nationaal park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Zee werd meer; meer werd wildernis. Wildernis werd rustplaats voor vogel en mens. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Fryslân. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden die dankzij grazende Konikpaarden en Schotse Hooglanders gevarieerd blijven. Begroeide zand- en kleiplaten. Bossen met coulissen waar je eindeloos kunt struinen. En een enorm oppervlakte aan ondiep water.

slapen bij het Lauwersmeer

Dark Skypark Lauwersmeer

Een van de 44 wereldwijd: Nationaal park Lauwersmeer is ook Dark Skypark. Geen omgevingslicht, gewoon natuurlijk donker. Hier komen alle sterren voorbij, zie je de maan op haar mooist en heb je vaak geen zaklamp nodig. En wat het nog mooier maakt: ’s nachts heeft het gebied heel andere bewoners.

En ze hebben het gemakkelijk voor je gemaakt: bij Ezumakeeg staan de hemelplatformen waar je letterlijk onder de Melkweg ligt. Een ongelooflijke ervaring, geniet ervan!

Watersport Lauwersmeer 

 

Het Lauwersmeer zelf heeft zoet wat en is voornamelijk ondiep. Fantastisch dus om te (leren) surfen, zwemmen, om te peddelen en meer. Direct bij de sluizen vind je Banthoek waar je bij eb onder begeleiding van een professionele gids het Wad op kunt en geweldig kunt Kitesurfen. En liever zelf geen nat pak, plof neer op de dijk ( of neem je stoel mee) en geniet van de prachtige beelden!