Ga naar inhoud
MAP
nl

Vijf bijzondere gratis uitjes

Leuke uitjes hoeven helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, in Friesland zijn heel veel uitjes GRATIS te doen. Zo kost het bijvoorbeeld niks om naar het Waddengebied te gaan. Dit gebied staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is in 2016 uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van Nederland! Maar er is meer te doen. We zetten vijf bijzondere gratis uitjes voor je op een rijtje:

1. Blote Voetenpad Opende

Een belevenis voor jong en oud: Het Blote Voetenpad (’t Blôde Fuottenpaad) in Opende, op de grens tussen Groningen en Friesland, vandaar de Gronings-Friese naam. Het Blote Voetenpad (2,5 kilometer) is het hele jaar vrij toegankelijk. Er zijn twee startplaatsen: bij de parkeerplaats aan het begin van de Kale Weg (ook geschikt voor bussen) of bij Theetuin Blotevoetenhof aan de Peebos 1 (aanrader!). Daar kun je je schoenen en sokken uittrekken. Het is heerlijk om op blote voeten door de modder te lopen over de mooie paadjes, je benen te laten wapperen op de ‘bungelbank’  en zonder schoenen over een touwbrug te gaan. Je voelt de natuur tot in je tenen! Aan het einde van de route kun je je voeten afspoelen.

2. Kweldercentrum Noarderleech Hallum

Even binnen kijken om buiten meer te zien. Dat is het idee achter het Kweldercentrum Noarderleech. Dit gebouw dichtbij Hallum en vlak onder de zeedijk bij natuurgebied het Noarderleech is iedere dag geopend van 8.30 tot 17.30 uur.  Je komt hier meer te weten over de natuur en historie van het buitendijkse en binnendijkse Noord-Friese kustgebied. Hoe zijn bijvoorbeeld de buitendijkse polders en kwelders ontstaan? Het Kweldercentrum Noarderleech is ook een prima uitvalsbasis voor het maken van mooie wandelingen. Zie voor een prachtige route deze blog van Johanna Kommerie.

naar de blog

3. Boeddhistische stoepa in Hantum

Uniek in Noord-Nederland is de Boeddhistische stoepa in Hantum. Een stoepa is een soort toren die volgens de Boeddhistische traditie de positieve krachten van een land – vrede, liefde en harmonie – stabiliseert en vermeerdert. Je bereikt de kleurrijke tempel via de Stoepaweg, een smal landweggetje. Een mooie plek om even rond te kijken, foto’s te maken of voor bezinning. Bijzonder is dat er in 2017 acht kleine stoepa’s bij gebouwd worden rondom het grote exemplaar. Dit was de laatste wens van de oprichter van de stoepa in Hantum, die in 2014 overleed. De acht kleine stoepa’s versterken volgens hem het welzijn van de wereld en de kracht van de grote stoepa.

De boeddhistische Stoepa in Hantum

4. Speelbos Hossebos in Drogeham

Klimmen, klauteren en springen in, bij en boven het water. Dat vinden de meeste kinderen het mooiste wat er is. Het kan allemaal in het Hossebos van Staatsbosbeheer. En het mooie is: dit speelbos is helemaal gratis. Speelbos Hossebos is 1 hectare groot en er zijn zes speelpoelen met water. Iedere speelpoel is weer anders. Voor de wat oudere kinderen is er een junglebrug en een spinnenwebnet. Voor de kleinere kinderen een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunt vissen. Voor elk wat wils dus. Het speelbos is te vinden aan de Tillewei.

hossebos in Drogeham, erg leuk om een keertje naartoe te gaan

5. Zwerfstenenmonument bij Mûnein

Het zwerfstenenmonument aan de Halligenweg in Mûnein is door amateurgeoloog Jan Faber uit Gytsjerk ontworpen en gemaakt. Jarenlang verzamelde hij uit Scandinavië afkomstige zwerfkeien die tijdens de ruilverkaveling Tytjerksteradiel (1979-1999) aan de oppervlakte kwamen te liggen. In zijn zelfgebouwde woning waren al heel wat gepolijste zwerfstenen verwerkt. Maar waar kon hij de 10.000 stenen op zijn erf het beste bewaren? De inrichting van een geologisch monument leek de beste oplossing. Een ideale locatie werd gevonden bij het wandelpad in het natuurgebied ‘De Bouwepet’. Dit pad wordt ook nog eens door achttien grote zwerfstenen gemarkeerd. Extra bijzonder is dat het zwerfsteneneiland is aangelegd in de vorm van Scandinavië. Het natuurgebied is niet toegankelijk van 8 april tot 15 juni, wanneer het een rustgebied voor broedende weide- en watervogels is. Het stenenmonument kun je in die tijd wél bezichtigen.

Naast deze vijf uitjes zijn ook de volgende uitjes gratis en leuk om te bezoeken: De Foodwalk Kollum/Buitenpost, verschillende pluktuinen in de regio (je betaalt geen entree, maar betaalt wel voor het fruit wat je plukt), het beklimmen van uitkijktorens zoals in het Nationaal Park Lauwersmeer, wandelen in parken van historische gebouwen als Rinsma State en Stania State, de Bonifatiuskapel in Dokkum, de Noord-Friese Winkeltjesroute en de Waddentour!

naar Rinsma State en Stania State

Blog door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft regelmatig een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Schrijven is haar passie. Haar twee dochters en de regio Noordoost-Friesland zijn de meest belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk.

Foto’s: Marcel van Kammen en Staatsbosbeheer