Ga naar inhoud
MAP
nl

Schaatsen in Noordoost Friesland

Friesland en schaatsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk vanwege onze beroemde Elfstedentocht, maar ook vanwege de bekende Friese doorloper schaats. Op deze pagina vind je alles over schaatsen in Noordoost Friesland.

deze winter het ijs op

Wil je weten waar het veilig genoeg is om je schoenen om te ruilen voor ijzers? Op de site schaatsen.nl vind je een overzicht van alle natuurijsbanen in Nederland, en op de website van de Friesche IJsbond word je de hele winter op de hoogte gehouden van de conditie van de bevroren Friese wateren.

Meer over de Friesche IJsbond

it giet oan

Dat waren de woorden die werden uitgesproken toen de Elfstedentocht in 1997 definitief kon doorgaan

Ontdek de IJsbanen- en clubs in Noordoost Friesland

Schaatstips en feitjes

de ryptsjerksterpolder

de ryptsjerksterpolder

Misschien heb je wel eens gehoord van de Ryptsjerksterpolder. Vaak een van de eerste plekken in Nederland waar geschaatst kan worden. Hier is een paar koude dagen al voldoende om veilig het ijs op te kunnen. Door het kleine laagje water vriezen de polders snel dicht. 

De laatste elfstedentocht

De laatste elfstedentocht

De laatste keer dat een voorzitter van de Elfstedentocht de woorden 'it giet oan' uitsprak is 25 jaar geleden. Bekijk de terugblik van de klassieker uit 1997 met het bruggetje van Bartlehiem, het klunen, het dweilorkest, de winnaars en de uitvallers is hier te zien.

wist je dat?

wist je dat?

In Dokkum het traditionele keerpunt van de officiële Elfstedentocht ligt?

De schaatsers keren in het hart van Dokkum, op het water van de Zijl, na hun stempel terug naar Leeuwarden. Dat punt in Dokkum wordt het keerpunt van de Elfstedentocht genoemd. Breng je een bezoek aan de Zijl, let dan eens op de bankjes die op de wal geplaatst zijn. De twee bankjes hebben de vorm van Friese doorlopers. De punt van de schaatsen geeft de richting van de schaatsers aan.

even terugdenken

even terugdenken

Ben je 'on tour' door Noordoost Friesland? Stop even bij Gytsjerk. Daar vind je elfstedenmonument 'It Sil Heve' wat is ontworpen en gerealiseerd door beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. Het is een populaire locatie om foto's te maken. Er is een kleine parkeerplaats aanwezig. 

het beroemde bartlehiem

het beroemde bartlehiem

Het beroemde houten Elfstedenbruggetje staat in Bartlehiem! Bartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute. De elfstedenbrug stond tijdens de laatste Elfstedentocht helemaal volgepropt met feestvierende toeschouwers, dweilorkesten en TV-ploegen: het leek wel het centrum van de wereld.

Marathonriders

Marathonriders

Op het water bij Earnewâld, tegenover de haven, zie je drie cortenstalen marathonschaatsers gaan. Deze heren hebben allemaal een keer de schaatsmarathon 'De 100 van Eernewoude' gewonnen in de afgelopen decennia.

Elfstedenroutes - Fietsen, wandelen, varen en rijden