Bijzondere kerstwinkels in Friesland

Ben je op zoek naar bijzondere kerstwinkels in Friesland? Denk dan eens aan de Noord-Friese Winkeltjesroute. Hier vind je verrassende sneupwinkeltjes en ateliers met een gezellige sfeer, waar je persoonlijk geholpen wordt. Uiteraard zijn deze winkels rond de feestdagen in kerstsfeer gehuld. We lichten er een aantal uit:

Kadowinkel Ter-Sted

Deze winkel is gevestigd in de oude stal van een monumentale kop-hals-romp boerderij in Ferwert. Tot 1976 stonden de koeien hier warm en droog, nu is het een cadeauwinkel met Friese streekproducten, heerlijk geurende zepen, shawls, kettingen en tassen. Rond de feestdagen zijn er veel leuke kerstartikelen te koop, dus extra lichtjes en gezelligheid.

Sathe 1772

Liefhebbers van brocante en woonaccessoires opgelet: Bij Sathe 1772 in het terpdorp Morra vind je een breed assortiment aan landelijke-, streekeigen- maar ook Franse accessoires. Zowel antieke als eigentijds decoratieve artikelen zijn in deze sfeervolle monumentale woonboerderij te vinden. In de speciaal ingerichte zithoek is koffie en thee verkrijgbaar en hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Morra en omgeving.

Bij De Pastorie

In deze winkel in Reitsum vind je een grote voorraad Pools aardewerk van Bunzlau Castle, serviesgoed van Emma Bridgewater. Dit kleurrijke blauw-bonte servies is handgemaakt, van hoge kwaliteit en vaatwasser bestendig. Kom gerust langs in de winkel om de borden, kopjes, theepotten, ovenschalen en eierdopjes met eigen ogen te bewonderen. Voor kerst is er weer een speciaal kerstservies verkrijgbaar.

Outdoor Mozaïek Gallery

Op zoek naar een uniek cadeau voor de feestdagen? Neem dan eens een kijkje bij deze bijzondere winkel in Ferwert voor huis- en tuindecoraties. Liesbeth Sijtsma vertelt je graag over haar mozaïek kunstwerken voor binnen en buiten. Ze geeft ook workshops. In de Kadoshop zijn originele spullen te koop, zoals sieraden, maar ook winterproducten zoals vogelhuisjes en pindakaaspothouders, uiteraard vorstbestendig.

Ambachtelijke katoendrukkerij

Bij een bezoek aan Kleine-Lijn in Blije krijg je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het atelier waar textielmotieven op linnen, katoen en zijde worden gedrukt. Kleine-lijn is gespecialiseerd in handbedrukte stoffen, voor zowel mode en interieur, seriematige producten en unica. In de winkel worden de artikelen verkocht die in het atelier zijn ontworpen en vervaardigd, zoals mooi handbedrukt tafellinnen, waarop je feestelijk de tafel kunt dekken tijdens de feestdagen.

Meer informatie

Let op: Elke laatste zaterdag van de maand doen alle deelnemers mee aan de Noord-Friese winkeltjesroute. Daarnaast heeft iedere winkel zijn eigen openingstijden. Voor het volledige overzicht van de deelnemers en openingstijden zie: http://www.noordfriesewinkeltjesroute.nl/

Tip: In de omgeving zijn heel veel leuke en sfeervolle B&B’s en campings te vinden, zodat je rustig de tijd hebt om alle deelnemende winkels te bezoeken.

Blog door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft regelmatig een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Schrijven is haar passie. Haar twee dochters en de regio Noordoost-Friesland zijn de meest belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk.