Nationaal Park Lauwersmeer

Vogel- en dierenparadijs

Zee werd meer; meer werd wildernis. En de wildernis werd weer een rustplaats voor vogel en mens. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Friesland. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden die dankzij grazende Konikpaarden en Schotse Hooglanders gevarieerd blijven. Begroeide zand- en kleiplaten. Bossen met coulissen waar je eindeloos kunt struinen. En een enorm oppervlakte aan ondiep water.

Het is een waar vogelparadijs voor vogelliefhebbers. Hier broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Tijdens de vogeltrek, in het voor- en najaar, kun je op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen. Lees hier meer. In en rondom het park zijn verschillende vogelkijkhutten / uitkijkpunten. Bekijk ze hier op de kaart van het Lauwersmeer.

Ontdek het vast land van het park met een Tuk Tuk, via een Land Rover Safari of ga (met je kinderen) mee op ontdekking met Staatsbosbeheer vanuit Activiteitencentrum het Lauwersnest. Bekijk hier de activiteiten die ze organiseren.

Dark Sky Park Lauwersmeer

Eén van de 44 wereldwijd: Nationaal Park Lauwersmeer is ook Dark Sky Park. Geen omgevingslicht, gewoon natuurlijk donker. Hier komen alle sterren voorbij en zie je de maan op haar mooist. En wat het nog leuker maakt: ’s nachts heeft het gebied heel andere bewoners.

Ze hebben het gemakkelijk voor je gemaakt: bij de Vlinderbalg en bij Achter de Zwarten staat een hemelplatform / uitkijktoren waar je letterlijk onder de Melkweg ligt. Bij Ezumakeeg kun je onderuit liggen bij het uitkijkpunt (zie foto hierboven). Een ongelooflijke ervaring bij helder weer, geniet ervan! Of ga met Beleef Lauwersoog mee op een Dark Sky Expeditie in het park.

Bekijk de Dark Sky pagina voor meer plekken in Friesland waar je de donkerte kunt ervaren.

Watersport Lauwersmeer 

Het Lauwersmeer zelf heeft zoet water en is voornamelijk ondiep. Fantastisch dus om te (leren) surfen, zwemmen, peddelen en meer. Direct bij de sluizen vind je Banthoek waar je bij eb onder begeleiding van een professionele gids van AntixSports het wad op kunt en geweldig kunt kitesurfen. Liever zelf geen nat pak? Plof neer op de dijk (of neem je stoel mee) en geniet van de prachtige beelden! 

Huur ook een valk of sloep bij Waddeninzicht in Oostmahorn en ontdek het Lauwersmeer vanaf het water. Je kunt je ook laten meevaren met Rondvaartbedrijf Lauwersmeer of de MS Silverwind. Of wil je zelf aan het werk? Huur je SUP, kano of zeilboot bij Zeilschool De Lauwer.

Lauwersmeer ligt tegen Waddenzee Unesco Werelderfgoed aan. Vanaf Lauwersoog kun je hier ook verschillende wateractiviteiten ondernemen: boek via Beleef Lauwersoog een zeehondentocht, of ga voor wat ruiger en boek een Rescueboot expeditie. Ga mee sportvissen met de MS Tender, of ga mee op een wadtocht (varen of wadlopen) met Waddenschipper.com of met Wadloopcentrum Pieterburen

Zien en doen in en rondom het Lauwersmeer

Eten en drinken in en rondom het Lauwersmeer

Slapen in en rondom het Lauwersmeer