Ga naar inhoud
MAP

IJstijdenmuseum

Buitenpost

Het IJstijdenmuseum is een archeolgisch museum. De steentijd archeologie van na de Saale IJstijd (130.000 jaar geleden) heeft een plekje gevonden in het museum. Meegevoerde zwerfstenen vanuit de Schandinavische landen kregen in de bodem van Noord Ned...

Het IJstijdenmuseum is een archeolgisch museum. De steentijd archeologie van na de Saale IJstijd (130.000 jaar geleden) heeft een plekje gevonden in het museum. Meegevoerde zwerfstenen vanuit de Schandinavische landen kregen in de bodem van Noord Nederland een plekje en worden daarin aangetroffen.

Deze stenen hebben de latere bewoners van Noord Nederland bewerkt tot werktuigen zoals bijlen en messen en deze voorwerpen later in het landschap achtergelaten. Die voorwerpen vertellen het verhaal van een worsteling met klimaten, het overleven in de wisselende flora en fauna en ook de jacht op dieren en de zoektochten naar eetbare planten . Beleef de prehistorie in het IJstijdenmuseum en geniet van de rijke prehistorische geschiedenis van Noord Nederland.

Het IJstijdenmuseum vertelt het boeiende verhaal over de twee laatste ijstijden die een grote rol hebben gespeeld bij de vorming van het landschap in Noord-Nederland. Ook laten we zien hoe de oermensen zoals de Neanderthaler toen leefden. Tijdens de voorlaatste ijstijd werd een grote laag keileem afgezet met daarin heel veel stenen: de zwerfstenen. In het museum laten we zien hoeveel verschillende soorten er zijn, hoe ze hier naartoe zijn gebracht door het landijs en waar ze vandaan zijn gekomen.

Tijdens de laatste ijstijd hebben in warmere perioden hier oerjagers geleefd, na het einde van de laatste ijstijd werd de mens geleidelijk aan boer: de oerboeren.
De oerjagers en de oerboeren gebruikten veel van de zwerfstenen om er wapens en werktuigen van en mee te maken. Daarom spreken we over de Steentijd. Deze oude werktuigen van steen laten we uitgebreid zien. Ook tonen we hoe de oerjagers en oerboeren leefden.

Wil je ontdekken hoe de mensen tijdens de Steentijd in de Fryske Walden leefden en werkten en hoe hun omgeving er toen uitzag? Kom dan naar het IJstijdenmuseum. Het museum met de grootste collectie over de Steentijd in Noord-Nederland!

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je IJstijdenmuseum

Schoolstraat 29 C
9285 NE Buitenpost
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten