Skip to main content

Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk

(38.3 km)

'Wolkom yn Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden'. In en tussen de boomwallen en elzensingels bruist het van het wilde leven. Als je er even stil bij staat - letterlijk - ontdek je het als vanzelf. Zelfs de zelfdzame gekraagde roodstaart (vogel) voelt zich hier thuis. Ben jij even een geluksvogel als je hem spot!

Dit landschap is ook het thuis van de Wâldpiken. Nee, geen vogels, maar een apart slag Friezen, al zeggen we het zelf. We werken hard, zijn een tikkeltje 'rûch' en trots op wat we doen. We lopen er alleen niet zo mee te koop. 'Doch mar gewoan, dat is al gek genôch', zul je hier veel horen zeggen. Toch is hier veel bijzonders. Dat weten we stiekem best. En daarom nodigen we je uit om te ontdekken waar we zoal 'grutsk' op zijn!

W…

'Wolkom yn Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden'. In en tussen de boomwallen en elzensingels bruist het van het wilde leven. Als je er even stil bij staat - letterlijk - ontdek je het als vanzelf. Zelfs de zelfdzame gekraagde roodstaart (vogel) voelt zich hier thuis. Ben jij even een geluksvogel als je hem spot!

Dit landschap is ook het thuis van de Wâldpiken. Nee, geen vogels, maar een apart slag Friezen, al zeggen we het zelf. We werken hard, zijn een tikkeltje 'rûch' en trots op wat we doen. We lopen er alleen niet zo mee te koop. 'Doch mar gewoan, dat is al gek genôch', zul je hier veel horen zeggen. Toch is hier veel bijzonders. Dat weten we stiekem best. En daarom nodigen we je uit om te ontdekken waar we zoal 'grutsk' op zijn!

We hebben voor jou alles omtrent 'smaak' op de kaart gezet in verschillende routes door de Noardlike Fryske Wâlden. Kom jij ook de Smaak fan 'e Wâlden ontdekken?

Wat kom je tegen op deze route?
Proef de Smaak fan'e Wâlden bij de theetuinen en horeca met heerlijke streekproducten op de kaart. 
In je eigen keuken aan de slag? Haal dan streekeigen lekkers bij streekproducten winkels, boerderijwinkels, melktappen, zelfpluk fruittuinen, biologische volkstuinen of een van de vele verkoopkraampjes langs de weg, 

Even op adem komen of een sanitaire stop? Dat kan bij de Rustpunten, even zitten met een bakje koffie of thee met wat lekkers erbij. Genieten van een kleine pauze bij één van de vele (picknick)bankjes langs de route kan natuurlijk ook! 
Is je elektrische fiets aan nieuwe energie toe? Op de kaart staat waar je even kunt stekkeren.

Wist je trouwens dat je beleving veel meer betekenis krijgt als je deze kunt plaatsen in de cultuur en geschiedenis van de streek? Je ontdekt er van alles over in de genoemde musea.

Hadden we al gezegd dat wij Wâldpiken stilletjes 'grutsk' zijn op wat ze doen? Dat we meestal niet zo te koop lopen met al het moois? Je gaat nog heel wat meer tegenkomen langs de route, dan nu staat vermeld.  Laat je vooral verrassen! 

Voor de gasten van ver en dichterbij die niet uitgekeken raken, hebben we de leukste gastenverblijven ook op de routekaart gezet. 

Dus, waar wacht je nog op? Stap op je fiets, dan zien we je zo. 'Oant aanst!'

Brommels!
Elk jaar vieren we in het 4e weekend van augustus het Wâldpyk bramenfestijn Brommels! Een uniek landschapsbeleefevenement. 
De activiteiten van Brommels! staan in het teken van nationaal landschap Noardlike Fryske Wâlden, de Wâldpykcultuur of streekproducten en eerlijk eten. Boeren stellen hun weilanden open en je mag dan zoveel bramen plukken in de boomwallen en elzensingels als je vinden kunt en lust. Helemaal gratis! Zo zijn we dan ook wel weer.
Naast bramen plukken zijn er nog veel meer activiteiten te beleven op boerenerven en in particuliere tuinen. Alles wordt georganiseerd door de gastheren en vrouwen zelf. Waar iets te beleven is, wappert de grote paarse Brommels! vlag.  'Wolkom'!

Sights on this route

Starting point: Noordersingel
9251 Burgum
62
1

Restaurant De Pleats

Ook in de winter welkom!

54
2

Observeum

Visit the observatory and get inspired by the wonders of the universe, or see how people lived in the Middle Stone Age.

planetarium
3

Sparkberry

Hier worden blauwe bessen geteeld maar ook heerlijke zomerframbozen, aalbessen, kersen, aardbeien, pruimen en rode kruisbessen. De kersverse vruchten zijn te koop in de winkel.

81
4

Kwekerij en Pluktuin Simmerfruit

De kwekerij teelt aardbeien en bessen. In het seizoen kun je ze kopen bij het kraampje en de bessen kun je ook zelf plukken. Waarbij je een ruime keuze hebt!

