Ga naar inhoud
MAP
nl

Wandelroute Noard-Fryslân Bûtendyks

Pakweg vijf kilometer wandelen door één van de mooiste natuurgebieden die Friesland rijk is, en dan niemand tegenkomen? Het kan in het Noarderleech bij Hallum. De wandelroute Noard-Fryslân Bûtendyks van It Fryske Gea staat garant voor minimaal een uur lang onthaasten. Hierbij hoor je niets anders dan vogelgeluiden, het gemekker van schapen, de hoeven van paarden en je eigen voetstappen op het pad.

Kweldercentrum Noarderleech in Hallum

Voor deze wandeling parkeer je je auto gratis bij het Kweldercentrum Noarderleech. Als je hier nog niet eerder bent geweest is het een aanrader om daar even binnen een kijkje te nemen. Hier leer je over het natuurgebied waarin je je bevindt, kun je even naar het toilet of neem je nog even een kopje koffie voor vertrek. Het Kweldercentrum is meestal onbemand, maar is wel de gehele dag geopend.

Een wereld van rust

Vanaf het Kweldercentrum steek je de dijk over, zo het natuurgebied in. De wandelroute Noard-Fryslân Bûtendyks is aangegeven met zwarte paaltjes met een gele band. Het eerste paaltje is niet te vinden – althans, ik heb het nergens zien staan – maar de ingang van het natuurgebied is snel gevonden. Eenmaal over de dijk en voorbij de schapen, die hier van half mei tot half oktober grazen, waan je je in een wereld van rust.

Die rust is weliswaar betrekkelijk. Gedurende het broedseizoen heerst er een oorverdovende drukte van vogels. Jaarlijks broeden in deze kwelders meer dan een miljoen vogels. Ik zie eenden, ganzen, kluten, scholeksters, de gele kwikstaart en nog talloze vogels waar ik de naam niet van ken.

Midden in het natuurgebied staat een bunker. Wanneer ik op de bunker afloop hoor ik rechts van mij ineens het gebulder van tientallen paarden die – opgeschrikt door iets of iemand – het plotseling op een lopen zetten. Het is een tafereel dat van een afstandje een prachtig schouwspel is. Ik blijf even staan en geniet van deze prachtige beesten die hier zo vrij leven.

Bunker in het Noarderleech

De bunker blijkt te dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Het Noarderleech werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers als oefengebied voor de vliegbasis in Leeuwarden. Hier werden houten objecten gemaakt die vanuit de lucht op schepen leken. Duitsers konden hier oefenen met het vanuit de lucht richten van bommen. Een informatiepaneel stelt je op de hoogte van de geschiedenis die zich hier afgespeeld heeft.

Het is nauwelijks voor te stellen dat in een gebied als het Noarderleech, wat zoveel rust en sereniteit uitstraalt, vroeger je de bommen om de oren vlogen. Het enige wat je nu om de oren vliegt is de zilte zeelucht van de Waddenzee. In de verte kun je Ameland zien liggen.

Wandelroute Noard-Fryslân Bûtendyks

De wandelroute Noard-Fryslân Bûtendyks is simpel, in principe is het maar een vierkant wat gelopen wordt. Toch is de route een aanrader voor zowel geoefende als de minder geoefende wandelaars. Er valt continu iets te zien of te horen en wat je ziet en hoort verveelt geen minuut. Tip: neem je eigen eten en drinken mee.

Wil je meer weten over Werelderfgoed Waddenzee en haar kwelders? Kijk dan op deze pagina met informatie. Wil je een weekendje aan de waddenkust verblijven? Bekijk dan deze pagina met diverse accomodaties!

Blog door Johanna Kommerie
Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.