circle-mask

Deze zomer is er weer van alles te doen in Friesland. Heb jij moeite met kiezen en zie je door de bomen het Friese Woud niet meer? Om er zeker van te zijn dat jij straks thuiskomt met een koffer vol verhalen en een smartphone vol foto’s, helpen wij je op weg met deze 10 tips:

1. Sloepvaren met Freek Vonk

Sloepvaren is een absolute must-do als je in Friesland bent. En waar kun je dit beter doen dan in Nationaal Park De Alde Feanen? Via een gratis audiotour van IziTravel gidst bioloog Freek Vonk kinderen en volwassen met aanstekelijk enthousiasme door de Afrikaanse Savanne van Friesland. Informatief, maar vooral heel erg leuk.

 2. Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland, Elfstedenstad, Stad van het Wad, Admiraliteitsstad, Bonifatiusstad… de vele benamingen laten zien hoe veelzijdig Dokkum is. Slenter door het historische centrum, neem een rondvaart of nip ontspannend aan je  “Dockumer Kofje” op één van de vele gezellige terrasjes.  Een citytrip naar Dokkum zal je nog verrassen!

3. Pontjesroute

De Pontjesroute is de meest afwisselende route in het Nationaal Park De Alde Feanen. Met deze route kun je het uitgestrekte laagveenmoeras vanaf het land én vanaf het water verkennen. Je onderbreekt de fietstocht regelmatig om met een pontje een oversteek te maken. Kun je direct even op adem komen!

Beeld: Fonger de Vlas

4. Zonsondergang op het wad

In de uitgestrekte leegte steekt het silhouet van een garnalenkotter af tegen het kleurenspel van de ondergaande zon. Als je goed kijkt zie je de Waddeneilanden aan de horizon. Je moet het een keer gezien hebben; een zonsondergang op het wad. Vanaf Holwerd of Wierum heb je een prachtig uitzicht en kun je die ene ultieme vakantieselfie maken.

5. Skûtsjesilen Earnewâld

Skûtsjesilen, een spektakel dat je alleen in Friesland kunt meemaken! Van 4 tot 17 augustus scheren de skûtsjes met hun enorme zeilen over de Friese meren en strijden om de koppositie in het SKS- klassement. Op 8 augustus hijsen de skûtsjes de zeilen bij Earnewâld. Wie er ook wint, na afloop van de race barst het feest los in Earnewâld!

Tip: In het Skûtsjemuseum leer je meer over de geschiedenis van deze imposante schepen. Ben je nautisch ingesteld en wil je zelf ervaren hoe het is om aan het roer te staan, overstag te gaan of iemand de wind uit de zeilen te nemen? Kom dan aan boord bij Annage Skûtsjesilen. Hier kun je elke woensdag zelf skûtsjesilen onder toeziend oog van een gediplomeerd schipper en zijn maat. Kijk in de evenementenkalender voor actuele tijden.  

6. Langs de oevers van de Waddenzee en Lauwersmeer

Met deze route fiets je op één dag door drie werelden: waai uit aan de Waddenzee, passeer het vogelrijke Nationaal Park Lauwersmeer en slenter door pittoreske terpdorpjes. De beschermde dorpsgezichten van Ee, Metslawier en Paesens-Moddergat lenen zich uitstekend voor een foto voor het thuisfront. Groetnis ût Fryslan!

7. Hegebeintum

Het Friese platteland kent vele hoogtepunten, maar Hegebeintum is de hoogste. Meer dan 2.000 jaar oud, bijna 9 meter hoog en daarmee de hoogste terp van Nederland!. De romaanse kerk op de terp dateert uit de 12e eeuw en huisvest een aantal prachtige wapenschilden. De rijke geschiedenis en het schitterende uitzicht maken van dit monument een echte aanrader!

Tip: Hegebeintum is onderdeel van de Terpenroute. Deze 20km lange fietsroute leidt je langs kerken, molens en staten en is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee.

8. Staten, stinzen en Roodbaardtuinen

Wandel ontspannen door de tuinen van de Staten en Stinzen in het Bûtenfjild en geniet van de erfenis van de bekende tuinarchitecten Roodbaard en Vlaskamp. Glooiende slingerpaden nemen je mee langs oude bomen, heesterperken, fraaie vijverpartijen en verassen je met romantische (thee)koepels, tuinhuizen, prieeltjes en zitbankjes.

Tip: verken het Bûtenfjild met de IziTravel app, boordevol streek- en volksverhalen.

9. Eten uit de zee: op culinaire waddenexcursie

Weet wat je eet! Ga met Oan e Dyk het wad op en verzamel je eigen maaltijd. Je gaat op zoek naar schelpdieren, zoals kokkels, mossels, alikruiken en Japanse oesters en planten zoals zeekraal. Bij terugkomst in Paesens-Moddergat wordt de buit klaargemaakt en proef je wat je hebt verzameld. Een unieke ervaring!

10. Paardendagen

Friezen en paarden gaan goed samen. Paardenliefhebber worden de hele dag vermaakt op de vrij toegankelijke paardensportevenementen zoals Concours Hippique Buitenpost, Concours Hippique Dokkum, Concours Hippique Drogeham, Hynstedagen Garyp en de Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld. Kijk mee met keuringen, bewonder de dressuur, voel de spanning van de kampioenschappen en laat je entertainen door geweldige shows.

Foto’s zijn van Stichting RMT of gemaakt door Marcel van Kammen, tenzij anders vermeld.