Wij Friezen mogen dan een nuchter volkje zijn, ook wij houden van wat lekkers bij de thee. Een High Tea kom je dan ook in veel varianten tegen in Friesland. Wij zochten de meest opvallende voor je uit. Welke kies jij?

Dikke pret op de babyshower

De Pleats in Burgum kun je variëren zoveel je wilt op het gebied van High Tea. Alles wordt huisgemaakt door ‘de mem van Geesje’, oftewel de moeder van de uitbaatster van De Pleats. Er is zelfs een mogelijkheid voor een Babyshower High Tea; als dat geen dikke pret wordt!

Theedrinken en katoendrukken

Bij Kleine-Lijn in Blije is een ambachtelijke katoendrukkerij, met een heerlijke tuin waar het goed toeven is. Bij slecht weer zit je natuurlijk lekker binnen. Reserveer je hier je High Tea, dan krijg je de ruimte om weg te dromen in een hangmat of heerlijk te mijmeren in een hangstoel. Ook leuk: combineer je High Tea met een workshop en leer zo meer over het bedrukken van textiel. 

Keuzes, keuzes, keuzes

Ga je links of ga je rechts; kies je voor zoet of kies je voor hartig; bij De Kruisweg in Damwâld kun je echt alle kanten op. Al sinds 1881 is dit gebouw beeldbepalend in het dorp en heeft het veel functies gekend. Dat heeft het nu eigenlijk nog. Want heb je geen zin in thee, dan kun je hier ook terecht voor een High Wine en zelfs voor een High Beer.

Frans en Fries: prima combi!

’t Taarthúske in Dokkum serveert thee uit Parijs en hapjes die zoveel mogelijk bereid worden met streekproducten. Een perfecte combinatie voor een heerlijke High Tea. Hier kun je je High Tea zo uitgebreid maken als je wilt, want aan zoetigheid is bij ’t Taarthúske, zoals de naam al doet vermoeden, nooit een tekort.

Buik- en middagvullend programma

Logement Doosje in Warfstermolen belooft je een buik- en middagvullend programma wanneer je een High Tea boekt. Sfeervol zal het zeker ook worden, want er is een open haard, een kasteel- en leestafel en een keuken in boerderijsferen. Bij mooi weer zit je romantisch aan het water of misschien wel op de ‘geheime’ plek.

Geen ontsnappen aan de thee

Vind je theedrinken leuk maar hou je ook van de nodige spanning, combineer je High Tea dan met een ontsnappingstocht door de escaperoom van paviljoen de Leyen in Rottevalle. Je kunt hier zowel in de zomer als in de winter goed terecht, want de hapjes bij de thee zijn afgestemd op het seizoen. Goed om te weten: de koffie en thee drink je hier fairtrade!

In het voorbijgaan

Handig om te onthouden als je er op uit gaat in Friesland; theeschenkerij ’t Landschap in Boelenslaan serveert kleine versnaperingen voor voorbijgaande wandelaars en fietsers. Wil je wat langer van deze prachtige plek genieten, reserveer dan een Afternoon Tea.

Jan Cookt ook 4 you!

Wil je echt compleet wat anders? Of heb je iets speciaals te vieren en zoek je iemand die dat feest met een lekkere High Tea aankleedt op een speciale locatie? Vraag dan eens naar de mogelijkheden bij Jan Veenma, ook wel bekend als Jan Cooks 4 You. Hij tovert op heel veel plekken heel veel lekkers voor heel veel mensen!

Nog meer mogelijkheden voor een High Tea in Friesland vind je hier:

 • Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost
 • Stania State in Oentsjerk
 • Eethuisje het Centrum, Damwâld
 • Van der Valk, Hurdegaryp
 • ‘t Raedhûs, Dokkum
 • De Posthoorn, Dokkum
 • Kofje & Mear, Burgum
 • Piet Paaltjens Pastorie, Foudgum
 • Lekkernij in Dokkum
 • De Waegh in Dokkum
 • Yke Muoi in Moddergat
 • Irma’s High Tea in Wâlterswâld
 • Bakkerij van der Bijl in Kollum
 • Gasterij Manjefiek in Kollum (in Mediterraanse sferen)

Ben je op één van deze plekken geweest voor een High Tea, of heb je een andere leuke plek ontdekt die niet in dit rijtje mag ontbreken? Laat je reactie achter op onze facebookpagina!

Blog door Thea van der Schaaf

Thea woont met haar man en twee zoons in Dokkum. Naast het schrijven voor www.eropuitinfriesland.nl heeft ze ook de teksten geschreven uit het regiomagazine. Haar schrijfstijl komen we dus overal tegen!

Comments

Meer nieuws

Deze zomer jeugdmiddagen bij It Fryske Gea

4 juli 2019

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van jonge avonturiers opgelet! In Nationaal Park de Alde Feanen gebeurt…

Lees meer
Evenementen

Dag van het wad: 29 en 30 juni 2019

17 juni 2019

Tien jaar geleden ontving de Waddenzee de UNESCO Werelderfgoed-status. Op 29 en 30 juni 2019 wordt…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht