Binnenhaven Zoutkamp
Zoutkamp
De Binnenhaven, hier lag tot 1969 de vissersvloot van Zoutkamp.
De Binnenhaven, hier lag tot 1969 de vissersvloot.
De ligging van Zoutkamp is strategisch te noemen omdat het zich aan de mond bevindt van de belangrijkste verbinding naar de stad Groningen. In eerste instantie vestigden zich hier rond de 80-jarige oorlog soldaten. Later kwamen er vissers bij. Een eerste ontwikkeling van een soort van haventje vond toen plaats. Omdat men tot in de Stad Groningen veel hinder ondervond van eb en vloed werd besloten een eind te maken aan deze situatie. De open verbinding met de Lauwerszee was met in gebruik name van de sluis verbroken. Zoutkamp kreeg een binnen- en een buitenhaven.
Tijdens de grote economische bloeiperiode van 1918 tot 1930 verschenen de eerste stoomtrawlers. Met deze trawlers kon worden gevist op de Noordzee en hadden een bemanning van ongeveer 7 personen. Tussen 1923 en 1930 waren zo’n 15 stuks in de vaart gebracht.
Voor de visserij in de Lauwerszee en de Waddenzee stonden ongeveer 60 vissersschepen geregistreerd. Dit waren meestal open boten met een bemanning van 1 à 2 personen. Deze schepen werden in die tijd ook wat moderner omdat ze werden uitgerust met een motor. De vloot bestond in de jaren 60 uit 35 schepen die goed uitgerust waren voor de garnalenvangst.
Met Pinksteren en bijzondere evenementen komt de huidige vloot terug in de thuishaven wat een prachtig schouwspel geeft. Nu is de binnenhaven een recreatiehaven waar het in het voorjaar en zomer heerlijk toeven is.
Kijk voor meer info over de ontwikkeling van Zoutkamp op www.zoutkamp.net
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Dijktempel
DijktempelEen heerlijke plek om te landen; dit mooie kunstwerk van Ids Willemsma. Het wordt de Dijktempel genoemd, maar klopt dat wel?
Marrum -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Wachten op hoog water
Wachten op hoog water“Wachten op hoog water” is een beeld van Jan Ketelaar. Het beeld bestaat uit twee, van metaal gelaste, vrouwen van vijf meter hoog. Een volle vrouw en een dunne vrouw.
Holwerd -
Rinsma State
Rinsma StateEen voormalige state in Driesum. Het huis is niet toegankelijk, maar het landgoed wel!
Driezum -
Landgoed De Klinze
Landgoed De KlinzeKlinze, het landgoed waar je je nieuwe bed vindt, gewoon heerlijk uit logeren gaat en dwaalt door het prachtige park. En ontdek de verhalen door de kunst en de state!
Aldtsjerk -
Harsta State
Harsta StateHarsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.
Hegebeintum -
Museum Ruurd Wiersma Hûs
Museum Ruurd Wiersma HûsEen klein museum met naieve schilderkunst van wereldformaat.
Burdaard -
Fogelsangh State
Fogelsangh StateFogelsangh State is een opengesteld particulier buitenhuis in Veenklooster.
Veenklooster -
Cultuureel Historisch Centrum De Schierstins
Cultuureel Historisch Centrum De SchierstinsUnieke kasteeltoren in Feanwâlden: de enige Middeleeuwse, vrijstaande verdedigingstoren ten noorden en oosten van De IJssel.
Feanwâlden -
Bonkevaart - finish Elfstedentocht
Bonkevaart - finish ElfstedentochtSinds 1985 is hier de finish van de Elfstedentocht: op de Bonkevaart in Leeuwarden.
Leeuwarden
In der Nachbarschaft
-
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2(17.5 km)Zoutkamp -
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1(13.9 km)Lauwersoog -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen(43.0 km)Engwierum