Ga naar inhoud
MAP
nl

7 activiteiten in en op het water

Ben je op zoek naar activiteiten in en op het water in Friesland? Dat begrijpen we maar al te goed. Want wat is er nou leuker dan tijdens je bezoek aan Friesland een route te varen, actief op een SUP-plank te staan of een dagje te relaxen in je eigen sloep?

Zeevissen op de Waddenzee

Alleen voor mensen met zeebenen! Erachter komen of je zeebenen hebt? Dat kan maar op één manier: door de zee te trotseren op een schip. Dan vaar je een hele dag op de Waddenzee en vis je op kabeljauw, makreel of andere soorten vis. Aan boord geniet je van het prachtige uitzicht, een broodje bal en een borrel. Wedden dat je niet alleen met vis, maar ook met sterke zeemansverhalen thuiskomt? Aanbieders vind je in Lauwersoog.

vissen op de Waddenzee

Zeilen op het Bergumermeer

Ga met eigen zeilboot naar het Bergumermeer, of huur ter plekke een zeilbootje. Vanaf het Bergumermeer ben je zo in Groningen, Drachten, het Nationaal Park Lauwersmeer of Nationaal Park De Alde Feanen. Combineer, indien mogelijk, je bezoek aan het Bergumermeer met het bijwonen van een fierljepwedstrijd. Op de Burgumer schans is spektakel gegarandeerd!

naar fierljepwedstrijd

Bijwonen van het Skûtsjesilen

Nog zo’n bijzondere Friese sport die je echt eens bijgewoond moet hebben: het Skûtsjesilen! De wedstrijddagen van de SKS zijn in De Veenhoop en in Earnewâld goed vanaf de waterkant te bekijken. Het zijn bijzonder sfeervolle dagen, waarin duizenden mensen naar de dorpen komen om de wedstrijden te aanschouwen. 

Admiraliteitsdagen in Dokkum

Op en rond het water zijn er tijdens de Admiraliteitsdagen – één van de grootste maritieme feesten van Friesland – allerlei verschillende activiteiten. Zelfs het hoofdpodium wordt jaarlijks óp het water gebouwd. De binnenstad van Dokkum lijkt tijdens deze dagen op een museumhaven; tal van historische schepen meren dan in Dokkum aan.

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om Friesland te ontdekken vanaf het water. Wat is jouw favoriete manier?

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.