5x buiten de deur ontbijten in Friesland

Vind je het ook zo heerlijk om in de vakantie buiten de deur te ontbijten? Dat kan in Noordoost-Friesland op meerdere plekken. Je kunt kiezen uit een ontbijt gemaakt van luxe huisgemaakte producten tot een uitgebreid buffet. We zetten vijf locaties voor je op een rijtje.

1. Uitgebreid buffet

Bij Hotel Café Restaurant De Posthoorn is iedereen van 7.00 tot 10.00 uur van harte welkom om aan te schuiven bij het ontbijt. Het ontbijt bestaat uit diverse soorten brood, suikerbrood, krentenbrood en broodjes, zoet en hartig beleg, een gekookt eitje, fruit, yoghurt en diverse cereals, koffie, thee, melk, karnemelk en jus d’orange. Bij mooi weer kun je hier lekker op het terras ontbijten, in hartje Dokkum.

2. Lekker luxe

Bij Herberg De Waard van Ternaard zijn alle producten zelfgemaakt. Het ontbijt is niet alleen voor de hotelgasten, ook andere toeristen zijn welkom. Er zijn twee soorten eigengemaakt brood, zowel bruin als wit. Verder worden suikerbroden en croissantjes gebakken, is er fruit van het seizoen en gasten kunnen kiezen uit een hardgekookt eitje of een omelet, maar net wat ze willen. Alles wordt tussen 8.00 en 11.00 uur netjes aan tafel geserveerd.

3. Uitzicht op het water

Een ontbijt bij PuurPrince in Earnewâld is vooral bij ‘bootjemensen’ populair, vanwege de ligging aan het water van Nationaal Park De Alde Feanen. Tussen 7.00 en 10.00 uur (in het weekend van 7.30-10.30 uur) zijn zij en andere gasten van harte welkom voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Hier worden diverse broodjes geserveerd met verschillende soorten hartig of zoet beleg, roerei met spek, yoghurt met cornflakes of muesli, fruitsalade of verse koffie, thee en jus d’orange. Keus genoeg.

4. Streekproducten

Een lekker ontbijtje in een prachtige boerderij met streekkaas van de Johanna Hoeve, Brommelsjam (Fries voor bramenjam) en een eitje naar wens. Dat kan bij De Pleats in Burgum. Van maandag tot en met vrijdag zijn gasten welkom vanaf 7.30 uur en op zaterdag vanaf 9.00 uur. Reserveren is handig maar niet persé nodig. De sfeer is gastvrij en gemoedelijk en een kinderhoek met spelletjes en kleurtjes maken het ontbijt voor ouders en kinderen nóg leuker. Tip: probeer de Samen Thee.

5. Low-budget

Wil je liever low-budget ontbijten? Dat kan bij het Hema-restaurant in Dokkum. Een vers kopje koffie met een glas verse jus d’orange, een roombotercroissant met jam en een broodje ei. Zo wordt buiten de deur ontbijten nog leuker. Je kunt het ontbijt tot 10.00 uur krijgen.

Voor meer restaurant-tips in Noordoost-Friesland, zie ook de blogs die we eerder hebben geschreven over streekproducten, low-budget restaurantsrolstoelvriendelijke uitjes en de kindvriendelijke restaurants.

Blog door Klasina van der Werf.
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft maandelijks een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Klasina bezoekt met haar gezin diverse activiteiten en evenementen en beschrijft deze op een beeldende manier die hopelijk inspireert!