Ga naar inhoud
MAP
nl

Nationaal Park Lauwersmeer

Zee werd meer; meer werd wildernis. En de wildernis werd weer een rustplaats voor vogel en mens. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Friesland. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden die dankzij grazende Konikpaarden en Schotse Hooglanders gevarieerd blijven. Begroeide zand- en kleiplaten. Bossen met coulissen waar je eindeloos kunt struinen. En een enorm oppervlakte aan ondiep water.

Natuurlijk wild

8 was ik en we gingen regelmatig naar het Lauwersmeer. Meer struik dan boom, is mijn herinnering. Natuurlijk had ik geen idee van de geschiedenis van het gebied: de afsluiting van de Lauwerszee, ingegeven door de watersnoodramp in Zeeland, waardoor het gebied een beetje afstierf. Een prijs voor veiligheid, zo werd gedacht.

> Lees meer

Meer dan wild, dit Nationaal Park

Struinen door orchideeënvelden en op gepaste afstand goede gesprekken voeren met Konikpaarden en Hooglanders om een zee-arend over te zien vliegen. Meer dan wild, dit Nationaal Park. Een mooi detail: in de zomer krijgen ze versterking van dieren van boeren uit de buurt om samen het park "te beheren". En daar ben jij gewoon deel van, bijzonder toch?

> Lees meer

Konikpaarden in Nationaal Park Lauwersmeer

Bezoek het Lauwersmeer

Reis langs de 7 gelauwerde hoofdstukken en kom te weten welke avontuurlijke plekken je kan bezoeken in het Nationaal Park Lauwersmeer. Denk aan een locatie om te gaan wadlopen of watersporten.

> Lees de reportage

 

Of om te gaan vogelspotten 

> Luister de podcast

Op deze locaties beleef je het Nationaal Park Lauwersmeer

Misschien vind je dit ook interessant