Dierenuitjes in Friesland

SanjesZoo: voor de kleine Freek Vonkjes!

We all love Freek Vonk! Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en vooral kinderen kunnen geen genoeg krijgen van deze bekende bioloog. Via een audiotour kun je met hem op stap in De Alde Feanen. Willen je kinderen graag dieren van dichtbij bekijken en eventueel aaien? Dan moeten ze in SanjesZoo zijn! Wij testen dit dierenpark om te kijken of het wat is voor jouw kleine bioloogje!

SanjesZoo vind je tussen Feanwâlden en De Westereen. Dit dierenpark laat zich het best omschrijven als een kinderboerderij plus. Hier zijn geen leeuwen, olifanten of tijgers te vinden, maar wel andere verrassende diersoorten zoals het stokstaartje, neusberen, alpaca’s, eekhoorns en struisvogels. Daarnaast zijn er de dieren die je op een kinderboerderij zou verwachten: geiten, schapen, koeien, een paard, ezels, cavia’s, konijnen en ga zo maar even door.

Op een maandagochtend gaan dochter en ik naar SanjesZoo. Een uitermate gunstig tijdstip, zo blijkt. In alle rust kunnen we de route door het park volgen en zo alle dieren bekijken. Bij sommige verblijven is het even zoeken naar het dier in kwestie, maar als je dan eenmaal de oehoe gespot hebt, dan weet je ook zeker dat je op enthousiasme van je kind kan rekenen!

SanjesZoo is onlangs verblijd met een aantal geboortes. We spotten een baby-ezeltje, baby-geitjes en een flink aantal piepkleine kuikentjes. Prachtig om te zien, dat jonge grut!

De hele dag zoet

SanjesZoo is een interactief dierenpark. Door voetstapjes te volgen kom je langs alle dieren. Naast het dierenpark is er ook nog het Natuurmuseum Bruinenberg. Deze is te vinden op de eerste verdieping boven het dierenverblijf. Hier is voor kinderen van ongeveer 4 jaar en ouder een leuke speurtocht te doen.

Als je kinderen na hun zoektocht naar wilde dieren nog niet uitgeput zijn is het raadzaam én leuk om daarna het speelpark SanjesFertier in te gaan. Ook kleine bioloogjes willen natuurlijk ook gewoon spelen! Voor SanjesFertier en SanjesZoo betaal je één entreeprijs. SanjesFertier heeft een binnenspeeltuin met een hele grote apenkooi voor als het slecht weer is, en een verkeerspark met buitenspeeltuin voor mooier weer. Ook voor kleine kinderen is hier genoeg te doen. In SanjesFertier is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Ouders kunnen plaatsnemen op het terras (met gratis WiFi).

Ga je dus naar zowel SanjesZoo als SanjesFertier dan kun je rekenen op een hele dag vermaak.

Andere uitstapjes met dieren

Er zijn nog veel meer uitstapjes in Friesland die met dieren te maken hebben. Wist je bijvoorbeeld dat Freek Vonk zelf heel enthousiast is over het Nationaal Park De Alde Feanen? Freek Vonk heeft er twee vaarroutes uitgestippeld. Download van tevoren de audioroute, neem je telefoon of tablet mee en krijg uitleg van Freek over wat je allemaal ziet in dit prachtige natuurgebied!

In Kollumerzwaag kun je bij De Forelpoel gaan vissen op forel, meerval of de diamantsteur. Met een beetje fantasie maak je hier gewoon een haai van! De forellen die je hier vangt mag je mee naar huis nemen.

In Dokkum vind je de kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve. Hier zijn tal van beesten te zien en er is een grote speeltuin. Het is een kleinschalige kinderboerderij, dus erg overzichtelijk.

Is je kind erg begaan met het lot van in de steek gelaten dieren? In Harkema is een schildpaddenopvang waar schildpadden worden opgevangen. De schildpaddenopvang is alleen op afspraak en voor educatieve doeleinden geopend.

Een beetje verder weg maar wél erg leuk is Insectenwereld DoeZoo in het Groninger Leens. Vanaf Lauwersoog ben je daar in een kwartier. Bij DoeZoo kun je dieren van wel heel dichtbij bekijken: bijvoorbeeld als er een slang om je nek zit of je een kikker gaat kussen! Als je toch in Leens bent kun je ook nog even doorrijden naar de zeehondenopvang in Pieterburen. Er zijn combitickets verkrijgbaar.

Verblijf je in de regio van Surhuisterveen? Dan is de kinderboerderij Naturij in Drachten het dichtst bij. Dit is de grootste kinderboerderij van Friesland!

De laatste tip is meteen ook de meest bekende: AquaZoo bij Leeuwarden. Hier zijn onder andere aapjes en ijsberen te zien en vanaf de zomer van 2017 zelfs vier nijlkrokodillen! Als dat de kleine Freek Vonk niet enthousiast maakt?

Blog door Johanna Kommerie
Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.