Vanuit de ruimte was het overduidelijk: wij hebben de schoonste lucht. Geen wonder dus dat je ook de nacht puur beleeft met #nofilter.

En in die nacht he, daar land je op een wel heel bijzondere manier. Waar je eerst misschien denkt dat je minder ziet, gaan al je zintuigen open staan voor een bijna buitenaardse ervaring.

Je kunt gewoon een plekje zoeken onder de sterren. Op het Wad, op de dijk, in het bos of ergens in een weiland. Maar er is meer: Discover the dark! Want we maken het nog specialer dit najaar. Met bijzondere activiteiten, excursies en natuurlijk helemaal Friesland style nemen we je mee op een trip langs sterren. En ook hier ontdek je telkens nieuwe activiteiten, want het programma breidt nog steeds uit. Een aantal hebben we alvast op een rijtje gezet:

Workshop nachtfotografie Marcel van Kammen – Discover the dark with your camera!

Dark Sky

Noorderlicht in Land in Friesland- It Skoor Ternaard _ Marcel van Kammen

De foto’s van Marcel zijn adembenemend; echte natuurmomenten waar je in opgaat. Tijdens deze workshop leert hij je hoe je de nacht mooi vastlegt. Je gaat op pad en ontdekt direct in de praktijk met welke technieken je de maan, de sterren, de lucht en het land het mooiste in beeld krijgt. Het is het meest handig als je je eigen camera meeneemt. Heb je die niet, dan kijkt hij wat je met je telefoon kunt doen en kun je uiteraard meekijken door zijn camera. Ook geeft hij tips voor de aanschaf van je eigen camera.

De workshop wordt aangeboden als groepsactiviteit, je kunt ook intekenen

Meer informatie en aanmelden:

Moments of nature – Marcel van Kammen 

Discover the dark op’e Pleats – diner & rondleiding bij de Sterrenwacht

Eerst lekker dineren bij de Pleats in Burgum en daarna ga je met de Sterrenwachter van het Observeum langs de sterren in de sterrenwacht en pak je ook het Streekmuseum mee. Zo weet je steeds meer waar je op kunt letten wanneer je naar sterren zoekt. In principe is dit arrangement met ieder gewenst aantal personen te beleven. Voor meer informatie en reserveren, klik je op het Sterrenwachtarrangement op de site van De Pleats.

Alvast een virtueel kijkje nemen in de Sterrenwacht? Dat kan hier.

Brakelight dropping in Nationaal Park Lauwersmeer

Je loopt over gebaande en ongebaande paden… ineens vliegt vlak voor je een vogel op… de sterren en maan lichten je bij… je bent in officieel Dark Sky Park Lauwersmeer en samen vinden jullie – hopelijk – de weg terug via de brake lights. Een speurtocht Friesland style. Per groepje van 10 personen word je in het park gedropt.

Voor groepen tot 60 personen zijn de kosten € 150,- , andere wensen of ideeën to discover the dark? Bespreek ze hier!

AvondZwerven over de kwelders

De buitendijkse kwelders blijven een fenomeen. Overdag vind je bijzondere plantjes en dieren in het dit gebied dat soms droog en dan weer onder water staat. In de nacht worden heel andere zintuigen geprikkeld. Wat hoor, zie en ruik je? Onder leiding van Waddenexperts ga je op pad en kom je zonder twijfel terug met het Waddenvirus!

Er worden twee tochten georganiseerd:

Discover the Dark – Marcel van Kammen

Perfecte landingsplekken om sterren te ontdekken

Neem een kleedje mee, iets drinken en een hapje en maak je eigen “High Wine by night” op de dijk, in de Alde Feanen of bij het bos.

Goede spots:

Discover the Dark – Marcel van Kammen

Land op het Hemelplatform!

In Nationaal Park Lauwersmeer zijn twee Hemelplatforms waar je letterlijk onder de sterren kunt liggen. Je vindt ze bij de Vlinderbalg en Achter de Zwarten. Of je kunt natuurlijk de sterren bekijken via een uitkijkpunt. Onderstaande kijkheuvel vind je in Ezumakeeg Noord. En wist je dat Het Lauwersmeer een officieel Dark Sky park is?

Fotograaf: Marcel van Kammen (zie ook zijn fotografieworkshop hierboven)

Coole Kids Nacht – 25 oktober 2019

Verschillende musea in Friesland openen ná sluitingstijd (van 17.00 tot 21.00u) hun deuren speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Verschillende leerzame, spannende en en coole activiteiten worden georganiseerd.

