Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie

(8.0 km)

Een afwisselende wandeltocht door drie dorpen, over oude wegen en gevarieerde landschappen.

De route 'Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie'  - onderdeel van de Doarpskuierkes Tytsjerksteradiel - is in totaal 8 kilometer lang. Tijdens je wandeling kom je onder andere langs een aantal karakteristieke woningen, de St. Vituskerk en Park Vijversburg.

Bijzonder tijdens de wandeling:

  • Indrukwekkend landschap
  • Historisch landgoed en park Vijversburg
  • Voedselpark
  • Informatief rustpunt

De wandeling heeft een startpunt, maar het is mogelijk om het ommetje vanaf elk willekeurig knooppunt te starten en het kan in beide richtingen gelopen worden. Hou er rekening mee dat de horeca niet altijd open is. Check voorafgaand aan de wandeling de website. Wandelen is op eigen risico. Alle Doarpskuierkes Tytsjerksteradiel gaan via het wandelknooppuntennetwerk Friesland. De knooppunten staan op paaltjes en daarnaast zijn er richtingaanwijzers via stickers met de blauwe en bruine kleur zoals deze ook op de paaltjes staan. 

Das wirst du sehen

Startpunkt: Stationsweg
9254 Hurdegaryp
1

Treinstation Hurdegaryp

Het startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes is het treinstation in Hurdegaryp.  Het station werd geopend in 1866 en ligt aan de spoorlijn Leeuwarden – Groningen. Het stationsgebouw dateert...

Treinstation Hurdegaryp
2

Voormalig Notarishuis

Een van de vele leuke locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal.

Voormalig Notarishuis
15
55
71
3

Skipperske yn e’line

yn e’line is een kunstwerk van Anne Woudwijk dat in 1981 is onthuld.

Skipperske yn e’line
30
4

Natur und Kultur Park Vijversburg

Vijversburg, voller Überraschungen und Verblüffendem.

Natur und Kultur Park Vijversburg
5

Huis met de twintig kamertjes

Aan het einde van de 19e eeuw wordt het ‘huis met de twintig kamertjes’ gebouwd door het eerste bestuur van Stichting Op Toutenburg, op verzoek van erflater Age Looxma-Ypeij.

Huis met de twintig kamertjes
53
6

Kerk van Ryptsjerk

Eind 18e eeuw wordt in Ryptsjerk een kerk gebouwd op dezelfde plaats waar al in 1540 een kerk stond. De familie Looxma-Ypeij heeft er een eigen familiebank. Na het overlijden van Baudina schenkt Age de kerk een orgel.

Kerk van Ryptsjerk
7

Boerderij naast de kerk

De familie Looxma-Ypey koopt vele boerderijen en landerijen op in de omgeving van Ryptsjerk, waaronder de boerderij naast de kerk. Deze wordt in 1878 drastisch gerenoveerd naar – voor die tijd - moderne maatstaven.

Boerderij naast de kerk
31
8

Skûltsje Klaasslúske

Het skûltsje bij het Klaasslúske is een bank ontworpen door Nynke Rixt Jukema. Het is geplaatst in 2021 en is een prachtig rustpunt en biedt informatie over dit gebied. Het gemaal dat op deze plek staat...

Skûltsje Klaasslúske
Endpunkt: Stationsweg
9254 Hurdegaryp
  • 15
  • 55
  • 71
  • 30
  • 53
  • 31