Ga naar inhoud
MAP

Sint Willibrorduskerk Holwerd

Holwerd

De Sint Willibrorduskerk in Holwerd is een bijzondere kerk. Het heeft een merkwaardige L-vormige bouw en een toren met een opmerkelijk grote spits. De kerk heeft een prachtige kansel.

Kom je met de boot van Ameland of Schiermonnikoog terug naar Friesland, dan zie je van verre al de Sint Willibrorduskerk aan de noordkant van het dorp Holwerd opdoemen. 

De kerk is laat in de 18e eeuw herbouwd op plaats van zijn tufstenen voorganger. Het nieuwe kerkgebouw moest aansluiten bij de oorspronkelijk losstaande dertiende-eeuwse toren en zo ontstond het idee de kerk in een aparte L-vorm te bouwen. 

De maar liefst 52 meter hoge kerktoren heeft overigens lange tijd dienst gedaan als baken voor de scheepvaart op het Wad. 

Naast de ingang van de kerk is een steen ingemetseld met een opschrift over de bedijking van Holwerd van 1580-1584, en een andere steen verwijst naar de nieuwbouw van de kerk in 1776.

In het interieur vormen de preekstoel en het doophek uit 1778 - samen met rijkdom aan koperwerk - een schitterend geheel. Onder de kerk liggen graskelders en in de kerk een aantal grote monumentale grafzerken met namen van adellijke families.

De kerk van Holwerd is in 2008 overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De plaatselijke commissie organiseert er nog twaalf keer per jaar een zondagse eredienst, daarnaast worden er bruiloften, rouwdiensten, concerten en exposities gehouden. Vanwege de grootte van gebouw kun je er activiteiten voor grote bezoekersaantallen houden.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sint Willibrorduskerk Holwerd

Tsjerkestrjitte 11
9151 HV Holwerd
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten