Ga naar inhoud
MAP

Geocaching: schatzoeken in Friesland

Geocachen in Friesland

Geocachen, misschien ken je het wel en ben jezelf ook al volop aan het zoeken naar verborgen schatten. En als je het niet kent dan is deze blog speciaal voor jou. Want in deze blog gaan wij je vertellen wat het is, hoe je het doet en geven we ook handige tips mee om het schatzoek avontuur tot een groot succes te maken.

Wat is geocachen?

Geocachen kun je het beste vergelijken met schatzoeken en het leukste is, dat dit door jong en oud gedaan kan worden. De caches (te vergelijken met kleine schatkistjes) liggen overal ter wereld verstopt en kun je door middel van aanwijzingen vinden. In de cache vind je een logboek waarin je je geocache naam kan achterlaten zodat de eigenaar van de verstopte cache weet wanneer en op welk tijdstip iemand de cache heeft gevonden.

Soms zit er ook een verrassing bij die je mee mag nemen. Maar let wel op: soms moet je er ook iets voor terug leggen of in een andere cache stoppen om het object te laten reizen. In de cache zelf zit vaak een omschrijving wat de bedoeling is.

begrippenlijst
schatten geocaching

Hoe werkt geocaching?

Geocachen doe je door middel van GPS coördinaten. Je kunt gebruik maken van een speciaal navigatiesysteem, maar de makkelijkste manier is om de gratis app voor het Geocachen op de telefoon te gebruiken. Download de app op je telefoon: Android of IOS. Maak een account aan en bevestig het via je mail. Je geocaching avontuur kan beginnen! Lopend of fietsend, wat jij maar wilt!

Via de kaart in de app kun je kijken of er Caches bij jou in de buurt liggen. Als je de gratis versie van de app gebruikt zal je groene symbolen zien en een grijs rondje met een vraagteken er in. De groene symbolen zijn de Caches die je met een gratis account kunt vinden en de rondjes met de vraagtekens er in zijn alleen beschikbaar als je voor de app betaald. Zelf doe ik inmiddels al meer dan twee jaar aan Geocachen met de gratis app en dat bevalt mij tot nu toe nog steeds goed. Vergeet niet om je gps aan te zetten, anders kan de app de Caches niet vinden.

Op het moment dat je op zoek wilt gaan naar een Geocache klik je er op en dan krijg je informatie te zien: afstand van de Cache waar je op dat moment staat, wat voor soort Cache het is, de moeilijkheidsgraad, het formaat, wanneer die voor het laatst gevonden is en hoe de toegankelijkheid is. Vervolgens krijg je een lijstje met alle Caches die bij jou in de buurt te vinden zijn.

Ga op avontuur

Trek je wandelschoenen aan, neem een powerbank en een pen mee (pen is belangrijk, anders kan je geen logboek invullen), een thermoskan en start je Geocache avontuur door op navigeer te drukken in de app.

Geocachen brengt je naar de mooiste plekken, vertelt je ontroerende verhalen en daagt je uit om anders te kijken dan je gewend bent. Met één stap buiten de deur ben je al bezig met een leuke activiteit die niks kost en die je ook heel goed samen met iemand kunt doen.

Als je de Cache gevonden hebt, vergeet dan niet het logboek in te vullen. Het leukste is om de datum, tijd en je gebruikersnaam van je Geocache account in te vullen. Nadat je het logboek hebt ingevuld log je de Cache ook in via de app. Hiermee laat je degene die de Cache verstopt heeft weten dat je het hebt gevonden. Je kunt er ook een berichtje bij achterlaten die andere mensen die de Cache willen zoeken, kunnen lezen. Hou er wel rekening mee dat je niks verklapt over de plek of Cache zelf, want dat is natuurlijk hetgeen waar men zelf naar op zoek wilt gaan.

pitstop maken onderweg?
de vogelkijkhut bij Twijzelermieden is prachtig in ieder seizoen. En een heerlijke plek om te landen