5

It Griene Libben

It Griene Libben is een kleinschalige biologische groentekwekerij. De tuin is openbaar toegankelijk en meestal is de beheerder van dinsdag t/m vrijdag van 7.00-16.00 uur op de tuin te vinden. Je kunt je abonneren op een wekelijks groentepakket.

6

Clog museum

At Scherjon's clog workshop, clogs are still being made every day. And while this used to be quite common, it's unique today. Have you always wanted to know how it's done, or do you want to learn more...

Scherjon klompenmuseum
05
7

Schwarzenbergerbos Forest

In Noardburgum you may think you have been transported to the beautiful landscape of the Achterhoek region. If anything, this part of Friesland is more breathtaking with its narrow cobbled streets, patches of woodland and picturesque undulating scenery.

67
8

Camperpark Kuikhorne

Camperpark Kuikhorne is centraal gelegen tussen Dokkum en Leeuwarden, in het mooie Friese Wouden gebied. Een ideale uitvalsbasis voor prachtige fiets en wandeltochten! Fiets o.a. naar de prachtige stad Dokkum, of huur een sloep.

Camperplaatsen aan het water in Friesland
60
35
9

De Schierstins Cultural History Centre

This unique building in Feanwâlden is the only freestanding medieval defence tower north and east of the river IJssel. Today it hosts historical and art exhibitions and a variety of cultural activities.

De Schierstins
10

TOP Feanwâlden

Het Toeristisch Overstap Punt Feanwâlden vind je bij het nieuwe stationsgebied in het dorp. Vanaf hier kun je er gemakkelijk opuit gaan in de Noardlike Fryske Wâlden.

TOP Feanwalden
11

De Ferbining

Koffie-lunchroom in het stationsgebouw van Feanwâlden.

12

Sûnte-zelfoogsttuin

Rustpunt ‘Sûnte-tuin’ ligt verscholen onder Feanwâlden, vlakbij het toeristische Feanwâlderwâl. Sûnte is een biologische zelfoogsttuin, met kruiden, fruit, groenten en plukbloemen. De principes van...

58
68
13

It Bûtefjild Nature Reserve

Walk, cycle and sail in otter territory. It Bûtefjild is a varied landscape of peatland, meadows, reed beds and open water.

44
45
14

Teetún de Hollen

Theetuin de Hollen aan de Oosterdijk ontleent zijn naam aan een ver verleden. Ooit werd de Oosterdijk de Hollen genoemd, wat heilige hoogte betekent. Het is op deze heilige hoogte 'De Hollen' dat mensen...

46
15

Theeschenkerij de Útspanning

Wat vindt u bij Theeschenkerij de Útspanning? Útspanning is het Friese woord voor Uitspanning. Dat is van oorsprong een plaats waar paarden voor rijtuigen werden verwisseld. De gebruikte paarden werden uitgespannen om te kunnen uitrusten. Ook de rei...

16

Voormalig zuivelfabriek Trynwâlden

Voormalige melkfabriek met monumenten status bestaat al sinds 1896, toen vijftien boeren de handen ineen sloegen om de stoomzuivelfabriek Trynwâlden op te richten. In 1976 kreeg de fabriek een andere bestemming maar zeker een bezichtiging waard.

17

Kloosterman natuurvoeding

Voor al uw biologische boodschappen

(H)eerlijke biologische boodschappen
47
40
39
18

Kafee It wapen fân Fryslân

Heeft de charme van een buurtcafé en is gevestigd in het hart van Oentsjerk. Op fietsafstand (ca. 10 km.) van Leeuwarden en Dokkum. Met meer dan 150 soorten speciaalbier uniek in Friesland!

19

Rustpunt Ka en Ko

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

20

Stania State Country House and Estate

Stania State is a country house and estate nestled in the woodland between Oentsjerk and Aldtsjerk in Friesland. This unique property is within cycling distance of Leeuwarden and Dokkum (about 10 km).

21

Grikelân en Turkije

Je kan dit mooie natuurgebied te paard ontdekken, maar als je liever een wandeling maakt is dit ook geen probleem. De eikenhouthakbosjes hebben veel paden en passen in de sfeer van de landgoederen Staniastate...

37
22

De Klinze Country House and Estate

De Klinze is a country house and estate where you can choose a new bed, enjoy a night away and stroll through a magnificent park. You can also discover the history of the estate through its art and decor!

38
23

Restaurant De Trochreed

Dineren, genieten, trouwen in een prachtige monumentale boerderij in een prachtige omgeving

42
56
24

Swarte Broek Lake

Swarte Broek Lake formed in the Middle Ages as a result of peat mining and offers beautiful views.

55
25

Oer de Wiel

In natuurgebied Oer de Wiel in It Bûtefjild, tussen Feanwâlden en Mûnein, graast de kudde Herefordkoeien van de familie de Jong. De koeien lopen het hele jaar, afgezien van een korte winterperiode, in het natuurgebied.

57
26

Uitzichtpunt Bûtefjild

Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Klyndobbe tot aan Rinsumageast, de plaats waar het inmiddels verdwenen Klooster Klaarkamp stond.

27

Boerderij de Omleiding

Welkom bij camping, kanoverhuur, boerderijrestaurant, vergader- en evenementenlocatie de Omleiding, aan de rand van natuurgebied 'it Bûtefjild’.

de Omleiding boerderij restaurant
58
68
28

Hotel Eetcafé 't Dûke Lûk

In het prachtige Feanwâldsterwal, bij een waterrijk natuurgebied tussen Leeuwarden en Dokkum, vind je het gezellige hotel en eetcafé 't Dûke Lûk.

29

Heide State

Welkom bij Heide State, een prachtige karakteristieke duurzaam verbouwde woonboerderij met hottub en sauna waarin u kunt verblijven met een gezelschap van 20 personen. Heide State ligt op een unieke centrale locatie in het noorden van Friesland.

De achterkant van de boerderij met terrassen
30

zomerschuur

Komt tot rust in de zomerschuur of wees juist lekker creatief, je komt er snel genoeg erachter!

heerlijk de natuur in, in land in Friesland
31

Melktap Burgum

(h)eerlijke zuivel. Met veel zorg en liefde voor de koeien, dat zich voortzet in een (h)eerlijk zuivelproducten.

(h)eerlijke zuivel in Land in Friesland
81
54
62
End point: Noordersingel
9251 Burgum

Directions

Starting point: Noordersingel
9251 Burgum

START fietsknooppunt 62 - Noordersingel Burgum
(tip: start op de parkeerplaats aan de Noordersingel, naast Fietsspecialist Meindert)


volg knooppunt 54

De Pleats - Schoolstraat 82 Burgum

volg knooppunt 54 + 81

Sla op kruispunt Kloosterlaan / Tussendijken / Menno van Coehoornsingel rechts af voor Observeum, Menno van Coehoornweg 9 Burgum
Sparkberry - Kloosterlaan 63A Burgum

volg knooppunt 81 + 05

Ga op T-splitsing met Dokter Ypeylaan rechtdoor voor Simmerfruit - Zomerweg 92 Noardburgum

It Griene Libben - Dokter Ypeylaan 10 Noardburgum 
Klompenmuseum Scherjon - Dokter Ypeylaan 8 Noardburgum

Schwartzenbergerbos

volg knooppunt 05 + 67 + 60 + 35

De Schierstins - Haadstrjitte 1 Feanwâlden (oplaadpunt elektrische fiets)
TOP Feanwâlden - Stasjonswei Feanwâlden
De Ferbining - Stasjonswei Feanwâlden

Ga linksaf over het spoor (Suderwei), eerste links (De Swette) en eerste rechts voor (Rustpunt) Sûnte zelfoogsttuin - De Swette 12 Noardburgum 

volg knooppunt 35 + 58 + 68 + 44

Natuurgebied Ottema Wiersma reservaat
Natuurgebied It Bûtefjild

volg knooppunt 44 + 45

Sla bij knooppunt 45 links af voor (Rustpunt) Teetún De Hollen - Oosterdijk 16 Ryptsjerk 

volg knooppunt 45 + 46

Ga bij knooppunt 46 linksaf voor Theeschenkerij De Utspanning Binnendyk 73 Ryptsjerk

volg knooppunt 46 + 47

Voormalige zuivelfabriek - Rinia van Nautaweg 3 Gytsjerk 
Kloosterman natuurvoeding - Rinia van Nautaweg 35 Gytsjerk

volg knooppunt 47 + 40 + 39 + 37

Kafee it Wapen fan Fryslân - Rengersweg 51 Oentsjerk
Rustpunt Ka en Ko - Rengersweg 94 Oentsjerk 
Stania State -  Rengersweg 98b Oentsjerk
Grikelân en Turkije - Van Sminiaweg Oentsjerk

Ga bij knooppunt 37 linksaf (Van Sminiaweg) voor De Klinze - Van Sminiaweg 36 Aldtsjerk

volg knooppunt 37 + 38 + 42

De Trochreed - Boskwei 27 Readtsjerk

volg knooppunt 42 + 56

Swarte Broek

volg knooppunt 56 + 55 + 57

Boerderijwinkel Oer de Wiel - Bûtefjild 3 Feanwâlden

volg knooppunt 57 + 58

Boerderij De Omleiding - Bûtefjild 24 Feanwâlden

volg knooppunt 58 + 68 + 81

Hotel Café Dûke Lûk (oplaadpunt elektrische fiets)

Sla op Zomerweg rechtsaf voor (Rustpunt) Zomerschuur - Zomerweg 68A Burgum
en Melktap Burgum / Wâldpleats - Zomerweg 23 Burgum

volg knooppunt 81 + 54 + 62

FINISH fietsknooppunt 62  - Noordersingel Burgum

End point: Noordersingel
9251 Burgum
 • 62
 • 54
 • 81
 • 05
 • 67
 • 60
 • 35
 • 58
 • 68
 • 44
 • 45
 • 46
 • 47
 • 40
 • 39
 • 37
 • 38
 • 42
 • 56
 • 55
 • 57
 • 58
 • 68
 • 81
 • 54
 • 62