Ambassadeur in beeld: Marjon van Dusschoten van Poutsma Staete

De Waddenkust heeft alles voor vakantievierende groepen

Op zoek naar een bijzondere groepsaccommodatie in Friesland? Ga dan naar Poutsma Staete in Wierum. Bij binnenkomst wandel je door een verrassend groot huis. Met 22 bedden is Poutsma Staete perfect voor grotere groepen. Het absolute visitekaartje vind je op de derde en bovenste verdieping van het huis. Daar kijk je vanaf de balkons de dijk over en zie je de eilanden liggen. Mijlenver kun je over Werelderfgoed Waddenzee turen.

De eigenaren van Poutsma Staete, Wim en Marjon van Dusschoten, zijn echte ambassadeurs van Wierum en Werelderfgoed Waddenzee. Marjon: “We houden enorm van de rust hier. We willen onze gasten daar ook van laten genieten. Bij ons vind je daarom geen pingpongtafel of trampoline. Hier is het de bedoeling dat je leert onthaasten. Dat je je telefoon binnen laat liggen en naar buiten gaat met een schepnet.” Marjon heeft zat tips voor haar gasten. Ze zet er een paar op een rij:

Tip 1: Maak het jezelf gemakkelijk

“Hier in Friesland kun je veel kanten op en de mogelijkheden voor activiteiten zijn oneindig. Je kunt natuurlijk ter plekke alles uit gaan zoeken, maar het is ook zeker de moeite waard alvast de oversteek naar het eiland te boeken of strandfietsen op Schiermonnikoog te reserveren. Of regel een barbecue via de slager in Ternaard. De uitbater van het lokale eetcafé De Kalkman maakt ook heerlijke buffetten. Voor alles geldt: bel even van te voren als je met een grote groep bent, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 2: Actie voor mannen en vrouwen

“Je komt hier voor de rust en het samenzijn met de groep waarmee je bent. Maar soms wil je ook even helemaal los gaan. Of je nou man of vrouw bent, van een stoere activiteit gaat iedereen zich een held voelen. Wij raden onze gasten regelmatig aan om te gaan blowkarten op de stranden op de eilanden, zeilen, kitesurfen, of een tochtje te maken met de rescueboat in Lauwersoog. Gegarandeerd spanning en actie!”

Tip 3: Vertier voor de kleinsten

“Zijn er kleine kinderen in het gezelschap, dan moeten ze natuurlijk even het wad op met een emmertje en schepnet. Garnaaltjes en krabbetjes vangen, schelpjes zoeken, hoe leuk! Bij het dorp Paesens Moddergat kan dat heel goed. Op het buitendijkse gebied kun je prima wandelen met wel het gevoel van wadlopen, maar zonder dat je nat wordt. Perfect voor de kleintjes.”

Hier is het de bedoeling dat je leert onthaasten. Dat je je telefoon binnen laat liggen en naar buiten gaat met een schepnet.

Marjon van Dusschoten, Poutsma Staete

Tip 4: Winkelen voor de liefhebber

“Gasten die willen winkelen sturen we naar Dokkum. De stad past bij de omgeving hier: kleinschalig en authentiek. Met het oog op culturele hoofdstad volgend jaar is ook Leeuwarden in trek.’’

Tip 5: Genieten van de omgeving

“Toch merken we dat de meeste gasten juist de stad even niet opzoeken. Het is vaak al genoeg om hier in de buurt te genieten van de omgeving. De eendjes die je met hun jongen ziet zwemmen, de lammetjes die op de dijk huppelen, de schaduw van een wolk die je kilometerslang over het landschap voorbij ziet trekken. Je hoort hier alleen de wind en de golfslag in zee. Dat is iets onvoorstelbaars voor wie dat nog nooit heeft ervaren.”