Ga naar inhoud
MAP

Natuurgebied It Bûtefjild

Hurdegaryp

Wandelen, fietsen en varen in het domein van de otter: It Bûtefjild is een afwisselend landschap van veen, water en riet- en weidelandschap.

Eigenlijk is het Bûtefjild maar een schrale bedoening, ontstaan in de ijstijd en door mensenhande aangepast met veenafgraving. En daarmee is zo'n verborgen parel ontstaan waar het riet een heel land verbergt. 

Je hoort het ruisen, je weet dat ergens paarden lopen en de otter hier dag in dag uit speelt in water van topkwaliteit.  Wandelend, fietsens, per kano, sup of elektrische sloep; iedere keer ontdek je een heel ander gebied. Leuk voor een mooi en overzichtelijk rondje in de kano en in de stilte waan je je alleen. Of toch niet? Je bent altijd in gezelschap van bijzondere kikkers, vogels en andere dieren. En in het seizoen zijn de prachtige waterlelies net schilderijtjes. 

Dit 319 hectare grote natuurgebied kent een enorme variatie: natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. Al deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het een uniek leefgebied is voor planten en dieren. Zo zwemt de otter hier bijvoorbeeld vrij rond. Dit onontdekte gebied met zijn mysterieuze streekverhalen kun je verkennen per boot of kano, op de fiets of met de benenwagen.

Het Bûtefjild bestaat uit verschillende deelgebieden met uitdagende namen zoals de Lodde Hel, de Houtwiel en Japmuoiskolk. De eeuwenoude dorpen van Wetterwâlden liggen als een hoefijzer om het Bûtenfjild. Samen worden ze omsloten door wetter en wâlden: water en wouden.

Door het gebied loopt een nieuwe -deels electric only- vaarroute. Deze route is onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur, hetgeen de Grutte Wielen bij Leeuwarden verbindt met het Lauwersmeergebied op de grens van Friesland en Groningen.

Je kunt het Bûtefjild op verschillende plekken in:

- via de Houtwiel (Schwartzenbergloane - Broeksterwald)

- via Grikelan en Turkije ( Boskwei -  Readtsjerk)

- via de Grutte Wielen ( Westerdyk 23 - Ryptsjerk) .

Maar natuurlijk kun je ook varend, daarvoor kun je terecht bij diverse boot-, kano- en supverhuurders in de buurt. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Natuurgebied It Bûtefjild

Ottemawei
Hurdegaryp
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten