Skip to main content

Slag om Leeuwarden (gemotoriseerd)

(121.0 km)

Een prachtige rit rondom Leeuwarden van 121 km. Over mooie 60 km wegen en soms over een stukje 80 km weg. Een rit door open gebieden waar je kan genieten van vergezichten en binnenweggetjes. Je rijdt ook een stukje door de Friese Wouden. Deze herken je aan de boomwallen en laag groeiende stuiken. Onderweg kom je verschillende dorpjes tegen en kan je afstappen voor een pauze. Kortom, een schitterende rit voor op een middag!

Sights on this route

Starting point: 9256XD Ryptsjerk
1

Bergum (Burgum)

Burgum is - voor Friese begrippen - een groot dorp met bijna 10.000 inwoners. Het is een dorp met twee gezichten: het is gelegen te midden van het beschutten coulisselandschap van de Friese wouden, maar Burgum is tevens een watersportdorp.

Bezoek Burgum

Burgum
2

Halte It Griene Nêst

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

3

Wartena (Warten)

Het centraal in Friesland gelegen watersport dorp Warten ligt in de onmiddellijke nabijheid van een van de mooiste natuur- en recreatiegebieden van Friesland, namelijk Nationaal Park De Alde Feanen. Museum Warten is ook zeker een bezoek waard!

Bezoek Warten

4

Timertsmar

Nieuwe groene toekomst voor een oude vuilstort.

5

Wirdum (Wurdum)

Wirdum is een pittoresk dorp dichtbij Leeuwarden en Grou. In het dorp vind je een hotel, café/restaurant en een kleine supermarkt met brood van de warme bakker. Wist je dat de oostelijke route van het Jabikspaad ook door Wirdum loopt?

6

Jorwerd

Jorwert is an ancient mound village located in the triangle of Leeuwarden, Sneek, and Franeker. The highlight is the annual open-air theater in the notary garden. Are you looking for tranquility? Be sure to visit Nijkleaster, which stands for silence, reflection, and connection.

7

Baard

Baard, a cozy terp village in the green meadows of the Greidhoek. Did you know that the residents are called 'Baarder katten' (Baarder cats)? The proverbial 'dogs' live in Leons. The statue in the center commemorates these earlier times.

8

Dronryp (Dronrijp)

The largest village in the municipality of Waadhoeke, rich in history. The birthplace of, among others, Eise Jeltes Eisinga, a famous amateur astronomer, patriot, and builder of the Eise Eisinga Planetarium. In addition to cultural heritage, it is bustling with events.

9

Marsum (Marssum)

Marsum is een van de meest pittoreske terpdorpen gelegen aan de oude Middelsee. Het dorp heeft een prachtige historische kern, met als extra markeringspunten het Poptaslot, het gasthuis, de kerk en de oudste dorpskroeg van Fryslân.

10

Ingelum (Engelum)

Een rustig terpdorpje onder de rook van Leeuwarden, midden tussen de groene weiden en wuivende maïsvelden. Met mooie fietspaden en prachtige wandelroutes in de naaste omgeving.

11

Bitgummole (Beetgummermolen)

Bitgummole is een pitoresk dorp die zijn naam dankt aan een voormalige korenmolen. De molen is er helaas niet meer maar daarvoor in de plaats is een prachtig kunstwerk te bewonderen. Je kunt in de omgeving ook prima fietsen en wandelen.

12

Rustpunt de Súdhoek

Pal gelegen aan de Elfsteden-schaatsroute, treft u ons prachtige Rustpunt aan. U bent van harte welkom! Facebook Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op...

13

Wânswert (Wanswerd)

Een klein maar betoverend dorpje, omringd door groene weilanden en gelegen aan de rustige waterwegen, straalt een serene rust uit die bezoekers onmiddellijk omarmt.

Wânswert (Wanswerd)
14

Burdaard (Birdaard)

Het idyllische dorp Burdaard ademt een sfeer van harmonie, trots en gemeenschapszin, met zijn prachtige windmolen als het kloppende hart van de gemeenschap.

Burdaard
15

Bartlehiem (Bartlehiem)

In de 20e eeuw werd Bartlehiem vooral bekend dankzij de Elfsteden schaatstocht.

Bezoek Bartlehiem

Kano Bartlehiem
16

It Bûtefjild Nature Reserve

Walk, cycle and sail in otter territory. It Bûtefjild is a varied landscape of peatland, meadows, reed beds and open water.

Meer weten

End point: 9256XD Ryptsjerk