Kaasboerderij De Marlannen
Jouswier
Het bedrijf is ruim 25 hectare groot en de weiden liggen naast en achter deze kaasboerderij met winkel. Ideaal om de koeien zo veel mogelijk buiten te laten lopen. Er wordt geen kunstmest gebruikt en het krachtvoer komt van de eigen boerderij.
Neem alvast een kijkje
Het bedrijf is ruim 25 hectare groot en de weiden liggen naast en achter deze kaasboerderij met winkel. Ideaal om de koeien zo veel mogelijk buiten te laten lopen. Er wordt geen kunstmest gebruikt en het krachtvoer komt van de eigen boerderij. Het greppellandschap met de eeuwenoude natuurlijke niveauverschillen wordt zo veel mogelijk in stand gehouden. De biodiversiteit op het bedrijf is hoog. De weilanden van De Marlannen vormen één van de grootste grutto-broedplaatsen van heel Europa. ’s Zomers grazen de koeien in de kruidenrijke graslanden met meer dan 75 soorten aan grassen en kruiden.
Door de grote variatie in vegetatie heeft de koemelk en dus ook de kaas een veel vollere smaak. Ook worden diverse soorten kruidenkazen gemaakt met: komijn, basilicum, mosterdzaad, tuinkruiden maar ook met zeeaster. Een plant die van zout houdt en groeit en bloeit in de weilanden van de kaasboerderij. Naast het eigen assortiment aan kaas kun je in de winkel ook terecht voor andere biologische kazen, zuivelproducten en eieren.
-
Elke maandag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur -
Elke dinsdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur -
Elke woensdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur -
Elke donderdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur - Elke vrijdag gesloten
-
Elke zaterdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur - Elke zondag gesloten
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Kaasboerderij De Marlannen
Humaldawei 409124 ER Jouswier Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Meester Jakob Klok in verzet
Meester Jakob Klok in verzet
Jakob (Jaap) Klok belandt in de oorlog in het verzet in Dantumadeel, waar hij een belangrijke rol speelt. Hij woont dan met zijn vrouw en vier kinderen in Akkerwoude, waar hij hoofd van de school is aan de Hearewei 13. Hij zal er tot 1947 blijven en er in de herinnering voortleven als ‘meester Klok'.
Jaap Klok is maatschappelijk betrokken en actief in de politiek als lid van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Als partijbijeenkomsten door de Duitse bezetter verboden worden, raakt Jaap bijna ongemerkt steeds meer betrokken bij verzetsactiviteiten. Hij geeft partij-informatie door, verspreidt illegale krantjes en zoekt adressen voor onderduikers. Jaap Klok sluit zich aan bij de LO, de 'Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers' en wordt de dorpscommandant van Akkerwoude.
Hoewel de mensen niet precies weten wat hij allemaal doet, raakt wel bekend dat hij in het verzet zit. Ondanks het feit dat zijn naam wordt genoemd door NSB’ers besluit hij niet onder te duiken, maar probeert nog voorzichtiger te zijn en vaker niet dan wel thuis te slapen.
Als de oorlog op zijn einde loopt, wordt het voor Jaap heel druk. De Nederlandse overheid in ballingschap roept het spoorwegpersoneel op om in staking te gaan. Het verzet regelt de onderduik. Op 15 december 1944 wordt er in zijn school een groep van zo'n zestig vluchtelingen uit Arnhem opgevangen. Jaap is zijdelings betrokken bij de evacuatiecommissie, die adressen zoekt voor de onfortuinlijke Arnhemmers.
Kort daarna wordt hij bij het schoolhuis gewaarschuwd dat er bij een razzia in Murmerwoude heel nadrukkelijk naar schoolmeester Klok wordt gevraagd. Jaap aarzelt niet en vlucht snel het huis uit. Dat is niks te vroeg, want tien minuten na zijn vertrek staan de Duitsers al op de stoep. Vanaf dat moment weet Jaap dat hij heel voorzichtig moet zijn. Hij slaapt nu vrijwel nooit meer thuis.
Vanaf januari 1945 wordt de situatie ronduit explosief Na ontdekking van wapens op een boerderij in Aalsum worden de Duitsers fanatiek. Ze jagen meedogenloos op verzetslieden en wie ze te pakken krijgen proberen ze op allerlei manieren te laten praten. Ook de naam Jaap Klok wordt genoemd bij de verhoren. Reden om nu echt te vertrekken, met zijn hele gezin. De kinderen verblijven bij familieleden. Met zijn vrouw duikt hij elders onder.
Jaap heeft het in de laatste oorlogsweken heel druk. Er moet binnen het verzet veel georganiseerd en overlegd worden om de Duitsers te verjagen en de komst van de Canadezen voor te bereiden. Vlak voor Dantumadeel wordt bevrijd, zijn de inwoners al in alle staten van blijdschap. Ze steken de vlag uit en gaan massaal de straat op om feest te vieren. Door zijn verzetswerk weet Jaap precies hoe het met de bevrijding staat. Hij klimt op het balkon van het gemeentehuis en spreekt de mensen toe. Het gevaar is namelijk nog niet geweken. Ook als dat kort daarna wel zo is, zorgt hij ervoor de rust onder de bevolking van Dantumadeel te bewaren en zo de molestatie van een aantal NSB’ers te voorkomen.
Na de oorlog bekleedt hij in Friesland vele bestuurlijke functies. Jaap Klok overlijdt in 1984 op 91-jarige leeftijd. Als eerbetoon wordt van hem vijftien jaar later in Akkerwoude, dat dan Damwoude heet, een standbeeld opgericht.
Uit het boek ‘De oorlog een gezicht gegeven’ (deel 6) – Dantumadeel in de periode '40 - '45 van Yvonne te Nijenhuis en Reinder H. Postma
Damwald
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust(42.0 km)Engwierum -
Langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer
Langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer(45.4 km)Moddergat -
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad(21.7 km)Eastrum -
Mitselwier - Moarre - Nijewier | Rondjes om de kerken
Mitselwier - Moarre - Nijewier | Rondjes om de kerken(9.7 km)Metslawier -
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41.6 km)Anjum