Ga naar inhoud
MAP
nl

Nationaal Park Lauwersmeer

Vogel- en dierenparadijs

Zee werd meer; meer werd wildernis. En de wildernis werd weer een rustplaats voor vogel en mens. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Friesland. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden die dankzij grazende Konikpaarden en Schotse Hooglanders gevarieerd blijven. Begroeide zand- en kleiplaten. Bossen met coulissen waar je eindeloos kunt struinen. En een enorm oppervlakte aan ondiep water.

Natuurlijk wild

8 was ik en we gingen regelmatig naar het Lauwersmeer. Meer struik dan boom, is mijn herinnering. Natuurlijk had ik geen idee van de geschiedenis van het gebied: de afsluiting van de Lauwerszee, ingegeven door de watersnoodramp in Zeeland, waardoor het gebied een beetje afstierf. Een prijs voor veiligheid, zo werd gedacht.

Lees verder

Meer dan wild, dit Nationaal Park

Struinen door orchideeënvelden en op gepaste afstand goede gesprekken voeren met Konikpaarden en Hooglanders om een zee-arend over te zien vliegen. Meer dan wild, dit Nationaal Park. Een mooi detail: in de zomer krijgen ze versterking van dieren van boeren uit de buurt om samen het park "te beheren". En daar ben jij gewoon deel van, bijzonder toch?

Lees meer
Konikpaarden in Nationaal Park Lauwersmeer

Ontdek meer

Ontdek Lauwersmeer met de auto

Met de autopuzzeltocht 'van Lauwers tot Wad' ontdek je het Lauwersmeer en omgeving met de auto. Onderweg leuke opdrachten en tentjes om te eten! Start is in Lauwerzijl (Gr.). Meer info vind je hier.

Welkom aan het einde van de wereld, welkom aan de Waddenkust