Ga naar inhoud
MAP
nl

Bonifatius Kloosterpad

Pelgrimeren: Bonifatius Kloosterpad wandelen

Je eigen pelgrimage door het diverse Friese land – het Bonifatius Kloosterpad

Land jij van een mooi stuk wandelen met een goed verhaal? Of al lang het plan om eens een pelgrimstocht te lopen? Stap in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis en doorkruis een stukje “Hemel op aarde” met het Bonifatius Kloosterpad.

Je vindt de eerste etappes hier:

De volledige route met alle etappes en verhalen vind je hier deze pagina: Het Bonifatius Kloosterpad in Friesland | Friesland.nl.

Er zijn ook rondjes te bewandelen die aan het Bonifatius kloosterpad liggen. Die vind je hier:

Van wad tot in het woud

Fokko Bosker en Lammert de Hoop deden het gewoon: een prachtige route ontwikkelen die de pelgrimage verbindt met de verwondering voor natuur. Dit pad is niet in een zin te vangen. Startend op het wad via historisch Dokkum met uiteraard de Bonifatiuskapel door diverse landschappen naar Zuidoost Friesland; je wandelt van het een in het ander.

Van de waddenkust met duinen en kwelders naar het ingedijkt open zeekleigebied met terpdorpen en middeleeuwse kerken, de veengebieden doorsneden door vaarten en wijken en voorzien van elzen- en eikensingels en de hogere zandgronden met beekdalen en oeverwallen met heidevelden en bossen. De afwisseling van streeklandschappen weerspiegelt de veelkleurige en veelvormige geschiedenis sinds de middeleeuwen. Voor wie er bij stilstaat en oog voor heeft, laat de erfenis van Bonifatius zich nog altijd goed lezen. De klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen zijn sprekende getuigen uit vervlogen tijden.

De erfenis van de Angelsaksische kerstening

De monniken Willibrord en Bonifatius verspreidden het geloof in Friesland. Op dat moment was Friesland een Europese grootmacht en in de Middeleeuwen was Dokkum lang de belangrijkste zeehaven in het Noorden.

Inpoldering, sluizen en dijken; de monniken speelden een belangrijke rol in de vorming van het hedendaagse cultuurlandschap. Met de verhalen en het prachtige landschap maak je een prachtige tijdreis tijdens deze wandeltocht. Door het wandelen vertraag je automatisch en dat maakt het zo heerlijk leeg in je hoofd en geeft ruimte om weer eens lekker te lanterfanten. Je wandelt je letterlijk gezond.

De kaart, het boek en de website Bonifatius Kloosterpad

Onder andere bij de Toeristische Informatiepunten in Museum Dokkum kun je gratis de kaart van het Bonifatius Kloosterpad ophalen. Ook vind je dat het prachtige boek, een aanrader om het pad echt ten volle te beleven.

Bekijk hier de website van het Bonifatius Kloosterpad. Hier staan alle etappes en ook een aantal delen die je als rondje kunt wandelen.

Geniet er van!