Ga naar inhoud
MAP

Wandelen in Noordoost Friesland

Wandelen in het mooiste van Nederland

Hier aan het einde van de wereld maak je de mooiste wandelingen. Of je nu een van de lange afstandsroutes wilt doen, door bossen, coulissen, langs de zee of rond de meren: mooi wandelen doe je in Land in Friesland, gewoon in Nederland. En wil je verhalen horen of de geschiedenis induiken tijdens je wandeltocht? Check! Je eigen routes bepalen? Hier tref je een uitgebreid wandelnetwerk.

 

 • stadswandelen

  Dokkum, stad van Bonifatius, de admiraliteit en de Elfsteden. Een beetje aan het einde van de wereld misschien, de reis meer dan de moeite waard. Ontdek alle hotspots tijdens wandelingen als het rondje bolwerken, de 11fonteinenroute, de Elfstegenroute of een stadswandeling; Dokkum blijft je verrassen. En je hart veroveren!

  Wandel bijvoorbeeld de Ijsfonteinroute. In de stad kom je ook de borden van de hotspots tegen, evenals routebordjes. Meer info? Stap binnen bij TIP Dokkum of vraag aan je gastheer/vrouw!

  stadswandelen
 • wandelroutes

  Iedere dag in een andere omgeving wandelen? Met 2 Nationaal Parken, een Nationaal Landschap, een Unesco Werelderfgoed, Dark Skypark en de historische Elfstedenstad heb je met recht alle landschappen binnen bereik. Kies iedere dag een route in een andere streek en je maakt je eigen rondreis!

  routes
  wandelroutes wandelen in de wouden van Land in Friesland
 • internationaal flaneren

  In Park Vijversburg kun je uren, misschien wel dagen wandelen en dwalen. En hier tref je, in Nederland, tuinen van internationale allure. Er zijn verschillende werelden die het adellijk verleden prachtig vervlechten met de toekomst. Ook met kinderen is dit verrassend leuk. Ga op zoek in de Dwaalster of probeer te ontsnappen in het waterlabyrinth!

  Vijversburg
  internationaal flaneren Een van de bewoners van Park Vijversburg die je tegenkomt tijdens een wandeling: de pauw!
 • Bepaal het lekker zelf!

  Friesland heeft een heel uitgebreid wandelnetwerk. Daarmee bepaal je eenvoudig je eigen routes. De kaart is te koop bij Toeristische informatiepunten en veel logiesverstrekkers, je kunt ook online op de kaart kijken. Een aantal routeapps heeft de knooppunten ook op de kaart.

  Bepaal het lekker zelf! de wandelkaarten met alle knooppunten in Friesland
 • audiotours

  Met de IZI travel audiotours maak je mooie wandelingen terwijl je met beeld- en geluidsfragmenten meer ziet en hoort.

  Wil je nog meer? Download dan de MeAR app en laat de bewoners van vroeger tot leven komen, gewoon hier op straat tijdens je wandelroute.

  audiotours De audiotours van IZI travel
 • nachtwandelen

  In Dark Sky park Lauwersmeer is een nachtroute. Als een van de 44 Dark Skyparken ter wereld, kun je hier heel veel zien van de sterren en heb je op veel avonden uitstekend licht van de maan. En als Dark Skypark gelden hier dezelfde toegangsvoorwaarden als overdag: vrij wandelen op de paden. Enige uitzondering vormt het militair terrein. Neem vooral de hemelplatformen of banken op in je route, kun je even lekker naar de sterren staren!

  nachtwandelen chillen op de hangbanken bij Ezumakeeg

ga geocachen!

Houd je van schatzoeken en speuren? Dan is geocachen echt iets voor jou. Buiten, zoeken, vinden en genieten. En of je nu alleen op pad gaat of met de hele familie wilt: geocachen kan altijd en met alle leeftijden.

Liselotte geeft je in haar blog de beste tips om van je wandeling een avontuur te maken met geocachen. 

ontdek het zelf
Een cache gevonden tijdens het geocaching.

wandelvakantie in Nederland - zo gaat-ie goed,zo gaat-ie beter...

Vier je wandelvakantie in Nederland en laat je verrassen door de afwisseling, schoonheid en typische Friese gastvrijheid. Wij hebben inspiratie voor je verzameld en natuurlijk vind je hier ook je accommodatie. En een dagje iets anders doen of gewoon lekker lanterfanten? Ook dan is het hier heerlijk landen. Je kunt natuurlijk zelf je route uitstippelen, maar we hebben 2 lange afstandswandelingen voor je uitgelicht. 

Bekroond streekpad Noardlike Fryske Walden

In de top van de mooiste lange afstandsroutes van Nederland, als je meer wilt dan een blokje om wandelen is het 160 kilometer lange streekpad door dit prachtige Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden een aanrader. Met natuurbeheer door de boeren wandel je in een decor van coulissen, koeien, een enorme diversiteit van vogels. Over zandpaden, akkers en door pittoreske dorpjes. Zo is de ruilverkaveling buiten de deur gehouden en daar geniet je iedere stap van. In  het boekje vind je ook rondwandelingen van ongeveer 15 kilometer.   

Alle etappes
schommelen met uitzicht op de koeien in de Noardlike Fryske Walden

Het Ziltepad - Ontdek de unieke wandeltochten langs de ruige rand van het Noorden