Rustpunt de Zomerschuur
Bergum
Damkalf en de Zomerschuur hebben smaak Eerlijk over eten, het is de missie van Annie van Dam. Op haar boerenerf aan de Zomerweg vind je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd. ‘Weet wat je eet’ is haar belangrijkste boodschap. E...
Damkalf en de Zomerschuur hebben smaak
Eerlijk over eten, het is de missie van Annie van Dam. Op haar boerenerf aan de Zomerweg vind je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd. ‘Weet wat je eet’ is haar belangrijkste boodschap.
Eten van eigen erf Wie over de Zomerweg fietst, kan de kleurrijke bloemenpluktuin van Annie van Dam niet missen. Haar boerenerf staat letterlijk in bloei, want overal vind je authentieke boerenproducten. Fruit in de boomgaard, groente in de tuin en kruiden in de kas. “Van oudsher vond je op het boerenerf alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd”, vertelt Annie. “Van vlees en kaas tot eigen eieren, groenten, kruiden en fruit. Je wist exact wat je at. Tegenwoordig hebben we als consument geen idee meer waar ons eten vandaan komt. Hoogtijd om daar verandering in te brengen."
Eerlijk vlees van Damkalf
Op haar boerenerf wil Annie mensen weer in contact brengen met eerlijk eten. Dat begint met de waarheid over ons vlees. “Wij verkopen ons eigen kalfsvlees van Damkalf. Eerlijk, ambachtelijk vlees van dieren van onze eigen boerderij. Daar zijn we trots op, dus dat laat ik graag aan mijn bezoekers zien.” Vanaf de vide aan de buitenzijde van de stal kunnen gasten letterlijk een kijkje nemen in het moderne verblijf, waar kalveren volop de ruimte hebben. “Ons kalfsvlees wordt klaargemaakt door een ambachtelijke slager in Dokkum. Eerlijker en malser kalfsvlees vind je niet.”
“Wij produceren eerlijk, ambachtelijk vlees van dieren van onze eigen boerderij”
De Zomerschuur Een deel van het eigen kalfsvlees verkoopt Annie zelf. In de grote Zomerschuur op haar erf vind je uitsluitend eerlijke boerenproducten. “Van vlees tot zelfgemaakte jam, compote, chutney of verse scharreleieren.” Daarnaast kun je te kust en te keur kiezen uit de heerlijkste streekproducten uit de omgeving. De Zomerschuur is iedere zaterdag open van 9.00 tot 15.00 uur. En voor wie niet zo lang kan wachten, heeft Annie een ingenieuze oplossing.
“Echte fijnproevers kiezen bewust voor eerlijke producten”
Puur uit de muur
Vorig jaar heeft Annie een boerderijautomaat geopend. Een muur vol koel- en vriesvakjes waar je dag en nacht pure producten kunt krijgen. Van haar eigen vlees tot gezellige bierkaasjes, een echte Friese wijn of kruiden voor een heerlijke likeur. “Echte fijnproevers die houden van koken weten me inmiddels te vinden.” Om ook onervaren thuiskoks op weg te helpen, organiseert Annie regelmatig workshops. “We maken er een gezellige dag van, die we samen aan de grote tafel afsluiten met een heerlijk diner. Geloof me: eerlijk koken kan iedereen.”
Eigenaar Annie van Dam Website www.zomerschuur.nl en www.damkalf.nl Bijzonder “Geloof me: eerlijk koken kan iedereen”
Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.
- Distance to your location:
Here you will find Rustpunt de Zomerschuur
Zomerweg 68a9251 MH Bergum Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Leeuwarden - Grote Wielen | Laadpalen aan het water
Leeuwarden - Grote Wielen | Laadpalen aan het waterLeeuwarden -
De sluis van Ouwe Syl
Accept cookies to see this content.
De sluis van Ouwe Syl
(beluister hier het audioverhaal)
Waar anders dan hier spreek je af met dorpsgenoten? Op de 'pyp' natuurlijk: de brug over de zijl, de sluis. De sluis is het natuurlijke middelpunt van Oudebildtzijl. Het dorp dankt zijn ontstaan én naam aan de sluis. In het Bildtse dialect dat hier gesproken wordt: Ouwe Syl.
De sluis – van hout - wordt in 1507 in de pas aangelegde vijftien kilometer lange dijk getimmerd en is onderdeel van een grootschalige inpoldering. 'Skep foor skep' veroveren arbeiders hier land op zee, de vroegere monding van de Middelzee om precies te zijn. De sluis, op de plek waar de Oude Rij in zee stroomt, zorgt voor afwatering van de vruchtbare polder. Schepen kunnen via de schutsluis naar de Waddenzee en terug landinwaarts. Aanleggen kan bij de kolk, een klein haventje achter het café.
Een eeuw later, rond 1600 is alweer land aangeslibd en komt er een nieuwe afwateringssluis twee kilometer noordwaarts: de Nije Syl (de nieuwe zijl, sluis), waar ook een gehucht ontstaat. Het dorp met de oude sluis verandert dan van Bildtsyl naar Ouwe-Syl.
Toch is de sluis van het oude Bildt nog steeds onderdeel van de waterkering. De dijk functioneert namelijk nog als slaperdijk, een reservedijk dus. De eikenhouten deuren die je in de sluis ziet hangen kúnnen het water tegenhouden. Ze zijn in 2006 geplaatst omdat de oorspronkelijke deuren waren verdwenen. Tot die tijd lagen er tientallen balken achter het café, die in geval van nood in de sluis geschoven konden worden.
De Sylsters zullen tegenwoordig niet wakker liggen van hoog water. Een paar eeuwen geleden was dat wel anders. Als er tijdens Kerst 1717 een stormvloed over de kust raast bijvoorbeeld. Het zoute zeewater dreigt de polders in te stromen en de sluis begeeft het bijna. De heldhaftige timmerman Krelis Anne laat de Sylsters als de wiedeweerga een huis afbreken en het puin in de sluis storten. Het dorp is gered, net als het achterland. Iemand die goed bevelen uit kan delen staat hier op 'e Syl nog altijd bekend als iemand die 'ken kommendere als Baas Krelis.'
Ingesproken door:
Als architect leeft Alex van de Beld tussen twee werelden; de wereld van het landschap en de natuur, met daarnaast de wereld van de kunst en de cultuur. Alex werkt al zijn hele leven om die werelden te verbinden. Dat is volgens hem nu meer dan ooit nodig, willen we een nieuwe toekomst ontwerpen.Alex leerde Joop Mulder in de aanloop naar 2018 kennen. “Joop was iemand die verschillende culturen bij elkaar bracht, zoals een sluis water met elkaar verbindt. Dat is meer en meer nodig om een inspirerende leefomgeving te maken waarin iedereen zijn plek vindt. Daarom zullen we Joop Mulder missen. Maar we gaan met zijn mentaliteit, creativiteit en zijn sense of place aan de slag voor het landschap van de toekomst.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
Oude Bildtzijl
In the neighbourhood
View all routes-
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk(38.3 km)Burgum -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1(9.5 km)Burgum