Ga naar inhoud
MAP
nl

Op zoek naar avontuur op het wad

Om op avontuur te gaan hoef je niet naar het einde van de wereld. Soms is het einde van het land ver genoeg. Maar, is de waddenkust echt het einde van het land? Of is het juist de plek waar het avontuur begint? Onze blogster Thea van der Schaaf zocht het voor je uit.

Op zoek stap ik op een zonnige ochtend met een lekker zuchtje wind het wad bij Paesens Moddergat op. In het dorp is het rustig, de schaapjes waar ik tussen wandel grazen gemoedelijk, zelfs de Waddenzee die zich voor me uitstrekt lijkt rustig.

Ik verwonder me over de afstand van wel twee kilometer die ik nog kan lopen tot ik echt niet verder kom. Op het hele stuk kom ik niemand tegen. Hier aan het einde van de pier bij Paesens Moddergat is de zee woester, de wind harder en waait mijn hoofd leger. Hier begint het avontuur.

Ik denk aan het echte avontuur dat zich hier vroeger, in 1883 heeft afgespeeld. De 109 vissers die de zee op moesten om de kost te verdienen en in een stormachtige nacht 83 mannen verloren. Het was vast niet het avontuur dat ze zochten, het was de plicht die riep en het hongerige gezin aan wal dat voedsel nodig had. Zij zouden echter achterblijven met helemaal niets. Het is de tegenstrijdigheid van de elementen van de natuur. Ze maken dat je heerlijk je hoofd leeg waait, dat je landt en je vrij voelt. Maar het zijn dezelfde elementen die soms groter en sterker zijn dan wij.

Op het hele stuk kom ik niemand tegen. Hier aan het einde van de pier bij Paesens Moddergat is de zee woester, de wind harder en waait mijn hoofd leger. Hier begint het avontuur.

Thea van der Schaaf

Terug in het nu zie ik Ameland en Schiermonnikoog liggen, links van me ligt Holwerd, rechts Lauwersoog. Ik denk aan het avontuur dat ik zou kúnnen beleven hier op het wad of daar op het eiland. Kiten, surfen, zeilen, door de duinen crossen, door de bossen stuiteren, leuk! De boot er naartoe is niet ver hier vandaan. Ik zou ook lopend kunnen gaan! Wadlopen is pas echt avontuur voor wie niet vies is van een beetje drek aan de voeten en zeelucht om de oren. Ik doe het allemaal niet vandaag. Ik land op de plek waar de wereld aan mijn voeten ligt. En waar de dag begint.

Het Waddengebied is onderdeel van Unesco Werelderfgoed. Het is een onmisbare schakel in de wereldecologie en een bijzondere habitat voor velen. Thea komt er graag om er te onthaasten met haar gezin of ter inspiratie voor haar werk.

Ook op zoek naar avontuur op het wad? Tips en inspiratie:

  • Thea was voor haar blog hier
  • Wadlopen doe je met een wadloopgids, kijk hier waar je terecht kunt
  • Kiten kan hier
  • Zeilen kan op heel veel plekken, begeleid of op eigen houtje. Check onze pagina
  • Neem wat lekkers mee voor onderweg. Het Wad maakt hongerig en dorstig