Ga naar inhoud
MAP

Duurzame vaarroute Grien Blau | Noordoost Friesland

(16,9 km)

Wil jij in je vrije tijd niet alleen consumeren maar ook iets toevoegen, kies dan voor deze duurzame vaarroute Grien Blau in Noordoost Friesland.

De route kun je afleggen met een electrische sloep, SUP board of kano. Een deel van de route is zelfs electric only en alleen toegankelijk voor kleine vaartuigen.

Onderweg zijn er allerlei leuke adresjes waar je verantwoord kunt eten, drinken en logeren. Ook zijn er plekken met groen vermaak vlakbij de waterkant.  

Tijdens deze vaartocht vaar je door natuurgebied It Bûtenfjild en de Grutte Wielen, het is een verbindingszone tussen Nationaal Park de Alde Feanen en het Lauwersmeer. Maak er een mooie dagtocht of een lekker weekend op het water van!

Neem je een vuilniszak mee om onderweg zwerfafval op te ruimen? De vogels en vissen zullen je dankbaar zijn!  

Dit ga je zien

Startpunt: 8926 XH Leeuwarden
1

Leeuwarden - Grote Wielen | Laadpalen aan het water

Leeuwarden - Grote Wielen | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water aan de steiger bij Hotel Restaurant de Grote Wielen in Leeuwarden.

2

Grutte Wielen

Grutte Wielen

Toppredator hier is de otter. Deze speelse wateracrobaat leeft weer in de Grutte Wielen en dat is een bekroning op al het

3

AquaZoo Leeuwarden

AquaZoo Leeuwarden

AquaZoo is hét familiepark van Friesland. Ontdek samen de bijzondere dieren, zoals nijlkrokodillen, ijsberen en flamingo’s. Of leef je uit in de speeltuinen en op de ontdekkingspaden! In dit dierenpark heb je lekker de ruimte, wel zo fijn in deze tijd.

4

Camping de Kleine Wielen

Camping de Kleine Wielen

Familiecamping de Kleine Wielen Op zoek naar een praktische accommodatie? Dan zit u in een chalet, trekkershut of dreampod altijd goed.

5

Park Vijversburg

Park Vijversburg

Park Vijversburg, nabij Leeuwarden, is elke dag open. Ook nu! Geef elkaar de ruimte en geniet.

6

Teetún De Hollen

Teetún De Hollen

Bij Teetún De Hollen word je gastvrij ontvangen. Je kunt er op je gemak pauzeren tijdens een wandel- of fietstocht, terwijl je geniet van een kop koffie of thee met zelfgemaakt gebak.

Theetuin de Hollen
7

Van der Valk Hotel Hardegarijp

Van der Valk Hotel Hardegarijp

Van der Valk Hotel Hardegarijp-Leeuwarden is een sfeervolle klassieker in Friesland onder de vestigingen. Het gemoedelijke hotel met 32 kamers en een goed restaurant vormt een prima uitvalbasis om het mooie Friesland te verkennen.

8

Natuurgebied It Bûtefjild

Natuurgebied It Bûtefjild

Wandelen, fietsen en varen in het domein van de otter: It Bûtefjild is een afwisselend landschap van veen, water en riet- en weidelandschap.

9

Uitkijkpunt Ottema-Wiersma Reservaat

Uitkijkpunt Ottema-Wiersma Reservaat

Er staat een nieuwe uitkijktoren bij het Koekoekspaad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Ottema-Wiersma Reservaat in natuurgebied het Bûtefjild.

Uitkijktoren Koekkoekspaad Ottema Wiersma
10

Hotel Eetcafé 't Dûke Lûk

Hotel Eetcafé 't Dûke Lûk

In het prachtige Feanwâldsterwal, bij een waterrijk natuurgebied tussen Leeuwarden en Dokkum, vind je het gezellige hotel en eetcafé 't Dûke Lûk.

11

Boerderij de Omleiding

Boerderij de Omleiding

Welkom bij camping, kanoverhuur, boerderijrestaurant, vergader- en evenementenlocatie de Omleiding, aan de rand van natuurgebied 'it Bûtefjild’.

de Omleiding boerderij restaurant
12

Goddeloze Tolhuis

Goddeloze Tolhuis

Daar waar de Goddeloze singel de Falomster Feart kruist, staat het Goddeloze Tolhuis. Er gaan veel volksverhalen de ronde over deze goddeloze plekken. 

Goddeleas Tolhus De Houtwiel
13

Minicamping De Zilveren Maan

Minicamping De Zilveren Maan

Bij minicamping De Zilveren Maan verblijf je vlakbij het dorp De Westereen, aan de rand van de Friese wouden. De camping ligt direct aan het (vis)water van De Nije Feart.

de zilveren maan
Eindpunt: 9271 HD De Westereen

Beschrijving

Startpunt: 8926 XH Leeuwarden

Je kunt deze vaarroute bij iedere bootverhuurlocatie aan de route starten.

Huur je fluistersloep, SUP of kano bijvoorbeeld in:

- De Westereen (De Zilveren Maan)
- Feanwâlden (De Omleding) 
- Feanwâldsterwâl ('t Dûke Lûk)
- Leeuwarden (De Kleine Wielen)

Onderweg kom je enkele sluisjes tegen die je zelf kunt bedienen.

Je kunt de route ook inkorten door slechts een deel ervan te varen. Of wijk van de hoofdroute af, om de dorpen Feanwâlden, Munein en Gytsjerk te bezoeken. Een rondje varen rondom de natuur in het Bûtefjild behoort ook tot de mogelijkheden, 

Eindpunt: 9271 HD De Westereen