Ga naar inhoud
MAP

Veenwouden (Feanwâlden)

Feanwâlden

Feanwâlden is een dorp in Noordoost Friesland met een bijzonder historisch bouwwerk én schitterende natuur rondom. 

Veenwouden heet officieel Feanwâlden. Het is een dorp in Noordoost Friesland, met een bijzonder historisch bouwwerk én schitterende natuur rondom. 

Het dorpje Veenwoudsterwal en een deel van het buurtschap Kuikhorne hoort ook bij.

Feanwâlden is goed bereikbaar met het OV, want het ligt aan de spoorlijn tussen Leeuwarden en Groningen, zodoende stopt er 4x per uur een trein.

Dé hotspot van Feanwâlden is zonder twijfel de rond het jaar 1300 gebouwde Schierstins. Het is de enige overgebleven stins van Friesland. Een stins is een 'steenhuis': een woontoren van dikke bakstenen, waar voorname families in de middeleeuwen een toevlucht zochten in tijden van gevaar. Het monumentale bouwwerk is tegenwoordig ingericht als museum. Oude kaarten, door krijgsgeweld beschadigde schedels en ander archeologisch materiaal nemen je mee naar de tijd van de hoofdelingen en de boerenadel in Friesland.

Aan de noordkant van het dorp vind je het 319 hectare grote natuurgebied Bûtefjild. Het gebied bestaat uit meerdere delen zoals Bouwepet, Oer de Wiel, Sippen-finnen, Lodde Hel en het Ottema-Wiersma reservaat. Allemaal hebben ze wat anders te bieden: van schrale graslanden tot open waterplassen. 

Er zijn meerdere wandelroutes én een mooie uitkijkpost midden in It Bûtefjild te vinden. Bij de uitkijkpost kun je oversteken met een trek-pontje. Houd er rekening mee dat deze voorzieningen in het broedseizoen niet toegankelijk zijn.

Delen van het natuurgebied zijn trouwens ook per fiets te bereiken. Bij het Toeristisch Overstap Punt in Feanwâlden kun je je auto parkeren en een fiets huren, om zo de mooie omgeving van de Friese Wouden in te trekken.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Veenwouden (Feanwâlden)

9269 PG Feanwâlden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten