De beste restaurants met lokale streekproducten

Je kunt hier in Friesland fietsen, wandelen en de natuur naar hartenlust beleven. De ultieme manier om daar nog iets aan toe te voegen, is door van de streek te proeven. In deze restaurants lukt dat zeker weten. Check voor je je lekker maakt wel de openingstijden en vergeet niet te reserveren!

De Winze – Wyns

Neem plaats in de rustgevende landelijke omgeving aan Elfstedenwater, kijk naar wat er aan je voorbij wandelt en fietst en eet ‘wat toevallig voorbij zwom’. Ja echt, dat laatste staat letterlijk zo op de kaart. Een prima uitbuiktip tijdens de zomermaanden: laat je met het pontje over de Dokkumer Ee zetten voor een wandel- of fietstocht.

Stadscafé Artisante – Dokkum

Iedere pagina op de menukaart begint hier met een introductie op de gerechten. ‘Puur’, ‘authentiek’, ‘uit eigen tuin’, ‘van lokale ondernemers’; begrippen waarin je de streek terugziet. De kaart wisselt iedere twee maanden om je te blijven verrassen. Verlang je toch terug naar een gerecht dat hier eens op de kaart stond? Geef dan even een seintje aan de kok!

De Pleats – Burgum

Neem een oude boerderij, denk je witte linnen tafellakens in en stel je altijd een vers bloemstuk op tafel voor. Dan weet je: hier ben ik in De Pleats in Burgum. Streekproducten zijn hier een terugkerend item. Van kruiden tot bier; het komt uit de streek. Er is zelfs een gerecht vernoemd naar de meest voorkomende bewoner in dit gebied: de Wâldpyk. Durf jij hem te proeven?
 

De Dream – Dokkumer Nieuwe Zijlen

De Dream ligt aan de kade van de oude zeehaven Dokkumer Nieuwe Zijlen. Toen er nog een open verbinding was met de zee (dat was zo tot 1969), legden de garnalenvissers hier hun schepen aan. De visafslag vond plaats ín De Dream. Vandaag de dag verwerkt de kok ook graag streekproducten in zijn gerechten.

’t Ailand – Lauwersoog

Hier ruik je de streek al voor je ‘m geproefd hebt: alles ademt hier wad, zee en vis. ‘Genieten van wat de zee schaft’ is hier wat je voorgeschoteld krijgt. Leuk: bij ’t Ailand kun je ook aan een wadvistocht deelnemen en je eigen vis leren bereiden.
 

Herberg van Smallingerland – Rottevalle

In dit restaurant willen ze best een menukaart aan je geven, maar eigenlijk raden ze je het culinair arrangement aan. Dat is het ‘herbergmenu’ en wordt altijd samengesteld aan de hand van het seizoen en de nieuwste inspiraties van de chefkok. Hiervoor gebruikt hij bij voorkeur regionale- en seizoensproducten. En hé, dat is lekker: bij alle hoofdgerechten serveren ze hier frietjes van Friese Wâldbeantsjes.
 

Paviljoen De Leyen – Rottevalle

Als uitsmijter nog een verrukkelijke plek om te zijn in Rottevalle: paviljoen de Leyen. Hier vertelt men vol trots dat een aantal gerechten voor meer dan 51% bestaat uit ingrediënten uit De Fryske Wâlden. Daarmee krijg jij een mooi product voorgeschoteld. Wie droomt er niet weg bij een gerecht als duizendbladsoep? Ook lekker: je krijgt ‘wâldbeantsjes chili’ bij je gerecht geserveerd. Dat is nog eens eten van de streek met een internationaal tintje!

Deze blog werd geschreven door Thea van der Schaaf. Thea woont met haar man en twee zoons in Dokkum. Naast het schrijven voor www.eropuitinfriesland.nl heeft ze ook de teksten geschreven uit het regiomagazine. Haar schrijfstijl komen we dus overal tegen!