De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Leeuwarden
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer. Hij was de voorman van wat later de Doopsgezinden, Menisten, Mennonieten, of Mennonites genoemd worden.
In 1631 werd op die plaats - ondanks het verbod van de overheid - een houten gebouw gesticht: een vaste "vermaanplaats", zoals de berichten vermelden. Er kwam in 1680 een stenen gebouw voor in de plaats.
Een algehele verbouwing vond plaats in 1760, terwijl in 1850 de ruimte werd vergroot en vernieuwd. Restauraties en verbouwingen gingen tot in onze tijd door. Na de tijd van de vervolging en het martelaarschap volgde een tijd van gedoogde aanwezigheid. Pas na de Franse revolutie werden de Doopsgezinden gelijkberechtigde burgers.
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Menno SimonszpleinWirdumerdijk 18
Leeuwarden Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Hervormde Kerk Westergeest
Hervormde Kerk WestergeestEen imposante kerk uit ongeveer 1200. De gevels hebben veel nissen en vensters van allerlei vorm, en in het koor zijn een kleine hagioscoop en piscina...
Westergeest -
Goddeloze brug
Goddeloze brugBrug bij het Goddeloze tolhuis over de Goddeloze Singel. Deze 3 eenheid speelt een grote rol in de spookverhalen van het gebied.
Broeksterwâld -
Stavoren (Starum)
Stavoren (Starum)Stavoren is het oudste Elfstedenstadje gelegen aan het IJsselmeer, een echte bestemming voor watersporters!
Stavoren -
Holwerd (Holwert)
Holwerd (Holwert)Holwerd is een klein dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân dat vooral bekendheid geniet vanwege haar functie als vertrekpunt van de veerboot naar Ameland en de plek van waaruit vele wadlooptochten starten.
Holwerd -
Nicolaaskerk Koarnjum
Nicolaaskerk KoarnjumDe Nicolaaskerk uit 1873 is ook een bijzondere verschijning met zijn eclectische vormgegeving, ontworpen door architect Foppe Brouwer.
Koarnjum -
Pingo
PingoGrenzend aan de Ypeylaan passeer je een pingo. Eigenlijk is de juiste benaming pingoruïne. Een pingo is een overblijfsel uit de ijstijd toen bevroren...
Burgum -
Sloten (Sleat)
Sloten (Sleat)Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
Sloten -
Voormalig klooster Weerd
Voormalig klooster WeerdOngeveer 1500 meter ten zuiden van het dorpje Morra ligt het terrein, waarop een klooster van vrouwen van de Praemonstratenser orde gestaan heeft. In 1569 plunderden de Watergeuzen dit klooster en staken het in brand.
Morra -
Petruskerk Lichtaard
Petruskerk LichtaardLichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lich...
Lichtaard -
Hervormde Kerk Niawier
Hervormde Kerk NiawierDeze kerk is in 1678 gebouwd met rode moppen van haar voorgangster. De westelijke frontgevel is jonger, waarschijnlijk uit 1817. Dat kun je goed zien...
Niawier
In the neighbourhood
-
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp -
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6(38.5 km)Leeuwarden -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk