Skip to main content

Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie

(8.0 km)

Een afwisselende wandeltocht door drie dorpen, over oude wegen en gevarieerde landschappen.

De route 'Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie'  - onderdeel van de Doarpskuierkes Tytsjerksteradiel - is in totaal 8 kilometer lang. Tijdens je wandeling kom je onder andere langs een aantal karakteristieke woningen, de St. Vituskerk en Park Vijversburg.

Bijzonder tijdens de wandeling:

  • Indrukwekkend landschap
  • Historisch landgoed en park Vijversburg
  • Voedselpark
  • Informatief rustpunt

De wandeling heeft een startpunt, maar het is mogelijk om het ommetje vanaf elk willekeurig knooppunt te starten en het kan in beide richtingen gelopen worden. Hou er rekening mee dat de horeca niet altijd open is. Check voorafgaand aan de wandeling de website. Wandelen is op eigen risico. Alle Doarpskuierkes Tytsjerksteradiel gaan via het wandelknooppuntennetwerk Friesland. De knooppunten staan op paaltjes en daarnaast zijn er richtingaanwijzers via stickers met de blauwe en bruine kleur zoals deze ook op de paaltjes staan. 

Sights on this route

Starting point: Stationsweg
9254 Hurdegaryp
1

Treinstation Hurdegaryp

Het startpunt van verschillende wandel- en fietsroutes is het treinstation in Hurdegaryp.  Het station werd geopend in 1866 en ligt aan de spoorlijn Leeuwarden – Groningen. Het stationsgebouw dateert...

2

Voormalig Notarishuis

Een van de vele leuke locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal.

15
55
71
3

Skipperske yn e’line

yn e’line is een kunstwerk van Anne Woudwijk dat in 1981 is onthuld.

30
4

Nature- and culture Park Vijversburg

Vijversburg is a park of international standing, where nature and culture come together.

5

Huis met de twintig kamertjes

Aan het einde van de 19e eeuw wordt het ‘huis met de twintig kamertjes’ gebouwd door het eerste bestuur van Stichting Op Toutenburg, op verzoek van erflater Age Looxma-Ypeij.

53
6

Kerk van Ryptsjerk

Eind 18e eeuw wordt in Ryptsjerk een kerk gebouwd op dezelfde plaats waar al in 1540 een kerk stond. De familie Looxma-Ypeij heeft er een eigen familiebank. Na het overlijden van Baudina schenkt Age de kerk een orgel.

7

Boerderij naast de kerk

De familie Looxma-Ypey koopt vele boerderijen en landerijen op in de omgeving van Ryptsjerk, waaronder de boerderij naast de kerk. Deze wordt in 1878 drastisch gerenoveerd naar – voor die tijd - moderne maatstaven.

31
8

Skûltsje Klaasslúske

Het skûltsje bij het Klaasslúske is een bank ontworpen door Nynke Rixt Jukema. Het is geplaatst in 2021 en is een prachtig rustpunt en biedt informatie over dit gebied. Het gemaal dat op deze plek staat...

End point: Stationsweg
9254 Hurdegaryp
  • 15
  • 55
  • 71
  • 30
  • 53
  • 31