Holwerd (Holwert)
Holwerd
Holwerd is een klein dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân dat vooral bekendheid geniet vanwege haar functie als vertrekpunt van de veerboot naar Ameland en de plek van waaruit vele wadlooptochten starten.
Holwerd heet in het Fries Holwert met een -t op het eind. Het dorp ligt ten noordwesten van Dokkum, bijna tegen de Waddenzee aan.
Het is een klein dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân dat vooral bekendheid geniet vanwege haar functie als vertrekpunt van de veerboot naar Ameland. Ook worden er vele wadlooptochten naar het eiland gelopen vanaf Holwerd.
Het dorp is nu bezig met een nieuw project om zelf ook meer te kunnen profiteren van haar ligging aan de Waddenzee: Holwerd aan Zee. Doel is om de Holwerter Feart door te trekken naar de zoute zee. Op de plek waar vijftig jaar geleden de Waddenzee werd ingepolderd, willen de Holwerders nu weer richting de zee bewegen, zodat de natuurlijke dynamiek tussen mens en natuur, water en land, oud en nieuw meer ruimte krijgt. Maar dat is technisch en financieel gezien nog wel een uitdaging, dus wordt vervolgd!
Holwerd heeft dus een lange pier met veerhaven, een kerk met een bijzonder verhaal, een aantal leuke logementen en vakantieshuisjes, een enorm beeld op de dijk van twee dames die wachten op hoog water en een mooi kweldergebied.
De Holwerterpolder is deel van het grootste overgebleven kweldergebied van Europa: Noard-Fryslân Bûtendyks waar vele vogels fourageren. Vanuit vogelkijkhut 'Kees Weverswadpost' kun je ze mooi observeren zonder ze te storen.
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Voormalig woon-werkhuis ir. Abe Bonnema
Voormalig woon-werkhuis ir. Abe BonnemaEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Oude rechthuis
Oude rechthuisDit winkelpand herinnert aan de tijd dat er in Kollum nog recht werd gesproken. In 1609 werd het aangekocht door de gemeente, en sindsdien had het verschillende functies. Het ‘Oude Rechthuis’ had in 1797 een belangrijke rol tijdens het Kollumer Oproer.
Kollum -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Uitzichtpunt Bûtefjild
Uitzichtpunt BûtefjildVanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Klyndobbe tot aan Rinsumageast, de plaats waar het inmiddels verdwenen Klooster Klaarkamp stond.
Veenwoude -
Electrabel centrale
Electrabel centraleDe Centrale Burgum is een gasgestookte centrale die bestaat uit twee identieke eenheden. Het is een piekcentrale die aangeschakeld wordt als er veel e...
Burgum -
Voormalig klooster Tribus Montibus
Voormalig klooster Tribus MontibusNet over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
Trimunt -
Armenhuis Noardburgum
Armenhuis NoardburgumHet is nu niet meer voor te stellen, maar eens woonden er honderdvijftig mensen in het armenhuis waar nu Scherjon's klompenmakerij en klompenmuseum gevestigd is. Dit armenhuis is al in 1843 gebouwd, door de armvoogden uit Burgum.
Noardburgum -
Noorderend
NoorderendHet Noorderend is een ijl bebouwingslint. Het vormt de noordelijke uitloper van Suwâld en verbindt dit dorp met Tytsjerk. Een paar boerderijen zijn la...
Suwâld -
Earnewâld (Eernewoude)
Earnewâld (Eernewoude)Earnewâld is een watersportdorp in het hart van het Nationaal Park De Alde Feanen en kent een rijke historie.
Earnewâld
In the neighbourhood
-
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1(20.7 km)HolwerdBreeding season: limited accessible -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen