Skip to main content

Friese Elfmeren Noord | Vaarroute

(89.3 km)

Net als dat er een Elfstedentocht is, is er ook een Elfmerentocht voor schaatsers en fietsers. De Friese Elfmeren vaarroute is een prachtige vaarroute langs de elf meren in Friesland. De route is opgesplitst in een noordelijk deel en een zuidelijk deel, beide ongeveer 90 kilometer lang.

Deze vaarroute - langs de meest noordelijk gelegen meren - vertrekt vanaf Sneek en leidt je via de Snitser Mar (Sneekermeer), Goaiingarypster Puollen (Goingarypsterpoelen) en Terkaplester Puollen (Terkaplsterpoelen) naar Akkrum. En dan via de Wide Ie (Wijde Ee), de Sannemar bij Earnewâld, de Burgumer Mar (Bergummermeer) en het Pikmar (Pikmeer) weer terug naar Sneek.

Boot huren in Friesland
Heb je zelf geen motorjacht, zeilboot of sloep? Je kunt er gemakkelijk één huren in Friesland. Na een goede instru…

Net als dat er een Elfstedentocht is, is er ook een Elfmerentocht voor schaatsers en fietsers. De Friese Elfmeren vaarroute is een prachtige vaarroute langs de elf meren in Friesland. De route is opgesplitst in een noordelijk deel en een zuidelijk deel, beide ongeveer 90 kilometer lang.

Deze vaarroute - langs de meest noordelijk gelegen meren - vertrekt vanaf Sneek en leidt je via de Snitser Mar (Sneekermeer), Goaiingarypster Puollen (Goingarypsterpoelen) en Terkaplester Puollen (Terkaplsterpoelen) naar Akkrum. En dan via de Wide Ie (Wijde Ee), de Sannemar bij Earnewâld, de Burgumer Mar (Bergummermeer) en het Pikmar (Pikmeer) weer terug naar Sneek.

Boot huren in Friesland
Heb je zelf geen motorjacht, zeilboot of sloep? Je kunt er gemakkelijk één huren in Friesland. Na een goede instructie van de verhuurder, kun je ook zonder vaarbewijs met een boot tot 15 meter lengte gaan varen in Friesland.

Electrisch varen
Deze vaarroute is gemaakt in samenwerking met de SEFFF (stifting elektrysk en fossylfrij farren Fryslân) en is daarom zeer geschikt om te bevaren met een electrisch vaartuig. Langs de route bevinden zich diverse oplaadpunten. Om een elektrische boot op te laden, is het niet nodig om een speciaal oplaadstation te vinden zoals bij een elektrische auto. Havens en openbare aanlegplaatsen faciliteren het opladen van de boot. Soms moet je hiervoor met muntgeld betalen. 

Duur van de vaaroute
Deze route is bijna 90 kilometer lang (je kunt 'm nog verlengen met het zuideljike deel voor 90 extra vaarkilometers). Als je gemiddeld 6 kilometer per uur vaart, ben je ongeveer 15 uren onderweg voor alleen het noordelijke deel van de route. Logeer onderweg in verschillende dorpen en stadjes voor een paar heerlijke dagen weg!    

Bruggen in Friesland 
Op deze route kom je een aantal bruggen tegen die kunnen worden geopend. Sommige bruggen kun je zelf laten openen met hulp van de Watersport App. Raadpleeg de Watersport App van de provinsje Fryslân om de openingstijden van de bruggen te controleren.

Je afval kwijt
Iets lekkers voor onderweg? Prima, maar let op dat lege verpakkingen niet overboord waaien. Kom je onderweg zwerfvuil tegen? Neem je het dan mee aan boord? De vogels en vissen zullen je dankbaar zijn! Op verschillende plekken langs de route staan vuilcontainers waar je je afval kwijt kunt.

Boot aanleggen in Friesland   
De dorpen langs de Elfmerenroute zijn goed bereikbaar door de vele aanlegvoorzieningen. Kies voor een gezellige jachthaven, waar alle voorzieningen aanwezig zijn. Daarnaast zijn er onderweg zogenaamde Marrekrite aanlegplekken, waar je maximaal drie dagen achtereen gratis in de natuur mag overnachten. In de Watersport App van de provinsje Fryslân vind je alle aanlegplekken in Friesland. 

Vaarweginformatie
De vaarwegclassificatie is minimaal CZM op deze route. Dit betekent dat deze vaarroute toegankelijk is voor boten met een maximale diepgang van 1.70 m. De route is dus toegankelijk voor grote boten. 

Sights on this route

Starting point: Sommerak promenade
8605 DC Sneek
1

Akkrum

Akkrum is a charming watersports village in the heart of the Frisian lake district, near the National Park De Alde Feanen.

Visit Akkrum

2

Akkrum Heechein | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water ter hoogte van Heechein 72 in Akkrum. 3 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.

3

Botmar

Vooral in de winter en het vroege voorjaar komen honderden smienten, meerkoeten, kuifeenden en tafeleenden op het mooie binnenmeertje af. Ze rusten uit op het veilige water en zoeken hun voedsel in...

4

Jachthaven en bootverhuur De Veenhoop

Jachthaven en Bootverhuur De Veenhoop is gelegen in Nationaal Park De Alde Feanen nabij Eernewoude, Grou en Drachten. U kunt er lekker fietsen, vissen, varen. Bij mooi weer is ons terras aan het water geopend.

diverse ruime dieselsloepen te huur
5

Veenhoop - Oudega | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water aan de steiger bij Hotel Restaurant Ie-Sicht in Oudega gemeente Smallingerland. 1 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting gewone stekker 230 volt.

6

Opeindervaart Canal

The Opeindervaart canal runs from the village of Opeinde to the De Leijen lake in the municipality of Smallingerland. Read on to find out how the canal played an important role in bringing economic prosperity to the area.

7

De Leijen Nature Reserve

De Leijen is a beautiful nature reserve that includes a lake with small islands and rich surrounding nature that is worth exploring.

8

Oostermeer (Eastermar)

Eastermar is te vinden in het noordoosten van Friesland, prachtig gelegen dankzij het Bergumermeer aan de noordzijde en De Leijen aan de zuidzijde van het dorp.

Bezoek Eastermar

Eastermar groene toren
9

Eastermar | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water in de haven watersportbedrijf De Lits in Eastermar. 3 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.

10

Camping en Jachthaven De Lits

Watersportbedrijf "de Lits" is centraal gelegen in een waterrijk natuurgebied, tussen de Burgumer Mar en de Leien. Door de unieke combinatie van jachthaven, camping, watersportwinkel en motorservice kunt bij ons terecht voor allerhande zaken op water...

11

Bergum (Burgum)

Burgum is - voor Friese begrippen - een groot dorp met bijna 10.000 inwoners. Het is een dorp met twee gezichten: het is gelegen te midden van het beschutten coulisselandschap van de Friese wouden, maar Burgum is tevens een watersportdorp.

Bezoek Burgum

Burgum
12

WSV

De haven van Bergum is een vereniginghaven met de mogelijkheid voor het aanmeren van passanten, er zijn mooie aanleg plekken met een groen walletje of grasveld. Daarnaast hebben we een prachtige plek voor campers die over de haven kunnen kijken en ge...

13

Burgum Bergummerdaam | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water in de haven van Watersportvereniging Bergumermeer in Burgum. 23 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.

14

Warten Jachthaven Wartena | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water in Jachthaven Wartena in Warten. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.

15

National Park 'De Alde Feanen'

National Park De Alde Feanen is an enchanting gem waiting to be discovered. As soon as you immerse yourself in this lush nature reserve in Friesland, you'll feel an immediate connection to the untouched beauty around you.

Meer over NP de Alde Feanen

16

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen is één van de grootste moerasgebieden in West Europa en kent een grote afwisseling aan landschappen. Met veel water, rietlanden en een grote diversiteit aan dieren en planten.

17

Molen De Bird

Deze molen bevindt zich op het eiland De Burd nabij de Friese plaats Grou, in Nationaal Park De Alde Feanen. Het is een poldermolen die de polder drooghoudt.

18

Pikmar

Het Pikmeer, officieel Pikmar, is een van de Friese meren. De start van het SKS Skûtsjesylen vindt hier plaats. Het meer ligt aan het dorp Grou en wordt ten oosten begrenst door het eiland de Burd.

19

Grou

Grou is a touristy yet characteristic watersports village in the heart of Friesland with a lively center.

Visit Grou

Grou aan het water
20

Grou Pikmeerhaven | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water in de gemeente haven van Grou. 3 Oplaadpunten met 230 Volt, soort aansluiting CEE 3 pins. 1 Oplaadpunt met 400 Volt krachtstroom, soort aansluiting CEE 5 pins.

21

Terherne

Terherne is known as the Kameleon village and is an island in the Sneekermeer. On one side, you'll find the lake, and on the other side, the Terhernster ponds.

Visit Terherne

22

Kameleondorp Terherne

Discover the village Lenten. Look at the village where Hielke and Sietse lived.

23

Sneekermeer

The Sneekermeer (Frisian and official: Snitser Mar) is, of course, known for the Sneekweek, the annual sailing races held on this lake.

24

Kolmeersland Starteiland Sneekermeer

Net buiten Sneek, in het Sneekermeer, ligt het Kolmeersland, oftewel het Starteiland, dat vooral bekend is vanwege de zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek en het skûtsjesilen. Rondom het eiland kan worden aangemeerd in één van de jachthavens.

End point: Sommerak promenade
8605 DC Sneek

Directions

Starting point: Sommerak promenade
8605 DC Sneek

Makkelijk Navigeren? Download de route in Google Maps

 • Start vanuit de gemeentehaven van Sneek. Vaar vanuit hier via de Houkesleat rechtdoor langs het Kruswetter en de Jouster Feart naar het Snitser Mar om vervolgens rechts af te varen om het eiland de Lytse Griene heen via de Goëngarijpster Puollen.
 • Vaar nu rechts via de Sâltpoel naar de Terkaplester Puollen, vaar hier door tot aan de Kâlde Mage waar je linksaf vaart en via het Kruswetter naar rechts door de Meinesleat richting Akkrum gaat.
 • Vaar onder de brug door naar rechts naar de Kromme Knillis. Hier kun je van de route afwijken door rechtsaf naar de Alde Boarn te varen.Hier vind je aan de rechterkant een laadpaal. 
 •  Vanuit de Kromme Knillis vaar je links de Nije Boarn op en zo om het dorp heen en onder de brug rechts af om vervolgens via De Boarn onder de brug door naar het Leppa Aquaduct. Vaar vervolgens door en ga linksaf en via de Nesker Sylroede vaar je langs het Bokkumermeer door naar het Burstermerrak en de Douwe Tsjeardsrak richting Pean. Wanneer je hier van de route afwijkt zou je rechts onder de brug door naar het Botmar kunnen varen.
 • Wanneer je de route volgt vaar je langs Pean naar de Peanster Ee en vervolgens rechtsaf naar de Wide Ee en de Sitebuurster Ee. Vaar de Kromme Ie op om Het Eiland heen richting de Veenhoop. Links vaar je langs Hotel Restaurant Ie-Sicht. Hier vind je ook een laadpaal. Vaar door via de Wide Ie naar de Smalle Easterzanding. Aan de rechterzijde vaar je langs een strand.
 • Vaar linksaf naar het Nieuwe Kanaal het Juffersgat op naar het Opeindervaart. Dit kanaal is is de verbinding tussen de twee dorpen Opeinde en De Leijen. Via het Opeinder Kanaal vaar je De Leijen op. Vaar door richting Eastermar via de Lits.  Hier kun je bij Jachthaven De Lits een laadpaal vinden.
 • Het volgende meer op de route is het Burgummer Mar, vaar links via het Noordergat naar het Prinses Margrietkanaal. Aan de rechterkant vaar je langs Watersport Vereniging Burgummer Mar, hier vind je ook een laadpaal. Vaar verder onder de brug door en door het aquaduct naar de Wide Ie en richting Warten.
 • Voor Warten vaar je onder de brug door verder tot aan een kruising, het Kruswetter. Hier kun je van de route afwijken door rechtsaf naar Warten te varen. Bij de Jachthaven Warten kun je ook een laadpaal vinden.
 • Wanneer je de route volgt dan vaar je naar links door de Lange Sloot langs het Sannemar bij Earnewâld. Hier kun je van de route afwijken door links naar Earnewâld te varen. Je vindt hier het bezoekerscentrum Nationaal Park de Alde Feanen.
 • Vaar je verder via de route dan via de Fokkesleat langs de Krusdobbe en dan rechts naar De Geau. Hier vaar je door Nationaal Park de Alde Feanen om vervolgens via de Geau linksaf te varen langs de Lange Luts, de Greêft op en door naar de Sitebuorster Ie. Aan de rechterkant vaar je langs Molen de Bird. Vaar verder naar de Wide Ie om vervolgens rechtsaf te varen richting Grou naar Het Pikmar. Hier kun je bij de jachthaven een laadpaal vinden.
 • Vanaf het Pikmar vaar je linksaf het Prinses Margrietkanaal in onder de brug door richting Oude Schouw en Terhorne. Hier kun je van de route afwijken door het Kameleon dorp te bezoeken. Vaar via het Terhornstermeer door de sluizen naar het Snitser Mar waar je aan de linkerkant het Kolmeersland, of te wel het Starteiland Snitser Mar kunt bezoeken.
 • Vaar via het Kruswetter weer terug naar het begin punt van de route.  
End point: Sommerak promenade
8605 DC Sneek