Ga naar inhoud
MAP
nl

Vaarroute Súd Ie

Ervaar de Súd Ie

De Súd Ie is een prachtige vaarroute tussen Dokkum en het Lauwersmeer.

Praktische informatie voor je boot
De Súd Ie is sinds 2022 geschikt voor kano’s, sloepen en (motor)boten met maximaal een diepgang tot 1.10 meter, 4 meter breedte, 1,50 m hoogte en een lengte van 15 meter. Op termijn is de route toegankelijk voor boten met een hoogte van maximaal 2,40 meter. 

Boot huren
Wil je direct de Súd Ie op? Dan kun je het beste een sloep of vissersbootje huren bij Scheiershoek (Dokkum/Oostrum) of bij Bootverhuur La Barca in Oostmahorn. Wil je er een flinke dagtocht van maken? Vaar dan in de rondte via het Dokkumer Grootdiep. B&B de Gastenkamer in Ee verhuurt ook sloepen. Wil je een boot met karakter? Meld je dan bij het verhuurbedrijf ‘Varen met Sil’ en vertrek vanaf Kollum.

Alvast een kijkje nemen?

Tijdens het openingsweekend ging de filmploeg mee op pad, geniet mee!

 

Bootverhuur Súd Ie

Sluizen
De route is ongeveer 12 kilometer lang. Twee sluizen markeren de route. De sluis Oosterverlaat bij het Schapedijkje in Dokkum is monumentaal en wordt door de sluiswachter voor je bediend. Bel 10-15 minuten van tevoren met Brugwacht Dokkum: 06 22 28 28 61.

De bedieningstijden van de sluis:

  •  April, mei, september en oktober van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur
  •  Juni, juli en augustus van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 19.00 uur

De sluis bij vakantiepark Landal Esonstad kun je zelf bedienen. Een duidelijke instructie helpt je om eenvoudig door de sluis te komen. Lukt het niet? Dan helpen medewerkers van het park je graag!

Aanlegplaatsen
Aan de route zijn drie Marrekrite aanlegplaatsen gerealiseerd. Watersporters mogen hier maximaal drie dagen gratis verblijven, mits zij zich aan de regels houden. De aanlegmogelijkheden vind je bij Jouswier (Reidswâl), Anjumer Kolken en Ezumazijl. Alle locaties hebben 60 meter beschikbaar.