Wadden

De Friese Wadden

Adembenemend, waar je ook bent in het Waddengebied. De kleuren in de lucht, de getijden, het slik, de zee; bijna onaards. En dan te bedenken dat dit gebied onmisbaar is in de wereldecologie. Hier land je echt. Wanneer de wind je in het gezicht striemt tijdens een winterwandeling op de dijk of je op je hurken de mooiste oesterschelpen vindt. Als je vlieger je bijna meevoert of het slik je tijdens een wadlooptocht bijna niet meer laat gaan. Welkom aan de Noordfriese kust van de Wadden, in het Unesco Werelderfgoed. 

Ik land op de plek waar de wereld aan mijn voeten ligt. En waar de dag begint.

Waddenkust

Terpen en dorpen

Beschermde dorpsgezichten, terpen die boven het vlakke land uittorenen: hier komt de ruige natuur samen met de "watermanagement"oplossingen die al lang geleden werden bedacht. Maar ook de schoonheid van de kleine "smuke" dorpjes waar inderdaad de tijd wat lijkt stil te staan. Verken het; op de fiets, per auto of wandelend. 

klim verder
© veerboot Ameland_Holwerd_foto: Anya Veenema _Land in Friesland

Schipper mag ik overvaren?

Een dagje Ameland of Schiermonnikoog: doen!

naar de eilanden

Noord Fryslan Buitendijks

Soms zijn ze droog en groeit en bloeit er van alles. Soms staat alles onder water: de kwelders van de Waddenkust.

buiten de lijntjes

Avontuur

Blogger Thea deed alles. Of juist niets? Lees over haar landing.

ga mee

slapen bij de Wadden - Noordfriese kust

zien en doen de Wadden - Noordfriese kust

eten en drinken bij de Noordfriese Waddenkust - en voor tussendoor je thermoskan mee ;-)

Erop uit aan de Friese Waddenkust

Ongerept, weids, een tikje ruig en altijd anders: de Friese Waddenkust is oorspronkelijk. En daar land je puur. Een paar vna onze expeditietips: 

Wadlopen in Friesland

Wadlopen is misschien wel de meest unieke uitdaging in ons land. Je moet er eerst even voor door het slijk, maar als de ondergrond eenmaal wat zanderiger wordt, gaat het lopen makkelijker en is het uitzicht werkelijk fenomenaal. Maar blijf vooral ook naar je voeten kijken, zodat je ziet waar je loopt en wat er om je heen dobbert en blubbert. Ondertussen tikt de natuurlijke klok wel door, het water laat niet op zich wachten. Voor je het weet is het weer vloed en overspoelt het water de sporen die jij zojuist achterliet op het wad. Zin in deze uitdaging? De wadloopgidsen bezorgen je graag een unieke ervaring.

Waddentour

Terpen en beschermde dorpsgezichten. Ben je nu net uit een teletijdmachine gestapt? In deze dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Voor een broodje en een praatje naar de bakker, op het bankje op het kleine dorpsplein en de prachtige (vissers)huisjes; alles ademt vroeger en veel zorg uit. Prachtig om dit "buitenmuseum" te bezoeken!  meer info vind je op Waddentour.

Sense of Place tour langs de Waddenkust

Het onzichtbare zichtbaar maken, met dat idee onstond Sense of Place. Maar niet zomaar zichtbaar. Prachtige grootse (kunst)objecten zijn op alle manieren verbonden met het landschap en daarin ook iets laten zien van wat de tijd en mens doet met het Wad. In onze regio kun je je eigen tour maken:

Je start in Holwerd bij Wachten op Hoog Water om vervolgens even langs te gaan bij de miniatuur van het toekomstige Dijk van een wijf, in de hut. Dan slinger je langs de zeedijk naar de kust bij Marrum voor de Dobbepaardenwandeling. Er wordt nog gewerkt aan projecten bij Blije, Wierum en Ternaard. 

Of je kiest voor de verhalenexpeditie! 

Ga lekker grasduinen bij Sense of Place en kijk bij de leuke plekjes op deze pagina voor de bovengenoemde locaties!