7 activiteiten in en op het water

Ben je op zoek naar activiteiten in en op het water in Friesland? Dat begrijpen we maar al te goed. Want wat is er nou leuker dan tijdens je bezoek aan Friesland een route te varen, actief op een SUP-plank te staan of een dagje te relaxen in je eigen sloep?

Combineer varen en kamperen

In Nationaal Park De Alde Feanen kun je varen en kamperen op een prachtige manier combineren. Wat dacht je ervan om eens niet de haringen in de grond te slaan voor een kampeeravontuur, maar om de nacht door te brengen in een sloep in één van de mooiste natuurgebieden die Nederland rijk is! Een potje mens-erger-je-niet bij kaarslicht was nog nooit zo romantisch!

Varen in het Bûtenfjild

It Bûtenfjild is een prachtig natuurgebied in het Woudengebied dat een enorme variatie geniet: natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. De otter zwemt hier vrij rond. Het is een aanrader om dit gebied te verkennen middels een kano. Ook is er een bijzondere electric only-vaarroute. Doordat je weinig geluid produceert tijdens een vaartocht is het er goed mogelijk dat je zomaar oog-in-oog met een ree komt te staan!

Suppen rond de Bolwerken van Dokkum

Stand Up Paddle is hét uitje voor wie actief een stad of natuurgebied wil verkennen. De historische binnenstad van Dokkum leent zich uitermate goed voor een ochtend, middag of avond Suppen. Je SUP’t onder bruggetjes door, bekijkt ondertussen bijzondere gevels en SUP’t ten slotte langs één van de terrassen, waar je na het SUPpen uiteraard nog neerploft voor een drankje. Ook leuk om te doen met grotere groepen!

Zeevissen op de Waddenzee

Alleen voor mensen met zeebenen! Erachter komen of je zeebenen hebt? Dat kan maar op één manier: door de zee te trotseren op een schip, bijvoorbeeld op de MS Tender. Met de MS Tender vaar je een hele dag op de Waddenzee en vis je op kabeljauw, makreel of andere soorten vis. Aan boord geniet je van het prachtige uitzicht, een broodje bal en een borrel. Wedden dat je niet alleen met vis, maar ook met sterke zeemansverhalen thuiskomt?

Zeilen op het Bergumermeer

Ga met eigen zeilboot naar het Bergumermeer, of huur ter plekke een zeilbootje. Vanaf het Bergumermeer ben je zo in Groningen, Drachten, het Nationaal Park Lauwersmeer of Nationaal Park De Alde Feanen. Combineer, indien mogelijk, je bezoek aan het Bergumermeer met het bijwonen van een fierljepwedstrijd. Op de Burgumer schans is spektakel gegarandeerd!

Bijwonen van het Skûtsjesilen

Nog zo’n bijzondere Friese sport die je echt eens bijgewoond moet hebben: het Skûtsjesilen! De wedstrijddagen van de SKS zijn in De Veenhoop en in Earnewâld goed vanaf de waterkant te bekijken. Het zijn bijzonder sfeervolle dagen, waarin duizenden mensen naar de dorpen komen om de wedstrijden te aanschouwen. 

Zelf skûtsjesilen? Met het Dokkumer museumschip De Noarderling krijg je de ultieme skûtsje-ervaring. De schipper en bemanningsleden zorgen ervoor dat je kunt genieten van een prachtige en actieve zeildag, waarbij ook van de gasten enig ‘handwerk’ wordt verwacht. Er wordt onder andere gezeild op het Lauwersmeer dat deel uitmaakt van het gelijknamige Nationaal Park. Skûtsjesilen is ook mogelijk in Nationaal Park De Alde Feanen.

Admiraliteitsdagen in Dokkum

Op en rond het water zijn er tijdens de Admiraliteitsdagen – één van de grootste maritieme feesten van Friesland – allerlei verschillende activiteiten. Zelfs het hoofdpodium wordt jaarlijks óp het water gebouwd. De binnenstad van Dokkum lijkt tijdens deze dagen op een museumhaven; tal van historische schepen meren dan in Dokkum aan.

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om Friesland te ontdekken vanaf het water. Wat is jouw favoriete manier?

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.