Ga naar inhoud
MAP

Bergum (Burgum)

Burgum

Burgum is - voor Friese begrippen - een groot dorp met bijna 10.000 inwoners. Het is een dorp met twee gezichten: het is gelegen te midden van het beschutten coulisselandschap van de Friese wouden, maar Burgum is tevens een watersportdorp.

Burgum is de officiele naam van dit Friese dorp, want in de gemeente Tietjerksteradeel staan de Nederlandse benamingen ónder de Friese namen op de plaatsnaamborden.

Burgum is - voor Friese begrippen - een groot dorp met bijna 10.000 inwoners.

Het dorp ligt in de Friese wouden en de omgeving wordt dan ook gekenmerkt door een coulisselandschap met houtwallen.

Maar het dorp heeft twee gezichten, want Burgum is ook een watersportdorp omdat er aan de oostzijde van het dorp een groot meer gelegen is: het Burgumermeer. En het Prinses Margrietkanaal gaat zelfs dwars door  het dorp heen. Het Hendrik Bulthuis Akwadukt gaat onder dit Prinses Margrietkanaal door, maar er is ook een brug 'de Burgumerdaam'. Vanuit Burgum kun je gemakkelijk naar het meer De Leijen of richting Nationaal Park de Alde Feanen varen.

Aan de oostelijke kant van het dorp liggen de natuurgebieden de Soestpolder en Noordermeer. In de omgeving van de Ritskeloane liggen mooie fiets- en ruiterpaden in een beschutte omgeving. Aan de westelijke kant ligt natuurgebied De Dobben. 

Speciaal is dat in de omgeving van Bergum een aantal pingoruines te vinden zijn. Dat zijn cirkelvormig kraters in het landschap die van de laatste ijstijd zijn overgebleven.  

Het zal je niet verbazen dat Burgum van alles te bieden heeft: leuke winkels, gezellige horeca, bed&breakfasts, een jachthaven en vakantiepark! En er worden leuke evenementen georganiseerd zoals 'Moai Fuort'. Er is zelfs een sterrenwacht met planetarium in Burgum: het Observeum: hoog tijd om Burgum te bezoeken! 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Bergum (Burgum)

9251 GH Burgum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten