Skip to main content

Foodroute Zilt-Zoet Schiermonnikoog

(18.7 km)

Het eiland Schiermonnikoog is het laatste stukje wildernis van Nederland. De ondernemers zijn vernieuwend bezig en dat levert steeds meer eilandproducten op. Groenten op het eiland geteeld, zuivel van de koeien van Schier, een route met een zilte koers. Van zoet naar zout over het hele eiland met bijzondere smaakmakers.

Sights on this route

Starting point: Middenstreek 10
9166 LN Schiermonnikoog
1

De Tuin naast de Branding

De zelfpluktuin op Schiermonnikoog

2

Van Schier

De trotse zuivelboeren Van Schier maken overheerlijke, authentieke kazen. Deze kaas is onderdeel van een groots biodiversiteitsproject op Schiermonnikoog. De passie voor zowel de natuur als het boerenleven proef je terug in de kazen Van Schier. Héérlijk!

3

Hotel van der Werff

Logeren naast de kamer van Prins Bernard, een koninklijke sfeer, de tijd lijkt enerzijds stil de zijn blijven staan maar op de menu kaart worden weer heel actueel lokale producten geserveerd zoals lamsvlees van Schier.

4

De Wilde Akelei

Naast de muziekkapel ‘t Beukennootje, een enigszins verscholen kwekerij midden in het dorp, Henno Hogevorst verkoopt hier groen en doet hiermee veel voor groen. Alles volledig biologisch, uitleg en advies om zo het beste resultaat te krijgen.

5

Bakkerij Donders

Bakker Donders, van Iwan en Nienke Donders is een kleine warme bakker, met een groot assortiment, zoals de mooie koek in de vorm van het eiland. Dat het begrip warme bakker niet (meer) bij iedereen bekend is merkte ze laatst.

6

’t Peperhúsjen

’t Peperhúsjen, Een heel klein winkeltje vol snoep, Hollands snoepgoed als Ulevellen, Polkabrokken en chocolade witte en bruine nougat lolly’s, het ouderwetse snoepzaakje heeft ook dropjes van Beite, vernoemd naar de opa van de eigenaressen.

7

De 4 Dames

Our bistro is the middle between a bar and a restaurant. Many of our dishes have the size of an appetizer / side dish. In addition to our specials - Mediterranean charcuterie and seafood - we have a varied selection of meat and vegetarian dishes

8

De Marlijn

The perfect place to relax is located at the northernmost part of the beach. You can go here for a cup of coffee or a drink, snacks or lunch and in summer also for your dinner.

9

Vakantieboerderij Springfield

De mini-camping is gescheiden van erf en weiland door gebouwen en een boomsingel. Op de camping heerst een gemoedelijke sfeer waar rust en gezelligheid goed samen gaan.

End point: Middenstreek 10
9166 LN Schiermonnikoog