Ga naar inhoud
MAP
nl

Ontdek en beleef Land in Friesland

Alles wat een land zich kan wensen, vind je in Noordoost Friesland: zee, woud, meren, weidelandschappen en stad. En dat is best bijzonder als je dan ook nog bedenkt dat dit 'Land in Friesland' twee nationaal parken, een nationaal landschap, een dark sky park en een historische stad - tevens elfstedenstad - rijk is. En dat het aan unesco werelderfgoed ligt! 

En watermanagement? Dit is een deel van de bakermat; hier hebben de monniken al vele waterwerken aangelegd en delen van het landschap een stevige inrichting meegegeven. Inwoners en gasten landen hier nog elke dag en iedere keer zijn zij weer verrast. Duurzaam boeren? Check! Daar loop je doorheen in de Noardlike Fryske Wâlden. 

Hier ontdek je al onze streken, trek er op uit in Friesland!  

Onze streken, ze verwonderen je allemaal

noardlike fryske walden

Denk je bij boeren vooral aan vee en akkerbouw? Aan vlak land? Dan staat je een verrassing te wachten in dit Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Duurzaam en natuurinclusief boeren avant la lettre! Een ongelooflijk decor om te landen, ontdek snel meer.

Ontdek de Noardlike Fryske Walden

dokkum

Als je een historische stad wilt beleven, dan is Dokkum echt een bestemming voor jou. Op zijn Fries “smuk”, mooi, verzorgd en niet te groot. De bolwerken, de grachten met haar prachtige panden, de Bonifatiuskapel, het hotel dat in 1584 haar eerste gasten ontving en de gezelligheid van de winkelstraatjes, terrasjes en bierbrouwerijen; hier kun je heerlijk landen.

Ontdek Dokkum

de wadden

Adembenemend, waar je ook bent in het waddengebied. De kleuren in de lucht, de getijden, het slik, de zee; bijna onaards. En dan te bedenken dat dit gebied onmisbaar is in de wereldecologie. Hier land je echt. Wanneer de wind je in het gezicht striemt tijdens een winterwandeling op de dijk of je op je hurken de mooiste oesterschelpen vindt.

Ontdek de Wadden

nationaal park lauwersmeer

Zee werd meer; meer werd wildernis. En de wildernis werd weer een rustplaats voor vogel en mens. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Friesland. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Ontdek het hier.

Ontdek het Lauwersmeergebied

nationaal park de alde feanen

Smalle vaarten, besloten petgaten, open meren: in dit gebied is het water in alle mogelijk variëteiten aanwezig. Op het ene moment een weids uitzicht over de uitgestrekte graslanden en wuivende rietvelden, het andere moment een beschut gevoel door de sprookjesachtige moerasbossen...

Ontdek de Alde Feanen