Ga naar inhoud
MAP
nl

Ontdek het water van Fryslân en Groningen: De Lauwers

Ontdek de Lauwers, waar Groningen en Friesland elkaar ontmoeten

Wellicht ken je het niet eens; de rivier de Lauwers. Voor twee provincies markeert het de grens, een beetje aan het einde van hun wereld wellicht. En precies daar aan het einde vind je vaak de mooiste schatten.

Varen over grenzen

De Lauwers is er al een tijdje; zo’n 1500 jaar om precies te zijn. Was het eerst de grens tussen twee Friese regio’s; in 1473 werd het inzet in het Grote verbond waarbij de stad Groningen haar macht uitbreidde. En zo werd de Lauwers de grens tussen de latere provincies en maakte het Fries aan de Oostkant langzaam plaats voor het Nedersaksisch.

Ooit drong de Waddenzee diep het land in via wat later het Lauwersmeer werd tot aan Surhuisterveen. Het is een wat vergeten water geworden in de loop van de tijd. Dus als je houdt van ontdekkingen, dan is het nu tijd grenzen over te gaan op expeditie! Naast een relaxte vaartocht door prachtige natuur maak je regelmatig een duik in geschiedenis en kom je langs markante bezienswaardigheden.

En natuurlijk veel natuur en misschien spot je wel een ijsvogel bij Pieterzijl! Als je geen eigen boot hebt, zijn er verschillende manieren om de Lauwers te bevaren: huur een bootje of sup of stap op de nagebouwde garnalensloep ZK31.