Dokkum

Historische Elfsteden-stad Dokkum

Als je een historische stad wilt beleven, dan is Dokkum echt een bestemming voor jou. Op zijn Fries “smuk”, mooi, verzorgd en niet te groot. De bolwerken, de Admiraliteit, de grachten met haar prachtige panden, de Bonifatiuskapel, de IJsfontein, het hotel dat in 1584 haar eerste gasten ontving en de gezelligheid van de winkelstraatjes, terrasjes en bierbrouwerijen; hier kun je heerlijk landen. Met als extra de prachtige en diverse omgeving van wad (noorden van Dokkum) en de wouden (zuiden van Dokkum). Met recht Land in Friesland dus!

Bezienswaardigheden Dokkum - Bezoek de highlights

Inspiratie bezoek Dokkum

Slenteren door Dokkum

Slenteren door Dokkum

© Marcel van Kammen

Onze blogger nam de tijd en voelde de historie. Slenter met haar mee!

Sightseeing Dokkum

Sightseeing Dokkum

  • Een excursie, stadswandeling met gids, via Museum Dokkum en Stadswandeling Dokkum.
  • Een rondvaart over de wateren van de stad terwijl schippers en ‘opstappers’ (oud-Dokkumers) aardige anekdotes over vroeger vertellen bij Rondvaart Dokkum. Aanmelden bij Museum Dokkum. Of boek zelf een sloep of kano en ontdek Dokkum door de kleinere grachtjes. Te huur bij Schreiershoek Recreatie net buiten Dokkum (Oostrum) of 's zomers ook aan de Diepswal 23 (naast ’t Stalt) midden in het centrum.
  • Het Dokkumer Lokaeltsje -vernoemd naar de vroegere spoorlijn- is vandaag de dag wel de meest originele manier om de stad te verkennen. In een treintje op wielen word je door de stad gereden en vertelt machinist Piet Wiersma tijdens de rit allerlei wetenswaardigheden. In juli en augustus op woensdag- en zaterdagmiddagen.
  • Een wandeling over de bolwerken.
Bonifatius

Bonifatius

© Marcel van Kammen

Alles over Bonifatius kom je te weten in de prachtige Bonifatiuskapel. Inmiddels een echt bedevaartsoord. De Pelgrimsroute Bonifatius Kloosterpad start ook vanuit Dokkum en voert je door alle landschappen in Friesland en langs werken van de monniken naar Wolvega. 

Shoppen in Dokkum

Shoppen in Dokkum

Oude pandjes, hippe spullen. Hier ontdek je echt andere dingen. Dokkum staat namelijk bekend om de vele kleinschalige winkeltjes. En stap eens binnen bij de stadsbrouwerij, de zuivelcooperatie en ontdek de Waag en andere historische must see's.

Admiraliteit

Admiraliteit

Vroeger lag Dokkum aan zee en dat gaf flinke macht. Het was een tijdlang Admiraliteitsstad en je kunt je voorstellen dat dat een mooi gezicht gaf over de wallen en in de straatjes. Door branden zijn veel verhalen en kennis verloren gegaan, maar de sfeer kun je nog altijd proeven. 

Overnachten in Dokkum

Eten en drinken in Dokkum

Zien en doen in Dokkum - Activiteiten en uitjes

Meer in Dokkum

Dokkum is een kleine stad met ruim 12.000 inwoners. En je snapt het al, dat betekent dat er heel veel kleine pareltjes zijn. "Verstopt" in alle hoekjes van de stad. En dan hebben we het niet alleen over zien, ook over horen!

Klokslag tien voor tien

Het kan je al opgevallen zijn wanneer je in de avonduren in Dokkum bent. Om 21.50 uur luiden er klokken in de stad. Het herinnert aan het sluiten van ingangen van de stadswallen, ook wel bekend als de bolwerken. Om 21.50 uur werden vroeger de klokken geluid als waarschuwing dat de poorten van de Hanspoort, Halvemaanspoort, Woudpoort en Aalsumerpoort tien minuten later gingen sluiten. Om de traditie in ere te houden, luiden ze nog altijd de klok!

Klingeling! Carillonjukebox in Dokkum

Elke vrijdagavond bespeelt de stadsbeiaardier het carillon van 19.00 tot 20.00 uur. Via de balie van het stadhuis is het mogelijk om verzoeken voor de carillonconcerten in te dienen. Hoe tof is dat; je eigen unieke jukebox!

Kerken in Dokkum

Dokkum kent twee bekende kerken. De Grote Kerk en de Bonifatiuskerk, beide gevestigd in het centrum. Lees hier meer.

Meer blogs

Bekijk Dokkum door de ogen van Aniek van travelwriter.nl, lees meer over wandelen door historisch Dokkum van Johanna van Skriuw of lees een stukje uit het dagboek van Willem in ons magazine.

Openbaar vervoer en parkeren in Dokkum

In het centrum kun je beperkt parkeren tegen betaling. Maar tegen het centrum aan liggen diverse parkeerterreinen waar je gratis parkeert en als bonus ook weer door een klein stukje prachtig Dokkum wandelt. Binnen 5 minuten ben je al in het centrum. Hier vind je een overzicht van de parkeerterreinen.

Met de bus kun je van Dokkum naar Leeuwarden, Drachten en Lauwersoog via verschillende dorpen en buurten. Kijk op de site van Arriva voor buslijnen en dienstregeling.