Ga naar inhoud
MAP
nl

Dark sky

Vanuit de ruimte was het overduidelijk: wij hebben de schoonste lucht. Geen wonder dus dat je ook de nacht puur beleeft met #nofilter.

En in die nacht he, daar land je op een wel heel bijzondere manier. Waar je eerst misschien denkt dat je minder ziet, gaan al je zintuigen open staan voor een bijna buitenaardse ervaring. Je kunt gewoon een plekje zoeken onder de sterren. Op het wad, op de dijk, in het bos of ergens in een weiland. Natuurlijk geven wij je ook onze tips. Wist je bijvoorbeeld dat Nationaal Park Lauwersmeer officieel Dark Sky Park is? Kies jouw melkweg en maak je eigen reis, het is echt een uurtje minder slaap waard!

Dark Sky park Lauwersmeer

Dark Sky park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is in 2016 door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. 

Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij heeft de IDA wereldwijd nu 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky locatie. Daarvan liggen ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.

Nachtvaren

Als je ergens verrast wordt wanneer je de gebaande paden verlaat, is het wel in de Alde Feanen: van de vaarweg en meren kun je afslaan naar de petgaten en "slootjes" waar een heel andere wereld voor je open gaat. 

En wanneer je eens in de nacht op pad gaat, zie je het gebied ook weer anders, in alle donkerte. Eigenlijk is het verrassend hoeveel je ziet! De nachtbewoners zijn ook zeer de moeite waard, jij hoort ze terwijl ze jou uitstekend in het vizier hebben. 

De nacht ontdek je prachtig tijdens het nachtvaren. Stap je aan boord, dan zal de schipper de stilte af en toe onderbreken om je toch zo'n bewoner te laten zien. En om af en toe een (waargebeurd) verhaal te delen. Spannend! 

Nachtvaren in Nationaal Park De Alde Feanen kan bij:

vergrootglas

vergrootglas

Dark Sky is…. sterren kijken!

Dat kan fantastisch in het Observeum in Burgum. 

Iedere vrijdag laten de wachters je alles met andere ogen zien vanachter de grote telescopen. Pas maar op, het smaakt altijd naar meer.

En stap eens in de capsule om het planetarium te ontdekken. Kijk ook lekker live sterren wanneer het niet zulk mooi weer is en laat je sterrenwijs maken.