Ga naar inhoud
MAP
nl

Historische Elfstedenstad Dokkum

Als je een historische stad wilt beleven, dan is Dokkum echt een bestemming voor jou. Op zijn Fries smûk, mooi, verzorgd en niet te groot. De bolwerken, de grachten met haar prachtige panden, de Bonifatiuskapel, het hotel dat in 1584 haar eerste gasten ontving en de gezelligheid van de winkelstraatjes, terrasjes en bierbrouwerijen; hier kun je heerlijk landen. Met als extra op fietsafstand de prachtige en diverse omgeving van wad en wouden. Land in Friesland dus!

Prachtige plekken in Dokkum die je zeker niet mag missen

Hulp nodig, of zoek je praktische informatie voor jouw bezoek? Neem contact op met tourist info Dokkum!

blog: Slenteren door de geschiedenis van Dokkum

''Arm Dokkum. Zo werd deze stad vroeger genoemd. Achteraf is dat het geluk geweest van Dokkum, want doordat er geen geld was om de bolwerken te slopen, zijn ze er nog. En wat is er nou mooier dan een rondje rondom de Bolwerken te lopen langs de vele historische panden?'' Onze blogger nam de tijd en voelde de historie. Slenter met haar mee en neem alvast een voorproefje. 

Lees de blog

Klokslag 10 voor 10

Het kan je al opgevallen zijn wanneer je in de avonduren in Dokkum bent. Om 21.50 uur luiden er klokken in de stad. Het herinnert aan het sluiten van ingangen van de stadswallen, ook wel bekend als de bolwerken. Om 21.50 uur werden vroeger de klokken geluid als waarschuwing dat de poorten van de Hanspoort, Halvemaanspoort, Woudpoort en Aalsumerpoort tien minuten later gingen sluiten. En die traditie houden we er in!

Bekijk alle kerken

het verhaal van Bonifatius

Bonifatius is de man die Dokkum beroemd maakte. Hij werd op 5 juni 754 nabij Dokkum vermoord en meteen heilig verklaard. Hoe triest het leven voor de missionaris ook afliep, de stad hield er een schat aan verhalen en een prachtige bron met kapel als bedevaartsoord aan over. Ontdek hier alles over deze bijzondere man en hoe je de stad in zijn voetsporen kunt verkennen.

Treed in de voetsporen van Bonifatius

7 historische gebeurtenissen

Ontdek Dokkum aan de hand van 7 historische gebeurtenissen. Dat kan door middel van deze wandelroute. Of ontdek specifiek de geschiedenis van Bonifatius. Het TV programma 'Het Verhaal van Nederland' heeft een podwalk gemaakt. Je vindt hem hier. Veel plezier! Lees hier het hele verhaal van de uitzending.

Bekijk de historische wandelroute
Daan Schuurmans Bonifatiuskapel en bron Dokkum voor het TV Programma Het Verhaal van Nederland.

Op deze locaties beleef je Dokkum

Eén van de 11fountains van Friesland

De Ijstfontein

In het centrum van Dokkum staat één van de 11fountains van Friesland. De IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag. Combineer je bezoek aan de 11fountains met een stadswandeling. Een wandelroute door Dokkum langs alle highlights die je gezien moet hebben. 

Wandelroute 11fountains: Dokkum

Tip voor je bezoek: luister de 11fountains podcast

Luister voorafgaand aan je bezoek aan één van de 11fountains de podcastserie. Beleef vanuit het oogpunt van een stadsbewoner het bijzondere verhaal van de fontein. Je vindt de podcast van Dokkum hier. Henriëtte vertelt wat er zo bijzonder is aan De IJsfontein in een tijd dat de hele wereld extra aan het klimaat denkt. Zij verhaalt over de middeleeuwse Bonifatius en waarom bier en water hand in hand gaan. En Henriëtte neemt ons mee naar het keerpunt van de wereldberoemde Elfstedentocht. Dokkum, waar een klein stadje groot in kan zijn.

Ontdek de 11steden

Misschien vind je dit ook interessant