Ga naar inhoud
MAP
nl

Dierenuitjes in Friesland

Sanjessafari: het dierenuitje voor de kleine Freek Vonkjes!

We all love Freek Vonk! Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en vooral kinderen kunnen geen genoeg krijgen van deze bekende bioloog. Via een audiotour kun je met hem op stap in De Alde Feanen (helaas tijdelijk niet beschikbaar). Willen je kinderen graag dieren van dichtbij bekijken en eventueel aaien? Dan moeten ze in SanjesZoo zijn! Wij testen dit dierenpark om te kijken of het wat is voor jouw kleine bioloogje!

Sanjessafari vind je tussen Feanwâlden en De Westereen. Dit dierenpark laat zich het best omschrijven als een kinderboerderij plus. Hier zijn geen leeuwen, olifanten of tijgers te vinden, maar wel andere verrassende diersoorten zoals het stokstaartje, neusberen, alpaca’s, eekhoorns en struisvogels. Daarnaast zijn er de dieren die je op een kinderboerderij zou verwachten: geiten, schapen, koeien, een paard, ezels, cavia’s, konijnen en ga zo maar even door.

Op een maandagochtend gaan dochter en ik naar Sanjessafari. Een uitermatig gunstig tijdstip, zo blijkt. In alle rust kunnen we de route door het park volgen en zo alle dieren bekijken. Bij sommige verblijven is het even zoeken naar het dier in kwestie, maar als je dan eenmaal de oehoe gespot hebt, dan weet je ook zeker dat je op enthousiasme van je kind kan rekenen!

Sanjessafari is onlangs verblijd met een aantal geboortes. We spotten een baby-ezeltje, baby-geitjes en een flink aantal piepkleine kuikentjes. Prachtig om te zien, dat jonge grut!

naar sanjessafari
lekker met de lammetjes een dagje knuffelen, bij sanjessafari kan het allemaal

De hele dag zoet

Sanjessafari is een interactief dierenpark. Door voetstapjes te volgen kom je langs alle dieren. Naast het dierenpark is er ook nog het Natuurmuseum Bruinenberg. Deze is te vinden op de eerste verdieping boven het dierenverblijf. Hier is voor kinderen van ongeveer 4 jaar en ouder een leuke speurtocht te doen.

Als je kinderen na hun zoektocht naar wilde dieren nog niet uitgeput zijn is het raadzaam én leuk om daarna het speelpark Sanjessafari in te gaan. Ook kleine bioloogjes willen natuurlijk ook gewoon spelen! Voor Sanjessafari betaal je één entreeprijs. Sanjessafari heeft een binnenspeeltuin met een hele grote apenkooi voor als het slecht weer is, en een verkeerspark met buitenspeeltuin voor mooier weer. Ook voor kleine kinderen is hier genoeg te doen. In Sanjessafari is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. Ouders kunnen plaatsnemen op het terras (met gratis WiFi).

Ga je naar Sanjessafari, dan kun je rekenen op een hele dag vermaak.

Andere uitstapjes met dieren

 • De meest bekende: AquaZoo bij Leeuwarden. Hier zijn onder andere aapjes en ijsberen te zien en vanaf de zomer van 2017 zelfs vier nijlkrokodillen! Als dat de kleine Freek Vonk niet enthousiast maakt?

  naar AquaZoo
  naar AquaZoo AquaZoo in Leeuwarden, even gezellig een dagje weg. Vermaak je tussen de dieren.
 • In Dokkum vind je de kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve. Hier zijn tal van beesten te zien en er is een grote speeltuin. Het is een kleinschalige kinderboerderij, dus erg overzichtelijk.

  naar kinderboerderij
  naar kinderboerderij
 • Er zijn nog veel meer uitstapjes in Friesland die met dieren te maken hebben. Wist je bijvoorbeeld dat Freek Vonk zelf heel enthousiast is over het Nationaal Park De Alde Feanen? Freek Vonk heeft er twee vaarroutes uitgestippeld. Download van tevoren de audioroute (helaas tijdelijk niet beschikbaar), neem je telefoon of tablet mee en krijg uitleg van Freek over wat je allemaal ziet in dit prachtige natuurgebied!

  naar de Alde Feanen
  naar de Alde Feanen

Wat ook erg leuk is om heen te gaan:

Insectenwereld DoeZoo in het Groninger Leens je kunt hier dieren van heel dichtbij bekijken! Bijvoorbeeld: slangen en kikkers. Dicht bij Leens, in Pieterburen zit een zeehondenopvang ook erg leuk om een kijkje te nemen.

En zo heb je ook de kinderboerderij Naturij in Drachten, dit is het grootste kinderboerderij in Friesland! Vind je konijnen en koeien toch niet zo leuk en vind je forellen en vissen veel leuker, dan kan je ook naar De Forelpoel, in een klein half uurtje rijden staat Kollumerzwaag al om de hoek!  

Blog door Johanna Kommerie
Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.