Ga naar inhoud
MAP
nl

Noord-Friesland Buitendijks

Grootste kwelder van Europa

Land dat op de zeebodem ligt, niet beschermt wordt door de dijken en toch niet bij gewone vloed onderloopt: welkom op één van de grootste kwelders van Europa. Het Noord-Friesland Buitendijks, of ook wel 'Noard-Fryslân Bûtendyks'. Misschien val je er niet meteen voor en moet je eerst even landen, maar heb je dat eenmaal gedaan, dan wordt dit één van je zen-locaties. Het is fascinerend en in dat ogenschijnlijke niks val je van de ene verwondering in de andere. Zoals de goede oude Cruijff zei: "je gaat het pas zien als je het doorhebt".

Kweldercentrum Noarderleech

Dit bezoekerscentrum op de zeedijk (nabij Hallum) is onbemand. Maar oh wat leuk om hier even rond te kijken en zien wat er op de borden ligt. Tevens pauzeplek met alle voorzieningen die je daarvoor nodig hebt. Het centrum is van It Fryske Gea, onze natuurbeheerder. Het is ook de start van verschillende excursies door het gebied.

Vanaf het Kweldercentrum loop je zo buitendijks, naar weer zo'n fantastische vogelhotspot. Ook fijn, als je minder mobiel bent, zijn hier mogelijkheden. Je vindt meer info bij It Fryske Gea!

Er op uit in Noard-Fryslân Bûtendyks

Er zijn verschillende uitjes in het Noord-Friesland Buitendijks:

  • Blogger Johanna neemt je graag mee tijdens een wandeling.
  • It Fryske Gea organiseert (voor volwassenen en kinderen) verschillende excursies vanuit het Kweldercentrum. Bekijk ze hier (onderaan).
  • En nabij het Dijktempeltje van Marrum start je een andere wandelroute, namelijk de wandelroute van de Dobbepaarden (over het paardendrama van 2006, toen Marrum wereldnieuws werd)

Meer Friesland Buitendijks

De Paezemmerlannen bij Paesens-Moddergat, de kwelders van Holwerd, De Dobbewandeling en de Dijktempel bij Marrum en het Wrak bij Wierum zijn maar een paar bezienswaardigheden buitendijks. Rijd gewoon de kust langs en stop vaak om even uit te stappen en te ervaren. Neem ook vooral een vlieger mee, rol eens van de dijk en zorg voor een volle thermosfles en iets lekkers. Wat een heerlijke dag! Je bent dan pas écht geland!