Meer informatie o.a. over de deelnemende musea vind je hier.

Nacht van de Nacht – 26 oktober 2019: wat ga jij doen?

Spoken in Eastermar
Eastermar: overdag een pittoresk plaatsje. Maar wat gebeurt er wanneer de zon onder is? En waarom doen de nachtlantaarns het ineens niet meer? Ontdek het zelf – als je durft!

Sterren kijken
Uiteraard kun je de nacht van de nacht beleven bij het Observeum in Burgum.

Varen en wandelen in de nacht vanaf de Schierstins
Spannende verhalen tijdens een mooie wandel- en vaartocht rond Feanwâlden. En zoals je misschien weet, is Land in Friesland een verhaal nooit helemaal bedacht…

Meer info en aanmelden kan hier.

Zeekraalkoekjes eten tijdens de donkere toertocht bij de Seedykstertoer
Wil je de dijk op een comfortabele manier beleven? Stap dan in de kar bij de Seedykstertoer in Marrum en maak het mee in het donker!

Info en aanmelden onder deze link.

Licht op zwarte gaten en Discover the dark in de Alde Feanen
Hoe zit het nu met het heelal? En dan vooral met de zwarte gaten? Nacht van de nacht trapt in Friesland af met een boeiende lezing in Warten. Daarna stap je in de boot om te ontdekken hoe anders de Alde Feanen ’s nachts zijn: spot de dieren die zich overdag niet laten zien en voel je één met de sterren! Dus wacht niet langer en meld je aan.

Het programma en de info vind je hier.

Wandeling door de Marlannen van Jouswier
Wandelen, luisteren naar kleine concertjes en kijken naar de sterren onder leiding van een sterrenkundige. Het kan in Jouswier.

Meer informatie staat hier.

Vaartocht op het wad
Ga het wad op en ontdek de donkerte op Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Dat kan in Lauwersoog.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

Lichtjestocht in Park Vijversburg
Duik in Park Vijversburg te Tytsjerk in de verdwazende wereld van Alice in Wonderland. Ontmoet vreemde snuiters, loop over sfeervol verlichte slingerpaadjes of mogelijk door de donkere grot. Hopelijk vind je de weg terug naar de bewoonde wereld. Tijdens de Nacht van de Nacht wordt in Park Vijversburg een spannende, maar vooral sfeervolle lichtjestocht georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. De kinderen worden met een opdracht het donkere park ingestuurd. Een hele belevenis om ’s avonds in het park te zijn. Dit jaar is het in thema van Alice in Wonderland. Een thema dat theatraal verwerkt wordt. Aanmelden kan hier.

Wandelexcursie Noarderleech
It Fryske Gea organiseert een wandelexcursie door het buitendijks gebied ‘It Noarderleech’, nabij Hallum.

Meer informatie en aanmelden kan hier.

Nacht van de Nacht in Lauwersmeergebied
Ervaar hoe mooi een donkere nacht is bij een heldere sterrenhemel. Kijk met een sterrenkundige van de Rijksuniversiteit Groningen door een telescoop naar de sterren of ga op excursie met de boswachter en drink warme chocolademelk bij het kampvuur.

Het hele programma en aanmeldlink vind je hier.

Spokentochten

In de regio worden in het najaar verschillende spokentochten georganiseerd:

Fakkelfair

Al eens een braderie bezocht in het ‘donker’? Met de fakkels kan je gelukkig nog zien wat je koopt en eet. Genoeg te beleven op 8 november, van 16.00 tot 22.00u rondom Glinstra State in Burgum.

Meer informatie vind je hier.

Discover the dark routes

Waarom zou je alleen overdag fietsen en wandelen? ’s Nachts is er weer een heel andere beleving die je zeker op een andere manier verwondert. Dus wandel een stuk van het Streekpad in de Noardlike Fryske Walden of loop een stuk over de dijk.

Je kunt ook een nachtwandeling boeken bij Natuurlijk Kollumeroord; ontdek het Dark Sky park Lauwersmeer met een gids!

Andere tips

Natuurlijk hebben we nog een aantal tips. Die vind je al in ons magazine.

Weten wat er nog meer te doen is in Friesland? Kijk dan eens hier.