De Friese Wadden

Waddenzee Unesco Werelderfgoed

Adembenemend, waar je ook bent in het waddengebied. De kleuren in de lucht, de getijden, het slik, de zee; bijna onaards. En dan te bedenken dat dit gebied onmisbaar is in de wereldecologie. Hier land je echt. Wanneer de wind je in het gezicht striemt tijdens een winterwandeling op de dijk of je op je hurken de mooiste oesterschelpen vindt. Als je vlieger je bijna meevoert of het slik je tijdens een wadlooptocht bijna niet meer laat gaan. Welkom aan de Noord-Friese kust van de wadden, aan Waddenzee Unesco Werelderfgoed.

Ik land op de plek waar de wereld aan mijn voeten ligt. En waar de dag begint.

Waddenkust

Het lijkt wel 'het einde van de wereld'.

Naar de kust

Terpen en dorpen

De 'smuke' dorpjes, sommige met beschermde dorpsgezichten, waar de tijd wat lijkt stil te staan.

Klim verder
© veerboot Ameland_Holwerd_foto: Anya Veenema _Land in Friesland

Schipper mag ik overvaren?

Een dagje Ameland of Schiermonnikoog: doen!

Naar de eilanden

Noord-Friesland Buitendijks

Soms zijn ze droog en groeit en bloeit er van alles. Soms staat alles onder water: de kwelders van de waddenkust.

Buiten de lijntjes

Avontuur

Blogger Thea deed alles. Of juist niets? Lees hier over haar landing.

Ga mee

Highlights van de Friese Waddenkust

Ga mee er op uit en ontdek het gebied

Ongerept, weids, een tikje ruig en altijd anders: de Friese Waddenkust is oorspronkelijk. En daar land je puur. Een paar van onze expeditietips: 

Wadlopen in Friesland

Wadlopen is misschien wel de meest unieke uitdaging in ons land. Je moet er eerst even voor door het slijk, maar als de ondergrond eenmaal wat zanderiger wordt, gaat het lopen makkelijker en is het uitzicht werkelijk fenomenaal. Maar blijf vooral ook naar je voeten kijken, zodat je ziet waar je loopt en wat er om je heen dobbert en blubbert. Ondertussen tikt de natuurlijke klok door; het water laat niet op zich wachten. Voor je het weet is het weer vloed en overspoelt het water de sporen die jij zojuist achterliet op het wad. Zin in deze uitdaging? De wadloopgidsen bezorgen je graag een unieke ervaring. Kies hier een partij: Wadloopcentrum Fryslân in Holwerd, Oan 'e Dyk in Moddergat, Wadloopcentrum Pieterburen in Lauwersoog, Fryske Waedrinners in Holwerd en Wadlopen Friese Wad in Holwerd.

Terpendorpjes en routes

Terpen en beschermde dorpsgezichten. Ben je nu net uit een teletijdmachine gestapt? In deze dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Voor een broodje en een praatje naar de bakker, op het bankje op het kleine dorpsplein en de prachtige (vissers)huisjes; alles ademt vroeger en veel zorg uit. Prachtig om dit "buitenmuseum" te bezoeken! En dat kan via de route van waddentour. Of ontdek het gebied en lokale ondernemers per fiets/auto met de Noord-Friese Winkeltjesroute en neem dan meteen ook even de Vlasroute mee. Deze laatste route vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. De start van de route is bij de Ambachtelijk katoendrukkerij en theeschenkerij De Kleine-Lijn in Blije.

Sense of Place

Het onzichtbare zichtbaar maken; met dat idee onstond Sense of Place. Maar niet zomaar zichtbaar. Prachtige grootse (kunst)objecten zijn op alle manieren verbonden met het landschap en laten daarin ook iets zien van wat de tijd en mens doet met het wad. In onze regio kun je je eigen tour maken: je start in Holwerd de twee dames van Wachten op Hoog Water om vervolgens even langs te gaan in de hut bij de miniatuur van het toekomstige Dijk van een wijf. Dan slinger je langs de zeedijk naar de kust bij Marrum voor de Dobbepaardenwandeling. Of je kiest voor de verhalenexpeditie. Er wordt nog gewerkt aan projecten bij Blije, Wierum en Ternaard.

Hoogste terp van Nederland

Terp Hegebeintum is met 8.80 meter boven NAP de hoogste terp van Nederland. Bijzonder om te zien en zeker een bezoek (en klim!) waard in het waddengebied.

Dokkum en Nationaal Park Lauwersmeer

Aan de waddenzee ligt Nationaal Park Lauwersmeer: een waar vogel-, dieren- en watersportparadijs. En tevens Dark Sky Park. En vergeet ook niet om Elfstedenstad Dokkum te bezoeken met de rijke historie van Bonifatius, De Admiraliteit en het beroemde keerpunt.