Ga naar inhoud
MAP
nl

Uit eten voor een tientje: budgetrestaurants

Als je tijdens je vakantie in Friesland liever niet zelf achter de potten en pannen staat, maar je toch ook niet een vermogen aan dure etentjes wilt spenderen, doe je er goed aan dit artikel te lezen. Hierin lees je namelijk heel veel tips over waar je voor pak ‘m beet een tientje (of soms een beetje meer of minder) heerlijk kunt eten en waarvandaan je tonnetjerond weer terug gaat naar je verblijfplaats. Let op: drankjes zitten nog niet bij de prijs inbegrepen!

Uit eten in het Waddengebied

Eetcafé De Kalkman in Wierum

Dit is zo’n adres waar je je bord nooit helemaal leeg krijgt. Hier eet je heerlijke plates, pannenkoeken of visschotels. De locatie is fantastisch; je vindt Eetcafé de Kalkman aan de dijk in Wierum. Na het eten kun je dus prima uitbuiken terwijl je uitkijkt over de Waddenzee.

Eetcafé de Gouden Klok in Holwerd

Veel mensen kennen Holwerd enkel van de boot naar Ameland, maar dat is wat ons betreft zeer onterecht. Holwerd is een perfecte plaats als start- en eindpunt voor een fikse wandel- of fietstocht. Daarnaast eet je er een lekker hapje bij Eetcafé de Gouden Klok. In dit authentieke eetcafé wordt de Hollandse pot geserveerd.

Uit eten in Nationaal Park Lauwersmeer

Vishandel Sterkenburg in de haven van Lauwersoog

‘Voor al het goede uit de zee’, is de slogan van Vishandel Sterkenburg. Een visrestaurant met een view, zoals ze dat in Amerika zo mooi zeggen. Vanwege de hoogte van het restaurant heb je een mooi uitzicht over zowel het Lauwersmeer als de Waddenzee.

Iterij by de mûne in Anjum

Hier kun je terecht voor authentieke oerfriet en traditionele snacks maar ook voor complete maaltijden, pannenkoeken, vis, salades en Italiaans roomijs. De Iterij staat bekend om de zelfgemaakte 150 grams hamburgers van 100% rundvlees geserveerd op een afgebakken broodje en belegd met verschillende verse garnituren. Verpakkingsmateriaal is hier 100% biologisch afbreekbaar. Tip: combineer je etentje met een bezoek aan de tegenoverliggende molen ‘De Eendracht’.

Restaurants in de stad Dokkum

Eetcafee Burgers

Dit hippe eetcafé aan de Markt is een uitermate goed adres voor een snack voor een lage prijs. De weekmenu’s zijn een aanrader, die kosten slechts 5 euro en geven je gegarandeerd een volle maag.

De Lekkernij

De Lekkernij in Dokkum is the place to be voor koffieliefhebbers. Hier serveren ze 27 soorten koffie in Italiaanse barista stijl. Daarnaast kun je hier heerlijk genieten van een huisgemaakte hamburger, kipsaté of wrap voor nog geen 10 euro. De Lekkernij is gevestigd aan de Waagstraat en dat is ook een prima uitvalsbasis voor een goede shopmiddag.

Lekker eten in Nationaal Park de Alde Feanen

Eetcafé de Meerpaal in Earnewâld

Op camping It Wiid in Earnewâld vind je Eetcafé de Meerpaal. Hier kun je met ieder budget lekker eten. Wil je met een beperkt budget lekker eten, dan kies je voor pannenkoeken, pizza’s of een vegetarisch gerecht. Of je komt natuurlijk om te lunchen! Handig: er is een kinderhoek in het restaurant!

Lunchroom Adema in Earnewâld

Voor 6,75 eet je bij Lunchroom Adema de Broodje Adema burger, een dubbele burger van slager Biesma uit Opeinde, met kaas, augurk, ijsbergslag en een speciale hamburgersaus. Ook huisgemaakte groentesoep, ijs, snacks en plates staan hier op de menukaart.

Uit eten in de Fryske Wâlden

Restaria ’t Luifeltje Burgum

Restaria ‘t Luifeltje neemt de verantwoordelijkheid om bewust te kiezen voor producten met een Beter Leven-keurmerk, zonder de consument daar meer voor te laten betalen. Zo zijn de Hereford hamburgers van 100% scharrelrundvlees en werken ze met lokale leveranciers, zodat gasten van bron tot bord weten waar de gerechten vandaan komen. Dat het gewaardeerd wordt blijkt uit het feit dat ’t Luifeltje nummer 1 is geworden in de Cafetaria Top 100!

Gasterij Manjefiek Kollum

Kollum ligt op de grens van het Lauwersmeergebied en de Noardlike Fryske Wâlden. Hier vind je Gasterij Manjefiek. Met een menukaart met maar liefst 132 verschillende gerechten (en dan hebben we de lunch- en dessertkaart nog niet eens meegerekend!), onderverdeeld in salades, plates, pizza’s, vispizza’s, pasta’s, broodjes en kapsalons, is er altijd iets waar je trek in hebt. Al wordt het wel lastig kiezen, met zoveel keuze!

De Canterlanden in Gytsjerk

Gytsjerk is een plaatsje centraal tussen Dokkum en Leeuwarden en ligt op de rand van de Fryske Wâlden. De Canterlanden laat zich prima aandoen tijdens een (lange) fietstocht in de regio. Wist je dat het beroemde Elfstedenbruggetje hier vlakbij is? Op de menukaart vind je pizza’s en plates.

Dit was ons lijstje met tien budgetrestaurants in Friesland. Heb je zelf ook goede suggesties? Laat ze ons weten in de reacties!

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.