Ga naar inhoud
MAP
nl

Lummelen in Nationaal Park De Alde Feanen

Lummelen. Het is dé vakantietrend voor 2019 als ik De Telegraaf mag geloven. Gewoon ergens zijn waar op dat moment niet al te veel te doen is. Geen grote evenementen, geen drommen toeristen voor die ene hotspot die de Lonely Planet tipte, maar gewoon: lummelen

Lummelen kan van alles zijn. Wandelen door een natuurgebied zonder dat je een specifieke route volgt. Op de veranda van je stacaravan zitten en voor je uit staren. Varen. Luisteren naar het gezang van een vogeltje. Hier en daar een mooie foto maken.

In de winter- en voorjaarsperiode is Nationaal Park De Alde Feanen de ideale lummel-bestemming. Niet dat er niets te doen is. Dat niet. Maar de grote toeristenstroom die in de zomer naar Earnewâld en omgeving gaat, laat in de winter en het vroege voorjaar deze regio vaak links liggen. Dat biedt lummelaars zoals ik de kans om hier eens lekker te lummelen. En dat ga ik doen, op een zonnige voorjaarsdag in maart.

In absolute stilte over het water

Tijdens een vaartocht met de elektrische boot van It Fryske Gea vertelt een natuurgids over wat er allemaal te zien is. Er zijn verrekijkers aan boord, zodat ik die aalscholverkolonie van net iets dichterbij kan bekijken. Op het moment dat we over de Folkertsleat varen zie ik reeën in de tuinen van de vakantiehuisjes rondlopen. Zodra de reeën ons zien schieten ze weg. Ik droom nog even weg bij de gedachte aan zo’n vakantiehuisje. Ooit, op een dag, dan is zo’n vakantiehuisje hier misschien wel van mij. Ik zie mezelf al in de tuin omlummelen. De gids verstoort mijn dagdroom ruw door de gemiddelde prijs voor zo’n vakantiehuis te noemen. Slik..

Tot aan mijn enkels in de drek

Even later lummel ik nog even verder door mijn wandelschoenen aan te trekken en er op uit te gaan. Er zijn mooie wandelroutes. Toch kies ik ervoor om op de bonnefooi It Pettebosk in te gaan. De tip ‘draag stevig schoeisel’, die gegeven wordt op de website van De Alde Feanen, is niet overbodig. Hier en daar is het zo drassig dat ik tot aan mijn enkels in de drek sta. Wat wil je ook met zoveel water om je heen!

De baltsende roep van een roerdomp is een uniek geluid, dat je niet snel te horen krijgt. Een bijzondere ervaring!

Het geluid van een nijlpaard

Op het moment dat ik een vreemd, laag en hoempend geluid hoor, blijf ik even stilstaan. Het lijkt op het geluid dat een nijlpaard produceert, maar niets is minder waar. De baltsende roep van een roerdomp is een uniek geluid, dat je niet snel te horen krijgt. Een bijzondere ervaring!

Na nog een tijdje rondgewandeld te hebben en nog even geschuild heb in een vogelkijkhut ben ik uitgelummeld. Op naar mijn accommodatie voor vannacht.

Tijdens ‘the golden hour’ is het ook fijn lummelen in De Alde Feanen! 

Wil je nou ook eens lummelen in Nationaal Park De Alde Feanen? Of wil je juist liever iets actiefs doen in dit natuurgebied? Op deze kaart zie je precies wat er allemaal in de regio te doen is op het gebied van eten, doen en slapen.