De Vries Geit met gras in de mond
25
30
25

Proeflokaal Dokkum

Ein Tisch im Proef | Lokaal Dokkum ist ein Erlebnis und eine Überraschung zugleich. Dies ist die neue friesische Küche, eine Ode an die Aromen von Fryslân.

Proeflokaal Dokkum
26

De Waard van Napels

In ons restaurant staat de Italiaanse keuken centraal waarbij we lokale Friese producten gebruiken om de authentieke smaken van Napels naar uw bord te brengen.

De Waard van Napels
Endpunkt: Markt 18
9101 LS Dokkum
 • 30
 • 78
 • 26
 • 19
 • 18
 • 76
 • 75
 • 13
 • 34
 • 02
 • 01
 • 93
 • 68
 • 53
 • 04
 • 05
 • 16
 • 11
 • 10
 • 12
 • 23
 • 80
 • 24
 • 25
 • 30