Vanuit de ruimte was het overduidelijk: wij hebben de schoonste lucht. Geen wonder dus dat je ook de nacht puur beleeft met #nofilter.

En in die nacht he, daar land je op een wel heel bijzondere manier. Waar je eerst misschien denkt dat je minder ziet, gaan al je zintuigen open staan voor een bijna buitenaardse ervaring.

Je kunt gewoon een plekje zoeken onder de sterren. Op het Wad, op de dijk, in het bos of ergens in een weiland. Maar er is meer: Discover the dark! Want we maken het nog specialer dit najaar. Met bijzondere activiteiten, excursies en natuurlijk helemaal Friesland style nemen we je mee op een trip langs sterren. En ook hier ontdek je telkens nieuwe activiteiten, want het programma breidt nog steeds uit. Een aantal hebben we alvast op een rijtje gezet:

Workshop nachtfotografie Marcel van Kammen – Discover the dark with your camera!

Dark Sky

Noorderlicht in Land in Friesland- It Skoor Ternaard _ Marcel van Kammen

De foto’s van Marcel zijn adembenemend; echte natuurmomenten waar je in opgaat. Tijdens deze workshop leert hij je hoe je de nacht mooi vastlegt. Je gaat op pad en ontdekt direct in de praktijk met welke technieken je de maan, de sterren, de lucht en het land het mooiste in beeld krijgt. Het is het meest handig als je je eigen camera meeneemt. Heb je die niet, dan kijkt hij wat je met je telefoon kunt doen en kun je uiteraard meekijken door zijn camera. Ook geeft hij tips voor de aanschaf van je eigen camera.

De workshop wordt aangeboden als groepsactiviteit, je kunt ook intekenen

Meer informatie en aanmelden:

Moments of nature – Marcel van Kammen 

Discover the dark op’e Pleats – diner & rondleiding bij de Sterrenwacht

Eerst lekker dineren bij de Pleats in Burgum en daarna ga je met de Sterrenwachter van het Observeum langs de sterren in de sterrenwacht en pak je ook het Streekmuseum mee. Zo weet je steeds meer waar je op kunt letten wanneer je naar sterren zoekt. In principe is dit arrangement met ieder gewenst aantal personen te beleven. Voor meer informatie en reserveren, klik je op het Sterrenwachtarrangement op de site van De Pleats.

Alvast een virtueel kijkje nemen in de Sterrenwacht? Dat kan hier.

Brakelight dropping in Nationaal Park Lauwersmeer

Je loopt over gebaande en ongebaande paden… ineens vliegt vlak voor je een vogel op… de sterren en maan lichten je bij… je bent in officieel Dark Sky Park Lauwersmeer en samen vinden jullie – hopelijk – de weg terug via de brake lights. Een speurtocht Friesland style. Per groepje van 10 personen word je in het park gedropt.

Voor groepen tot 60 personen zijn de kosten € 150,- , andere wensen of ideeën to discover the dark? Bespreek ze hier!

Perfecte landingsplekken om sterren te ontdekken

Neem een kleedje mee, iets drinken en een hapje en maak je eigen “High Wine by night” op de dijk, in de Alde Feanen of bij het bos.

Goede spots:

Discover the Dark – Marcel van Kammen

Land op het Hemelplatform!

In Nationaal Park Lauwersmeer zijn twee Hemelplatforms waar je letterlijk onder de sterren kunt liggen. Je vindt ze bij de Vlinderbalg en Achter de Zwarten. Of je kunt natuurlijk de sterren bekijken via een uitkijkpunt. Onderstaande kijkheuvel vind je in Ezumakeeg Noord. En wist je dat Het Lauwersmeer een officieel Dark Sky park is?

Fotograaf: Marcel van Kammen (zie ook zijn fotografieworkshop hierboven)

Discover the dark routes

Waarom zou je alleen overdag fietsen en wandelen? ’s Nachts is er weer een heel andere beleving die je zeker op een andere manier verwondert. Dus wandel een stuk van het Streekpad in de Noardlike Fryske Walden of loop een stuk over de dijk.

Je kunt ook een nachtwandeling boeken bij Natuurlijk Kollumeroord; ontdek het Dark Sky park Lauwersmeer met een gids!

Andere tips

Natuurlijk hebben we nog een aantal tips. Die vind je al in ons magazine.

Weten wat er nog meer te doen is in Friesland? Kijk dan eens hier.