Ga naar inhoud
MAP
nl

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

Denk je bij boeren vooral aan vee en akkerbouw? Aan vlak land? Dan staat je een verrassing te wachten in dit Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Duurzaam en natuurinclusief boeren avant la lettre! Hier zorgen boeren voor het landschap en die harmonie voel en zie je in alles: de rijke coulissen met elzensingels en houtwallen, mooie zandweggetjes, glooiende weides en pingo's uit de IJstijd. Best logisch dat ook veel adels hier in de wouden een buitenhuis lieten optrekken toch?

coulisselandschap - leden van de noardlike fryske walden houden het in stand

Ze maaien jaarlijks de vegetatie rond afrasteringen, snoeien om de 7 jaar overhangende takken uit de bomen en zagen eens in de 21 tot 25 jaar de elzensingels en houtwallen af. Zo krijgen ze gezonde singels, die bovendien veel dieren en planten aantrekken. Verder houden ze pingo’s in stand en leggen we stroken kruiden- en bloemenrijk gras aan langs perceelranden. Weidevogels krijgen in deze weilanden ruimte, voedsel en rust om te broeden en kuikens groot te brengen. Ganzen zijn op bepaalde plekken welkom om te foerageren.

Meer informatie

Het Streekpad en andere wandelroutes

Prijswinnend: het Streekpad van de Noardlike Fryse Wâlden. De totale route is 165 kilometer lang en voert je door de mooiste delen van het nationaal landschap over zandpaden, door bossages en langs meren. Je kunt er een meerdaagse tocht van maken en logeren bij de vele gastheren in dit gebied of je kiest een rondje. Er is door Wandelnet een boekje van gemaakt, meer info daarover vind je hier. Houd je van lange afstanden? Dan is ook het Bonifatius Kloosterpad een aanrader! 

Zin om vogels te spotten tijdens het wandelen? In 14 weidevogelgebieden kom je de mooiste vogels tegen. Streep op de bingokaart af welke jij hebt gehoord of hebt gezien. Meer info vind je hier.

Op deze locaties beleef je het Nationaal Park Noardlike Fryske Wâlden

Misschien vind je dit ook interessant