Yms Wolatelier
Zwaagwesteinde
Een creatief expositiewinkeltje waar je alles vindt voor je zonnekindpoppen, wandkleden en jaartafels.
Neem alvast een kijkje
Graag wil ik me aan jullie voorstellen: Mijn naam is Ymkje Koudstaal, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Naast het gezin vind ik het zomers leuk om te zeilen en ben ik in de winter lekker druk met handwerken. Voordat ik met cursussen ben begonnen, ben ik van beroep altijd onderwijzeres geweest. Na het werken op een basisschool en een middelbare school, kwam ik ongeveer vijftien jaar geleden in aanraking met zonnekindpoppen, jaartafels en wandkleden.
Om ook anderen enthousiast te maken voor deze hobby, ben ik begonnen met het geven van cursussen in het creatief werken met schapenwol. Zoals het maken van zonnekindpoppen, het vilten van wol en het maken van schilderijen van sprookjeswol. En het blijft voor mij steeds een uitdaging voor mij om steeds nieuwe ontwerpen te bedenken en uit te voeren, met name voor de jaartafels. Wij wonen in Zwaagwesteinde, een dorpje in de kop van Friesland vlakbij Dokkum.
De meeste cursussen worden daar en in de omgeving gegeven, maar sinds een aantal jaar geef ik ook in andere gebieden van Nederland cursus. Al met al is deze hobby uitgegroeid tot een klein "bedrijfje" en vorig jaar september kon ik mijn eigen expositiewinkeltje openen. In dit winkeltje kun je kennismaken met deze leuke hobby, inspiratie opdoen voor thuis en van alles rond deze hobby aanschaffen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Meester Jakob Klok in verzet
Meester Jakob Klok in verzet
Jakob (Jaap) Klok belandt in de oorlog in het verzet in Dantumadeel, waar hij een belangrijke rol speelt. Hij woont dan met zijn vrouw en vier kinderen in Akkerwoude, waar hij hoofd van de school is aan de Hearewei 13. Hij zal er tot 1947 blijven en er in de herinnering voortleven als ‘meester Klok'.
Jaap Klok is maatschappelijk betrokken en actief in de politiek als lid van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Als partijbijeenkomsten door de Duitse bezetter verboden worden, raakt Jaap bijna ongemerkt steeds meer betrokken bij verzetsactiviteiten. Hij geeft partij-informatie door, verspreidt illegale krantjes en zoekt adressen voor onderduikers. Jaap Klok sluit zich aan bij de LO, de 'Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers' en wordt de dorpscommandant van Akkerwoude.
Hoewel de mensen niet precies weten wat hij allemaal doet, raakt wel bekend dat hij in het verzet zit. Ondanks het feit dat zijn naam wordt genoemd door NSB’ers besluit hij niet onder te duiken, maar probeert nog voorzichtiger te zijn en vaker niet dan wel thuis te slapen.
Als de oorlog op zijn einde loopt, wordt het voor Jaap heel druk. De Nederlandse overheid in ballingschap roept het spoorwegpersoneel op om in staking te gaan. Het verzet regelt de onderduik. Op 15 december 1944 wordt er in zijn school een groep van zo'n zestig vluchtelingen uit Arnhem opgevangen. Jaap is zijdelings betrokken bij de evacuatiecommissie, die adressen zoekt voor de onfortuinlijke Arnhemmers.
Kort daarna wordt hij bij het schoolhuis gewaarschuwd dat er bij een razzia in Murmerwoude heel nadrukkelijk naar schoolmeester Klok wordt gevraagd. Jaap aarzelt niet en vlucht snel het huis uit. Dat is niks te vroeg, want tien minuten na zijn vertrek staan de Duitsers al op de stoep. Vanaf dat moment weet Jaap dat hij heel voorzichtig moet zijn. Hij slaapt nu vrijwel nooit meer thuis.
Vanaf januari 1945 wordt de situatie ronduit explosief Na ontdekking van wapens op een boerderij in Aalsum worden de Duitsers fanatiek. Ze jagen meedogenloos op verzetslieden en wie ze te pakken krijgen proberen ze op allerlei manieren te laten praten. Ook de naam Jaap Klok wordt genoemd bij de verhoren. Reden om nu echt te vertrekken, met zijn hele gezin. De kinderen verblijven bij familieleden. Met zijn vrouw duikt hij elders onder.
Jaap heeft het in de laatste oorlogsweken heel druk. Er moet binnen het verzet veel georganiseerd en overlegd worden om de Duitsers te verjagen en de komst van de Canadezen voor te bereiden. Vlak voor Dantumadeel wordt bevrijd, zijn de inwoners al in alle staten van blijdschap. Ze steken de vlag uit en gaan massaal de straat op om feest te vieren. Door zijn verzetswerk weet Jaap precies hoe het met de bevrijding staat. Hij klimt op het balkon van het gemeentehuis en spreekt de mensen toe. Het gevaar is namelijk nog niet geweken. Ook als dat kort daarna wel zo is, zorgt hij ervoor de rust onder de bevolking van Dantumadeel te bewaren en zo de molestatie van een aantal NSB’ers te voorkomen.
Na de oorlog bekleedt hij in Friesland vele bestuurlijke functies. Jaap Klok overlijdt in 1984 op 91-jarige leeftijd. Als eerbetoon wordt van hem vijftien jaar later in Akkerwoude, dat dan Damwoude heet, een standbeeld opgericht.
Uit het boek ‘De oorlog een gezicht gegeven’ (deel 6) – Dantumadeel in de periode '40 - '45 van Yvonne te Nijenhuis en Reinder H. Postma
Damwald
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Wandel 14,5 km door het moerasgebied de Houtwiel
Wandel 14,5 km door het moerasgebied de Houtwiel(14.4 km)De Westereen -
Grien Blau Noordoost Friesland | Duurzame vaarroute
Grien Blau Noordoost Friesland | Duurzame vaarroute(16.9 km)Leeuwarden -
Natuur en cultuur rondom Feanwâlden en De Falom
Natuur en cultuur rondom Feanwâlden en De Falom(14.6 km)Feanwâlden