Ga naar inhoud
MAP
nl

Elske DeWall

“Hikke en tein” in de Walden: geboren en getogen is Else DeWall in Feanwalden. Daarover een prachtig artikel in ons magazine. Daarnaast vertelt ze als ambassadeur ook graag over Brommels, de bramen:

“Boven de knieën graag”

“Pluk ze niet te laag”, dat is wat ik altijd geleerd heb als het gaat om bramenplukken. Boven de knieën was de regel, want je weet nooit wat voor beesten er met hun neus in de onderkant van de bramenstruik hebben gezeten. Nog altijd als ik het veld in ga, en vaak is dat rond mijn geboortegrond in Veenwouden, let ik daar op.

Het veld ingaan en bramenplukken, dat is zo’n natuurlijke gewoonte, dat ontstaat als je groter wordt. Zo is het ook met de muziek die ik maak: dat ontstaat. Het begint bij een klank, een geluid, waar ik losse woorden bij zing en dat zich ontwikkelt tot een song. De inspiratie daarvoor haal ik onbewust uit alles om mij heen: wat er gebeurt in de wereld, wie er in mijn leven rondlopen en de plek waar ik vandaan kom. Het houdt je met de benen op de grond, het maakt je nuchter van karakter als je uit de Noardlike Fryske Wâlden komt. Dat hoor je terug in mijn liedjes.

Onze moeder kon altijd lekkere jam maken van alles wat er in de natuur leeft. Mijn zus en ik hielpen dan met het zoeken van het fruit. Peren, kruisbessen en bramen. Bramenplukken is hier net zo gewoon als ‘hoi’ tegen elkaar zeggen op straat. Dat kennen ze buiten Fryslân niet. Het zijn, net als het stimuleren van een natuurlijk talent als muziek maken, gewoontes die ik probeer mee te geven aan mijn zoontje. Rechtstreeks uit de natuur eten kan heel vreemd zijn als je dat niet gewend bent. Natuurlijk is er in de supermarkt ook genoeg vers en gezond fruit te krijgen, maar daaraan kun je niet zien waar het vandaan komt. En dat is op zijn tijd best weer eens goed te beseffen.

Voor meer info over Elske, haar tours en optredens: www.elskedewall.com

Brommels!

Er is een jaarlijks bramenfestijn in de Walden, te lekker om te laten lopen! Elk jaar in augustus: https://www.brommelsfestijn.nl/