Ga naar inhoud
MAP
nl

5x De Alde Feanen ontdekken via het water

Kom je deze zomer naar Friesland? Bezoek dan Nationaal Park De Alde Feanen! Eropuitinfriesland zocht voor jou vijf leuke excursies op het water uit! Kies nummer 4 als je écht op z’n Fries door de Alde Feanen wilt.

1. Spokenjagen en vloeken doorbreken

De Alde Feanen, die bestaan natuurlijk al heel lang. Al zo lang zelfs, dat mensen die er vroeger woonden en leefden, niet veel anders deden dan elkaar verhalen vertellen. Die verhalen werden sterker en sterker en vandaag de dag zit in elke bocht van het vaarwater van Nationaal Park De Alde Feanen wel een spookverhaal. Redbad en Reinou van Acta Theater en Muziek nemen je mee aan boord en laten je die verhalen beleven. Er is een belangrijke rol voor alle toeschouwers, want de bedoeling is om samen een aantal vloeken te doorbreken!

2. Fluisterend op de rondvaartboot

Ssst, zorg dat je net zo stil blijft als deze fluisterstille rondvaartboot. Dan héb je kans dat de vogels zich niet verroeren en je ze in vol ornaat kunt bewonderen. Wie weet spot je de blauwborst uit de blog van Marcel! Excursieboot de Blaustirns is deels overdekt, hóe handig met minder goed weer! Heb je wel de kans, stap dan ook zeker even op het bovendek, dan heb je een weids uitzicht over de petgaten en bloemrijke graslanden. Er zijn vaste momenten waarop de Blaustirns uitvaart, maar je kunt het schip ook reserveren.

3. De nacht invaren met een sloep

De zon in het water zien zakken en tegelijk de nacht invaren? Ga dan nachtsloepvaren. De avondrust maakt dat de vele vogelgeluiden opvallend zijn. Het toch al bijzondere geluid van de roerdomp klinkt in de nachtelijke uurtjes extra speciaal en laat niemand onberoerd. In de schemer komen ook reeën tevoorschijn, misschien zie je er een paar rustig grazen tegen de bosrand, voordat ze hun rust pakken. De schipper vertelt je tijdens de tocht over de natuur en historie van het gebied.

4. Op z’n Fries

Wil je echt op z’n Fries het water op, kies dan voor een skûtsje. De houten romp, het enorme zeil, het ratelen van de touwen, het laat al je zintuigen werken. Stroop je mouwen op en zeil actief mee, of ga lekker achterover hangen en laat andere spierballen het werk doen. Leer alles over het skûtsjesilen van de mannen met kunde die je aan boord op weg helpen. Kom nóg meer te weten over deze traditionele Friese sport in het skûtsjemuseum dat je vlak bij de aanlegplaats van het skûtsje vindt.

5. Met Freek Vonk in je oren (helaas tijdelijk niet beschikbaar)

Met wel 100 verschillende diersoorten waan je je een echte Freek Vonk in Nationaal Park De Alde Feanen. Helemaal als je de vaarroutes volgt die hij daar uitzette. Via de bijbehorende podcast vertelt Freek over wat je ziet. Nog meer nuttige natuurweetjes hoor je van boswachter Germ van der Burg. Tijdens de route kun je onder andere otters, ijsvogels, bittervoorns en roerdompen (die met dat bijzondere geluid uit tip nummer 3!) tegenkomen. Vergeet vooral je verrekijker niet. Hoeveel van de 100 dieren spot jij?

Blog door Thea van der Schaaf
Thea woont met haar man en twee zoons in Dokkum. Naast het schrijven voor www.eropuitinfriesland.nl heeft ze ook de teksten geschreven uit het regiomagazine. Haar schrijfstijl komen we dus overal tegen!

Foto’s: Marcel van Kammen tenzij anders vermeld.